Белгийска медия обвини българите и румънците в измами за ?13 млрд.

Черноработниците в строителството представлявали нелоялна конкуренция
20 сеп 2012 16:16, Елка Василева
11
Белгийска медия обвини българите и румънците в измами за ?13 млрд.
Белгийска медия обвини българите и румънците за измами със социални осигуровки. Снимка: архив, Reuters

Измамите със социални осигуровки в областта на строителството в Белгия достигат 13 милиарда евро, като по строежите работят незаконно около 50 000 чужденци, "по-конкретно българи и румънци". Това съобщи медийната група Ер Те Ел.

В публикацията се посочва, че черноработниците представляват нелоялна конкуренция, "бич за белгийските дружества", които плащат редовно повишените наскоро осигуровки на своите служители.

Предвижда се от следващата година в страната да влезе в сила закон, насочен срещу измамите на самонаетите работници на строителни обекти. Статутът на самонает осигурява възможност за работа, дори когато чужденецът произхожда от държава, чиито граждани нямат право да работят в Белгия, освен при строго определени и силно ограничени условия.

Още по темата

До 2014 г. наемането на българи и румънци в Белгия е разрешено, само ако за поста им няма кандидат от друга страна от ЕС и след получаването на трудова виза.

Тези ограничения биват заобикаляни с регистрация по статута на самонает работник, който дава правото на почасова работа.

Неколкократно социалните и правосъдните власти съобщават, че самонаетите се възползват от възможността скоро след регистрацията си да обявят мним фалит, с което добиват правото да получават социални помощи. Останалите, които най-често злоупотребяват със социалните фондове, са градинарите и шофьорите.

Според Хуберт де Клерк от Националния институт за социални осигуровки на самонаетите работници, много от чужденците злоупотребяват с посочения статут, за да получат правото на престой в страната, както и много други предимства, сред които и облагодетелстване от възможността за застраховка срещу внезапен фалит. По неговите думи досега политиците не са чули тревожните сигнали, изпращани от института.

В същата информация се съобщава, че министерството на правосъдието започва да разпространява брошури сред медицинските работници, с които да повиши наблюдателността им за случаи на трафик на хора. Това е нова форма на робство, а жертвите често са чужденци, поставени в нечовешки условия, отбелязват от министерството.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
До _Ястреб_ Така е кардешим ,нелегалните емигранти ще работят ,а ние законните ще живеем на соц. помощи !Конюнктурата е такава ,безработица голяма заради нелегарните емигранти !
8
3
 
2
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
Всяко зло за добро !!! Тези нелегални работници дори и да не плащат данъци ,все пак живеят в тези страни и пазаруват там ,плащат квартири и т.н. ,все нещо влиза в банките на тези държави от нелегалните работници ! Така аз като отида да си търся работа ,работодателят ми казва ами няма работа ,"ес тут мир лайд-съжалявам" ,и така аз си карам на соц. помощи ,плаща ми се квартира ,вода ,отопление и за достатъчно храна ,направо ЛАЙФ ИЗ ЛАЙФ ! Да са живи и здрави нелегалните работници !
7
0
 
2
 
! Отговори
до 5 преди 11 години
Е ти какво очакваш, бе пич? Да им идват чужденци и същевременно да не могат да осигурят работа на самите белгийци? Това не е само в Белгия, а и в много други държави.Според мен е нормално...
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ei 13 miliarda kradete ta 4ak se nasirate ei balgarska mu rabota
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 2014 г. наемането на българи и румънци в Белгия е разрешено, само ако за поста им няма кандидат от друга страна от ЕС и след получаването на трудова виза......................................на това се казва ДЕМОКРАЦИЯ!
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
много са прави да се оплакват! аман от наши тарикати, заради които в крайна сметка ние теглиме...докога?!!
3
2
 
5
 
! Отговори
Българин преди 11 години
А колко им струват *** които само точат от социалните каси и крадат и колят по улиците ???????????????????????????????????????????? не казват за тях нищо м......им....***
2
1
 
4
 
! Отговори
бравос преди 11 години
Пуснете една вода до мистър Пис, за да ви олекне,нЕма само за нас да важат правилата,докато там си разигравате коня както ви скимне.
1
1
 
18
 
! Отговори
ами преди 11 години
Наемането на българи и румънци е разрешено,ако няма кандидат от друга страна членка на ЕС-така ви се пада тогава!!!