Австралия затваря границите си за нелегални имигранти

Ще праща пристигащите с лодки към Папуа Нова Гвинея
19 юли 2013 16:54, Елка Василева
5
Австралия затваря границите си за нелегални имигранти
Австралия ще пренасочва имигрантите към Папуа Нова Гвинея. Снимка: архив, Reuters

Австралийският премиер Кевин Ръд заяви, че страната му затваря границите си за нелегални имигранти, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Ако изобщо успеят да стигнат до Австралия с лодки, имигрантите ще бъдат депортирани към южнотихоокеанската държава Папуа Нова Гвинея. Ръд и колегата му Питър О'Нийл подписаха в Бризбейн документ, който позволява екстрадиция на незаконни имигранти. Решението ще се прилага от днес и ще има ефект за една година. О'Нийл не е поставил ограничение за броя на бежанците, които Папуа Нова Гвинея е готова да приеме.

"Отсега нататък всеки търсещ убежище, който пристигне в Австралия с лодка, няма да има шанс да се засели в Австралия като бежанец", подчерта Ръд.

В Австралия най-много са търсещите убежище от Иран. Миналата година близо 1 от 7 бежанци е идвал от тази страна. Следващи в списъка са Афганистан, Бангладеш, Виетнам, Ирак, Мианма, Пакистан и Шри Ланка.

Растящият брой на бежанците е политически проблем за Лейбъристката партия на Ръд. Канбера обеща да помогне за настаняването им в Папуа Нова Гвинея - 7-милионна страна с племенно общество, в която се говорят над 800 езика.

Международната правозащитна организация Амнести Интернешънъл оплака "деня, в който Австралия реши да обърне гръб на най-уязвимите на планетата". Тони Абът, лидер на консервативната опозиция, приветства решението, но попита как ще се транспортират бежанците, чийто брой достига хиляда на ден, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Манго преди 10 години
А там ги очакват гостоприемните канибали.
4
3
 
2
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 10 години
Мани ги ти австрииците - там пълно със сърби.
3
0
 
8
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
ОСТАНАХА СВОБОДНИ САМО,,,, АРКТИКА.....АНТАРКТИКА И АФРИКА.....
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Европа има още по-голяма необходимост да затвори границите си и от Австралия, примерно... Но защо австалийците трябва да пращат *** в Папуа Нова Гвинея? В Нова Гвинея живеят последните добри хора от човешката цивилизация, притрябвали са им на тях бесни религиозни фундаменталисти, с техните права и самоубийствени атентати. Все едно да направят България депо на талибаните по пътя им към Европа.
1
0
 
2
 
! Отговори
typipros1 преди 10 години
Ние пък сваляме гащите и ще тваряме министрерсто на вазелина