Норвегия: Безумно богат пенсионен фонд

Всеки норвежец вече е милионер, но в крони
Обновена: 9 яну 2014 19:43 | 9 яну 2014 19:42, Елка Василева
77
Норвегия: Безумно богат пенсионен фонд
Снимка: архив, Reuters

Норвегия управлява най-големия в света суверенен фонд, който според оценки на централната банка на страната вече възлиза на 5,11 трилиона крони (около 611 милиарда евро), съобщи германското бизнес издание "Мениджър магацин".

При брой на населението от малко под 5,1 милиона души тази стойност означава, че на всеки норвежец се пада малко над един милион крони (120 000 евро). Подобно нещо не се е случвало никога по-рано, посочва говорител на централната банка.

Норвежкият държавен пенсионен фонд е основан през 1990 година и в момента е най-големият суверенен фонд в света.

Скандинавската страна стана седмият по големина износител на петрол в глобален мащаб, след като през 1969 г. започна добив на петрол в Северно море. Голяма част от петролните печалби се трупат във фонда, който вече притежава около 1 процент от акциите в обращение в света. В портфолиото му обаче има и много държавни облигации и недвижими имоти по цялото земно кълбо.

Приходите се трупат за "черни дни" и за бъдещите поколения. От тях правителството може да харчи само 4 процента годишно.

Експерти прогнозират, че положителното развитие на фонда ще продължи. През 2013 г. стойността му се е равнявала на 183 процента от годишния брутен вътрешен продукт (БВП) на Норвегия, а до 2030 г. показателят трябва да се повиши до 220 процента.

Богатството обаче има и отрицателни страни, отбелязва "Мениджър магацин". Заради него правителството се въздържа от реформи, критикуват експерти. Страната си позволява високи субсидии, които другаде биха били немислими. Фермерите например получават субсидии, за да могат да отглеждат крави в отопляеми обори в арктическите райони. Щедри са и социалните плащания.

"Всеки пети норвежец в трудоспособна възраст получава някаква форма на държавна помощ", въпреки че безработицата в страната е едва 3,3 процента, посочва икономист.

Въпреки това Норвегия е сред най-конкурентоспособните държави с 11-о място в класацията на Световния икономически форум. За тази година правителството очаква растеж от 2,1 процента, който до 2016 г. би трябвало да се ускори до 3,1 процента. В тази стойност не се включват печалбите от търговията със суровини.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
2
 
! Отговори
Димитър преди 10 години
До АнонименДа пица и бира са 80лв или 320 кр.Но при положение че получавам 25000кр,не виждам проблем.
66
0
 
4
 
! Отговори
Askeladen преди 10 години
"Единствените които работят са робите от източна Европа и Африка" - не е точно така. никой не е роб, а тези от източна Европа са малцинство спрямо поляци и литовци. Африканците повече ги блазни да са на хранилка. Не всички. Тока е на цена колкото в БГ. Вода не се плаща - няма водомери.Наемите са високи. Има свръхтърсене, в сравнение с предлагането. Не който търси квартира избира. Избира собственика кой ще му е в имота.
65
0
 
2
 
! Отговори
Askeladen преди 10 години
До Анонимен...И каква е драмата, че пица и бира излиза 80 лв? Не гледайте през българския стандарт! Въпрос на стандарт! В Норвегия ми е около 3-4 пъти по-евтино да живея, отколкото в България. Алкохола и цигарите са долу горе на едни "цени" (като покупателна способност) сравнено с България. Горивата и храните са евтини за стандарта. Относно социалната им система - много добра."Единствените които работят са робите от източна Европа и Африка" - не е точно така. никой не е роб, а тези от източ
64
2
 
3
 
! Отговори
мето преди 10 години
Поканете Дянков и той ще го сублимира само с присъствието си.
63
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А да сте чували случайно, че в Норвегия една пица с голяма бира излиза 80 лв? Вечеря за двама в обикновена кръчма е 200 лв. Цените са им безумно високи за всичко. За социалната система не знам, но 100 000 ЕВРО за Норвегия са като 10 000 лв в България. Младото им поколение са разглезени *** и наркоманчета. Единствените които работят са робите от източна Европа и Африка(на нефтените платформите работата е убийствена) а местните си чешат топките. И всичко благодарение на петрола и природният газ
62
0
 
