Москва наложи вето на резолюцията на ООН за Украйна

Пекин се въздържа
Обновена: 15 мар 2014 20:26 | 15 мар 2014 17:51, Петя Славова
135
Москва наложи вето на резолюцията на ООН за Украйна
Снимка: БТА

Москва наложи вето на резолюцията на ООН за Украйна, според която утрешният референдум в Крим няма да бъде признат за валиден, а Пекин се въздържа при днешното гласуване в Съвета за сигурност, предадоха световните агенции.

Като постоянен член на Съвета, Русия може да блокира всяка позиция на тази инстанция, отбелязва АФП.

Руското вето се очакваше, изтъква Ройтерс. Москва, която изпрати военни части в Крим, подкрепя утрешния референдум, който ще прехвърли контрола над район от Украйна към Русия.

В кратката резолюция се казваше, че референдумът не се подкрепя от украинското правителство в Киев. В нея се призоваваха всички страни, международни организации и специализирани агенции да не признават каквато и да било промянана статута на Крим въз основа на референдума.

Първите предварителни резултати от референдума за присъединяването на Крим към Русия ще бъдат известни утре малко след затварянето на избирателните секции в 20.00 часа местно (и българско) време, съобщи председателят на организационния комитет на допитването Михайло Малишев, цитиран от Франс прес.

Окончателните резултати от вота, който започва в 8.00 часа, ще бъдат обявени в понеделник сутринта, допълни той.

Още по темата

По думите на Малишев, 623 журналисти от 129 медии са акредитирани да отразяват референдума, както и 135 чуждестранни наблюдатели от 23 страни. Те ще носят червени баджове, а местните наблюдатели - сини, пише БТА.

Служителите на Институт за социологически и политически проучвания на република Крим, които ще обявят резултатите от попълваните в избирателните секции анкети, ще носят бели шапки с козирка, на които ще бъдат изписани думите "Крим-Вот-Пролет". Същият този институт публикува тази седмица допитване, според което 77 на сто от гласоподавателите ще се произнесат в полза на присъединяването към Русия.

На медиите ще бъде позволено да снимат преброяването на бюлетините, които ще бъдат редени на три купчинки: за Русия, за разширена автономия и невалидни бюлетини.

Украинските военни, разположени в Крим, могат да гласуват, подчерта Малишев, "това зависи от началството им". Той заяви, че е получил призиви от войници, които искат да гласуват, но не могат, защото нямат позволение от началниците си.

Около 1,5 милиона изборни бюлетини са отпечатани, което отговаря на пълнолетното население плюс един процент, отбелязаха организаторите на референдума. Според тях, бюджетът за допитването, финансиран изцяло с местни средства, възлиза на 16 милиона гривни (1,3 милиона евро).

На няколко пъти в изборния ден Централната избирателна комисия ще дава данни за избирателната активност.

Също така украинските военновъздушни сили и парашутни войски са отблъснали днес опит на руските сили да навлязат дълбоко в съседен на Крим район, съобщи украинското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Министерството посочва, че руските войски са се опитали да навлязат на територията на Херсонска област в Арбатска стрилка и веднага са били отблъснати. Украинските военни са използвали самолети, сухопътни сили и въздушно-десантен батальон при операцията.

Въпросната територия е дълга ивица в дадена в морето земя успоредно с източната част на полуостров Крим, сега контролиран от руските сили.

В Москва руското министерство на външните работи съобщи, че "в Украйна продължават да безчинстват бойци, включително от организацията Десен сектор, чиито лидери обявиха откриването на "източен фронт", а в една от шивачните фабрики вече се шият срочно руски военни униформи, предаде ИТАР-ТАСС. Техни бойци са 
поели от Харков към Донецк и Луганск.

Към Русия постъпват множество молби с искане да бъдат защитени мирните граждани, посочва дипломатическото ведомство, като отбелязва, че "тези молби ще бъдат разгледани".

Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков израз днес увереност, че няма да има "студена война" във връзка с Украйна.

"С цялата си душа се надяваме, че както ние, така и нашите партньори имаме достатъчно политическа мъдрост и усещане за политически реализъм, за да избегнем изпадане в още по-дълбоко противопоставяне - идеологическо или друго - заради Украйна",  заяви Песков в интервю за телевизия Рен ТВ.

Според него Русия и Западът са взаимно зависими в икономически план. По този начин той разкритикува 
предположенията на някои икономисти, че Русия може да се самоизолира.

"Това би било нелогично, нереалистично и абсурдно в настоящия момент, в епохата на глобализацията, в епохата на пълната взаимна зависимост", заяви Песков."Ние сме заинтересовани от развиването на сътрудничеството и не бихме искали случващото се в Украйна да има обратен ефект", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
22
 
! Отговори
полк преди 10 години
ООН съобщи че територията на Русия се увеличава с още 52000 кв. километри в Охотско море (тихия океан) Това е половин България.
75
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ в България Браян Далтън предизвика усмивки и весели споглеждания сред присъстващите на първата копка на нов социален център в Кюстендил, след като доведе съпруга си мъж, пише в. "Струма".Далтън и екзотичният красавец Анандарупа Сананасвачи са двойка повече от 20 години. По време на обръщението си Браян Далтън официално благодари, че е бил поканен в Кюстендил със съпруга си.
74
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При положение, че в Крим живеят 90 % руснаци, а по-рано е била руска земя рано или късно ще се отцепят от Украйна. Насила хубост не става.
73
5
 
