Не спират безредиците в Белфаст

Сблъсъците между демонстранти и полиция продължават пета нощ
8 яну 2013 08:22, Петя Славова
35
Не спират безредиците в Белфаст
Снимка: БТА

Полицията в Северна Ирландия използва водни оръдия и гумени куршуми след като бе нападната от демонстранти пета поредна нощ в Белфаст, предаде Франс прес.

В Белфаст има протести и сблъсъци откакто общинският съвет гласува на 3 декември британското знаме да се издига над сградата на кметството само в някои дни на годината, а не постоянно като досега.

При поредните сблъсъци тази нощ протестиращи замеряха полицията с камъни и коктейли "Молотов", а полицаите използваха гумени куршуми и водни оръжия, за да разделят враждуващи групи лоялисти и републиканци.

Британското знаме ще бъде отново издигнато над кметството в сряда, когато е рожденият ден на херцогинята на Кембридж Кейт, съпруга на принц Уилям, който е големият син на престолонаследника на британския трон.

Спорното решение на общинския съвет на Белфаст, столица на британската провинция Северна Ирландия, британското знаме повече да не се издига постоянно над кметството, от четвъртък поражда прояви на насилие от страна на протестанти лоялисти, които подкрепят оставането на Северна Ирландия в състава на Обединеното кралство. От четвъртък вечерта са ранени над 60 полицаи, а около 100 души са задържани.

В Ълстър в продължение на 30 години имаше конфликт между протестанти юнионисти и републиканци католици, които пък искат Северна Ирландия да се обедини с република Ирландия. При насилията бяха убити 3500 души. След сключеното през 1998 г. мирно споразумение все още избухват отделни инциденти в Северна Ирландия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Валя преди 11 години
До sevtusНе знам. Аз набирам Riots in Belfast и чета чуждия печат.
23
0
 
4
 
! Отговори
Валя преди 11 години
До БРАННИК 15Ирландия е страната, в която твоите думи "умиращи от глад" ще срещнат разбиране и най-топло съчувствие. През 1845-49 г., по време на така наречения Картофен глад, островът губи 1/4 от населението си, от 8 милиона остават 6. Смята се, че около милион са умрели от ГЛАД и съпътстващите го болести и още около милион са успели да имигрират. Това е народ, който знае, що е страшно изпитание. Днес Ирландия е сред първата десетка по жизнен стандарт и пример за малка държава като България.
22
1
 
2
 
! Отговори
sevtus преди 11 години
"пета поредна нощ" има безредици в Белфаст?! И въпреки това чак сега виждам в Днес.бг статия по темата /която междувпрочем е списана некадърно с некелкократно връщане към заглавието/. В същото време в Днес.бг, а в други сайтове редовно четем подигравателни материалчета на тема КНДР, Ким Чен Ун и др. подобни, удобно и сервилно поднесени на световното обществено мнение от някоя "обективна" южнокорейска агенция. Понеже не гледам ТВ,някой би ли могъл да каже как се отразява темата за Белфаст?
21
0
 
2
 
! Отговори
Bullshit word преди 11 години
Да пратят чък норис само чъки може да смачка шотландската мафия , ира , червените барети , зелените нинджи , джон мейджър и новата вълна британски гагнгстери предаващи оръжие доброволно както и да пръдне в лицето на независимата британска журналистика .
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пък после източно-европейците са им трън в очите, когато пък Северна Ирландия им представлява трън в ***
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 13 от ИрландецътХа-ха внимавай да не го видиш по-отбилзо, че може това да е последното нещо което виждаш с късогледият си поглед ТУРЧИН !!!
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до МУСОЛИНИ:а сега защо не си признаеш че си гей и си плащаш на *** да те.....
17
0
 
2
 
! Отговори
До 19 преди 11 години
Първо АЗ лично излизам на протести,обществото не!Второ-ти к'ъв си,че говориш на вие-да не би да си някой недооценен лидер....или си *** башибозук?!
16
0
 
0
 
! Отговори
varg преди 11 години
Насилие срещу децата на Авел.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе същите англичани направиха една абс. измислена държава Косово, в която има и доста сърби, а Ирландия , която си е била винаги отделна държава в Бр. империя - няма право. Айде за Уелс малко по-различно, ама Ирландия...
14
3
 
4
 
! Отговори
Валя преди 11 години
До do 11В Англия съм била 2 пъти за по две седмици: през 2000 и 2011 година. Не е много, но и от толкова може да се сравнява: жизненото равнище в Ирландия е малко-много по-високо/то и статистиките го показват/, а пък духът на ирландците определено е много по-висок и боек от този на англичаните. Бъдещето ще покаже.
13
3
 
7
 
! Отговори
МУСОЛИНИ преди 11 години
До дебел циганинНие, българите стоим гладни, защото търпим мързеливата *** пасмина и нейните комитети и други за защита и гледаме спокойно, как ви хрантутим вас от съжаление, даваме ви детски, социални помощи, пенсии по инвалидност, плащаме ви ток, вода, данъци, осигуровки, къщите ви са незаконни, построени върху земята на нашата държава, като за ползването на тази земя не плащате нито стотинка.После ако се роди някои диктатор и направи *** ***,те да се сърдят на себи си.
12
2
 
14
 
! Отговори
чвор преди 11 години
ЕТО ТАКА СЕ ПРАВИ!!!Когато нещо не ти харесва излизаш на улицата и защитаваш правата си и това,което обичаш.
11
1
 
1
 
! Отговори
до 13 от Ирландецът преди 11 години
..... Кво е тва "ултра уефски София" под изказването ти бе,ахмак?!?! Още ли има такъв отборец у Абсурдистан?!?! Щото тук... в Белфаст... го знаем под други прозвища... ФК *** 1989... ФК БАТКОФ И СИЕ... ФК ЧОРНИ... ФК ЕВГЕНИ БАКЪРДЖИЕВ ООД... :) И още ли имате некво смешно дерби Уефски-ЦСКА ?!?! Уредено разбира се... :) Ела ми на гости у Белфаст да те водя на истинско дерби... със истински ултра фенове... как мачкаме Линфийлд на "Овал"!!! ГЛЕНТОРАН ФОРЕВЪР!!!!!...
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ИрландецътАбе ти не си добре *** :) КАКВО ЩЕ МАЧКАШ БЕ ??? *** !!!!ULTRA LEVSKI SOFIA !!!NO SURRENDER !!!
9
9
 
12
 
! Отговори
Ирландецът преди 11 години
Ще мачкаме ингилизи ако се правят на отворени в Белфаст!!!!! ИРА ФОРЕВЪР!!!....
8
6
 
19
 
! Отговори
някой преди 11 години
Никакво британско знаме! На ирландска земя трябва да се вее само ирландското знаме! Какво търсят англичаните там?
7
2
 
20
 
! Отговори
Валя преди 11 години
До Анонимен 3Бях в Ирландия есента на 2010, в Дъблин. Възнамерявах да отида до Северна Ирландия, но една българка ми каза, че по улиците на Белфаст има малко хора, пък много полиция, и се отказах. Островът рано или късно ще се обедини и ще бъде едно цяло, трябва само да чуете какво говорят ирландците, а те не са кротки хора. Проблемът в Ълстер е етнически и е създаден изкуствено след Бягството на перовете през 1607, когато английският крал организирано населва там англичани протестанти.
6
9
 
2
 
! Отговори
EVERLAST преди 11 години
ULSTER is BIRTISH !!! No surrender !!!
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лъжат!