15
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Хилядолетия скандинавските народи са водили безконечна борба за оцеляване в суровата природа и затова те са сплотени, не лъжат, не крадат, единни са, вярващи са, добродетелни и внимателни към рядко срещания съсед, нямат ***, трудолюбиви и т.н. Това е обяснението!Обратното народите като нас възникнали в раиските кътчета на планетата живеем в ада на природния благодат, който сами сме си създали!!!
61
0
 
8
 
! Отговори
ангел преди 10 години
Защо в Норвегия може, а у нас- НЕ?
60
0
 
8
 
! Отговори
ъъ преди 10 години
До Bobby"Аз не съм по-добър от другите и аз не съм по-лош от другите". Не е точно закон, но така се възпитават скандинавските деца.
59
0
 
5
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
До ЗевзекНямат нужда от болшевики. Колкото до комунизмът - скандинавските държави са най-близо до идела за социализъм, "от всекиго според възможностите, на всекиму според потребностите". Идеал, извратен от еврейските "революционери", довлекли болшевизма в Русия.
58
0
 
4
 
! Отговори
kremenaabv преди 10 години
тук пенсионната система е всяка година с 3 милиарда дефицит,а частните харчат 30% от постъпленията за текущи разходи,мениджмънт и консумативи.
57
0
 
15
 
! Отговори
@ преди 10 години
Радвам се , че има държави с почтенни политици и бизнес.В пределите на нашата родина това никога не може да се случи.Кражби , кражби и само кражби.
56
0
 
8
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Заселена с норвежци,тук няма такива.
55
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако фонда беше в България щяха да го: 1. Окрадат чрез прехвърляне тук и там 2. Една девалвация с три нули и се стопява 3. Или просто мистериозно изчезва като 12 тона злато
54
0
 
1
 
! Отговори
васил назлъмов преди 10 години
До BobbyАбсолютно съм съгласен! Друго ме радва,когато чета такива като вас,Боби и Нямам. Ясна ми-съл и добър правопис. Браво!!!
53
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Богато общество без бедни и богати.В България -бедно общество с малко много богати и много ,много бедни.Тоталитаризъм и псевдо демокрация изпиха мозъка на хората.
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 54.Моля не клепаите добрия народ.Тои не е виновен за злата съдба която го тормози от векове.Няма лош народ има лоши политици. Така е навсякаде по света не само в БЪЛГАРИЯ.
51
2
 
22
 
! Отговори
нямам преди 10 години
Какво да коментираме?! Можем само да цъкаме с език.... Наистина са изключително солидарни и добронамерени един към друг. Всичко останало е следствие на тази култура. И не е само петрола. Норвегия е един от най-големите корабособственици в света. Да, скъпо е! А в Швейцария да не е евтино? Кило телешко е 50 франка. 80 лв. грубо... Не е въпросът в разходите, а в приходите:) 3.3% безработица?!?! Яко бачкане, толерантност и любов към ближния! Някой го беше написал-всички тези държави са протестантски
50
3
 
31
 
! Отговори
Bobby преди 10 години
Не се чудете на цените в Норвегия,заплатите им са несравними с нашите!А това ,че добруват донякъде се дължи на един техен закон от векове насам,т.е викингски закон който гласи-Аз не съм по добър от другите!!!JENTELOV.Коментирайте сега селчовци!!!
49
9
 
11
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
Една малка подробност - Норвегия НЕ Е ЧЛЕН НА ес...
48
7
 
27
 
! Отговори
user преди 10 години
Защо изобщо коментирате хора със идеали и самоконтрол . 500 год няма да стигнат да ги доближим дори,само ще четем злобни коментари...Предателско и крадливо племе по голямо от нашето има ли някаде по света...За това всички бягат насам и натам...и това няма да има промяна ...НИКОГА. Боли наистина ,но това е жалката истина :(