Москва наложи вето на резолюцията на ООН за Украйна

Пекин се въздържа
Обновена: 15 мар 2014 20:26 | 15 мар 2014 17:51, Петя Славова
135
Москва наложи вето на резолюцията на ООН за Украйна
Снимка: БТА

Москва наложи вето на резолюцията на ООН за Украйна, според която утрешният референдум в Крим няма да бъде признат за валиден, а Пекин се въздържа при днешното гласуване в Съвета за сигурност, предадоха световните агенции.

Като постоянен член на Съвета, Русия може да блокира всяка позиция на тази инстанция, отбелязва АФП.

Руското вето се очакваше, изтъква Ройтерс. Москва, която изпрати военни части в Крим, подкрепя утрешния референдум, който ще прехвърли контрола над район от Украйна към Русия.

В кратката резолюция се казваше, че референдумът не се подкрепя от украинското правителство в Киев. В нея се призоваваха всички страни, международни организации и специализирани агенции да не признават каквато и да било промянана статута на Крим въз основа на референдума.

Първите предварителни резултати от референдума за присъединяването на Крим към Русия ще бъдат известни утре малко след затварянето на избирателните секции в 20.00 часа местно (и българско) време, съобщи председателят на организационния комитет на допитването Михайло Малишев, цитиран от Франс прес.

Окончателните резултати от вота, който започва в 8.00 часа, ще бъдат обявени в понеделник сутринта, допълни той.

Още по темата

По думите на Малишев, 623 журналисти от 129 медии са акредитирани да отразяват референдума, както и 135 чуждестранни наблюдатели от 23 страни. Те ще носят червени баджове, а местните наблюдатели - сини, пише БТА.

Служителите на Институт за социологически и политически проучвания на република Крим, които ще обявят резултатите от попълваните в избирателните секции анкети, ще носят бели шапки с козирка, на които ще бъдат изписани думите "Крим-Вот-Пролет". Същият този институт публикува тази седмица допитване, според което 77 на сто от гласоподавателите ще се произнесат в полза на присъединяването към Русия.

На медиите ще бъде позволено да снимат преброяването на бюлетините, които ще бъдат редени на три купчинки: за Русия, за разширена автономия и невалидни бюлетини.

Украинските военни, разположени в Крим, могат да гласуват, подчерта Малишев, "това зависи от началството им". Той заяви, че е получил призиви от войници, които искат да гласуват, но не могат, защото нямат позволение от началниците си.

Около 1,5 милиона изборни бюлетини са отпечатани, което отговаря на пълнолетното население плюс един процент, отбелязаха организаторите на референдума. Според тях, бюджетът за допитването, финансиран изцяло с местни средства, възлиза на 16 милиона гривни (1,3 милиона евро).

На няколко пъти в изборния ден Централната избирателна комисия ще дава данни за избирателната активност.

Също така украинските военновъздушни сили и парашутни войски са отблъснали днес опит на руските сили да навлязат дълбоко в съседен на Крим район, съобщи украинското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Министерството посочва, че руските войски са се опитали да навлязат на територията на Херсонска област в Арбатска стрилка и веднага са били отблъснати. Украинските военни са използвали самолети, сухопътни сили и въздушно-десантен батальон при операцията.

Въпросната територия е дълга ивица в дадена в морето земя успоредно с източната част на полуостров Крим, сега контролиран от руските сили.

В Москва руското министерство на външните работи съобщи, че "в Украйна продължават да безчинстват бойци, включително от организацията Десен сектор, чиито лидери обявиха откриването на "източен фронт", а в една от шивачните фабрики вече се шият срочно руски военни униформи, предаде ИТАР-ТАСС. Техни бойци са 
поели от Харков към Донецк и Луганск.

Към Русия постъпват множество молби с искане да бъдат защитени мирните граждани, посочва дипломатическото ведомство, като отбелязва, че "тези молби ще бъдат разгледани".

Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков израз днес увереност, че няма да има "студена война" във връзка с Украйна.