33
 
! Отговори
! преди 10 години
Аре стига с тва Косово! Косово, та референдум, та защо там може, ама в Крим не може? СТИГА! Русия трябваше да си вземе директно Крим и без референдум! Ама не можело според някой "аналлизатори"... Може, може и още как!!! ЗА рападането на ЧЕХОСЛОВАКИЯ имаше ли референдум??? НЕ!!! Ама, за разпадането на Украйна трябвало и референдуми, ама даже и да ги има- пак са били незаконни според някой *** и фашисти! Още в понеделник Русия ще влезе в уКРАЙНА с войската си и ще ги посрещнат с ХЛЯБ И МЕД!!!
72
4
 
38
 
! Отговори
Башар ал Асад преди 10 години
А Косово отцепихте от православна Сърбия скапаняци западни и малкопишкови жълтури !!! Мачкай плъховете,Путин !
71
7
 
44
 
! Отговори
цезар преди 10 години
Американската частна армия " блекуотър" е изпратила 300 бойци които са в гр. Донецк и в близост до руската граница и до гр. Севастопол. Тези бойци първо стрелят а после питат, иракчаните го знаят това най добре. Е кажете кой е агресора в Украйна, кой направи провокациите и кой стреля Кой сега прави провокации по руско-украинската граница и искат да провокират Русия да се намеси в Украйна. САЩ са трън в петата на целия свят.
70
40
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какъв референдум какви 5 лева. Всичко е незаконно там.
69
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това че са тарикати е ясно дори си имат работници чужденци да им работят из дворовете , да им косят ливадата и тн , НО нали знаеш че кранчето може и да секне някой ден. А и там се играе съвсем друга игра. Гърция никога не е управлявана от десни. Там десни мерки никой не може да наложи защото всички започват да скачат. Там всичко е СОЦ.
68
13
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Успех на референдума утре, да живее и пребъде Русия !
67
5
 
20
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
По външен дълг Гърция през 2011 е била на 21 място със 583,300,000,000 Ние сме на 57 място със 43,240,000,000 Първи са САЩ със 17,344,649,888,998 После са великоритания със 10,090,000,000,000 Германия е със 5,719,000,000,000 франция е със 5,165,000,000,000Япония е със 3,024,000,000,000 Китай е със 3,000,000,000,000А Русия е на 19 място със 631,800,000,000 Та които най-много викат и крякат са най-на*рани от всички
66
2
 
6
 
! Отговори
до 81 от друг преди 10 години
Я па тоя , Гърция се управлява последователно ту от Десни ,ту от леви. И едните и другите са се облажвали. Вземи прочети нещо, не разчитай ,че насреща си имаш неосведомени като себе си.
65
5
 
13
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
до 81Това че имат 400 милиарда евро дълг гърците, дали ги е.е, кой е бил на власт за да ги изплащат? Бил съм в Гърция, знам им манталитета и мога само да то кажа, че гръка е най-големият тарикат и непукист на тази земя. Всеки грък с който съм бил на маса ми казваше че няма вариант да им ги вземат тия пари от ЕС. просто защото няма как да им наложат за нещо санкции.
64
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АТАКИСТЕ вероятно много добре знаеш че Гърция е управлявана от социалисти и дори най-отявлени комунисти. А и трябва ли да споменавам че има няколко човека гърци в клуба билдерберг. Банкери и бившия финансов министър.
63
5
 
25
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
Китаиците са заявили ,че са пасувлаи,защото не им е харесала резолюцията на САЩ. Айде да ви видим какво ще кажете,за кого е жълтия картон а?Кажете бе? Явно че не е за Путин.А за кого ли е,ми е много чудно
62
4
 
32
 
! Отговори
Путин преди 10 години
До 24Китай ще продава стоката си на когото си поиска, защото не се занимава с печатане на пари, а с реална работа и продукция! Стига си живял в измисления си свят! България в Евразийския съюз!!! ПОБЕДА!!!
61
3
 
19
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
до 73 Хайде бе!Значи ние трупаме 10 милиарда долара външен дълг за 40 години през управлението на Бай Тошо, а гърците за 30 години натрупват 300 МИЛИАРДА ЕВРО дълг и по миналата година реваха за още 100 милиарда и в крайна сметка им отпуснаха от Брюксел.Нещо да кажеш по въпроса?Аз да ти кажа обаче: ти си ***!Виждаш прашинката в нашите очи, а не виждаш ГРЕДАТА в чуждите!Смешен и жалък ще си останеш!
60
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И продължават да заблуждават хората че ЕС ни е виновен и демокрацията. Защо на западните държави не са им виновни ЕС и демокрацията а само на нас и на страните от бившия СОЦ блок. Това какво говори ?
59
3
 
31
 
! Отговори
Анти ЕС преди 10 години
"Косово за западът е специален случай и изключение от международното право?! За нас пък Крим е особено специален случай."Сергей Лавров
58
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Към Русия постъпват множество молби с искане да бъдатзащитени мирните граждани, посочва дипломатическото ведомство. ..." Хората от източна и югоизточна Украйна, терорезирани от новото неонацистко "правителство" на Украйна естествено ще предпочитат да се присъединят към Русия, а ги наричат "сепаристи". Кой е виновен? Новото правителство е "законно" въпреки че, никой не е попитал хората какво искат, а референдумът в Крим, с който хората сами решават съдбата си е "незаконно" Ами "човешките права"
57
4
 
11
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
До Анонимен 66Ами те ни ограбиха преди 10-ти, а не след това, нали се сещаш. Милиардите от задграничните търговски дружества потънаха безследно. Държавната хазна беше опразнена и изнесена, парите изпрани от Максуел. Пенсионните фондове на милиони работници изведнъж се оказаха празни, без пари за пенсии. Онези работници сега са 60-70 годишни пенсионери с 140 лв пенсия, познай защо... И познай защо внуците на партийците от БКП днес живеят в палати, имат големи фирми и карат скъпи коли.