"С цялата си душа се надяваме, че както ние, така и нашите партньори имаме достатъчно политическа мъдрост и усещане за политически реализъм, за да избегнем изпадане в още по-дълбоко противопоставяне - идеологическо или друго - заради Украйна",  заяви Песков в интервю за телевизия Рен ТВ.

Според него Русия и Западът са взаимно зависими в икономически план. По този начин той разкритикува 
предположенията на някои икономисти, че Русия може да се самоизолира.

"Това би било нелогично, нереалистично и абсурдно в настоящия момент, в епохата на глобализацията, в епохата на пълната взаимна зависимост", заяви Песков."Ние сме заинтересовани от развиването на сътрудничеството и не бихме искали случващото се в Украйна да има обратен ефект", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АТАКИСТЕ не си противореча. България е имала 3 фалита. Всичко е работело на загуба и няма как това да продължава до безкрайност. Няма как някой да ти поддържа икономиката по изкуствен начин. И бай Тошо си го каза че системата е едно недоносче. Без ум не се работи.
55
3
 
18
 
! Отговори
Турист с късмет преди 10 години
Това лято ще е най-оферта ол-инклузив в Крим - ще бъдете на територия дето се не знае на кой е, ще можте да карате водни ски дърпан от ескадрен миноносец или разрушител (по избор), да имате анимация със стрелба по избор с РПГ, Калашников, Драгунов по морски мишени, екстремен дайвинг със слалом между морски мини и разбира се добър кастинг за ескорт-компания в люта конкуренция на рускини, украйнки и татарки ... малиииии РАЙ.
54
5
 
10
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
До Omnia MeaТака е, Максуел переше парите на висшите партийни функционери на запад. Но не беше само Максуел. Луканов, Младенов и компания бяха хора на Горбачов, който в никакъв случай не може да се нарече "приятел на България", защото затегна кранчето на суровините към нас още в началото на властта си. И когато Бай Тошо погледна към запада, стана неудобен, трябваше да се смени. Затова Горбачов инструктира Луканов как да смени Живков и да направи нежна "революция", запазвайки властта на БКП.
53
8
 
29
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
до 59Сам си противоречиш. При бай Тошо имахме 100%-ва заетост. Хората не се палеха от отчаяние. Хората не се барикадираха в къщите си за да стрелят по ченгета, защото са луднали от мизерия. Хората имаха работа и живееха макар и скромно, но заети! Днес като няма заетост, като има 25% безработица, човека мисли как да изкара лева и като не успява-започва да откача леко полека. Защо нямаше самозапалили се по бай Тошово време, брачед?
52
2
 
10
 
! Отговори
за Прогноза преди 10 години
За Крим си прав, но той е акцент на информационната война и докато тук се шуми страшните неща стават в Украина. Колко складове с оръжие се разбиват ежедневно?
51
3
 
23
 
! Отговори
Пхахаха преди 10 години
"В кратката резолюция се казваше, че референдумът не се подкрепя от украинското правителство в Киев. В нея се призоваваха всички страни, международни организации и специализирани агенции да не признават каквато и да било промяна на статута на Крим въз основа на референдума." Значи незаконното неонацистко "правителство", дошло с преврат, подкрепяно от САЩ и ЕС казва, че референдумът е незаконен?!
50
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен защо неса ги взели руснаците,а ще ги вземат германци и англичани
49
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НагоренПопокатепетъл добре; защо тези хора нени ограбиха преди 10ноември та нали бяха пак на власт,или еврогеската хамериканизация не работи както трябва
48
7
 
3
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
До Анонимен 59Подкрепям с двете ръце. По-добре и аз не мога да го кажа. Стига с тези комунистически и русофилски пропаганди. Който цял живот се кланя, наковалня ставал.
47
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фактите ,на сила хубост не става.
46
2
 
14
 
! Отговори
Фактите преди 10 години
На територията на Крим разплащателно средство от миналата седмица е руската рубла.Украйна не изплаща пенсиите на кримското население - пенсиите се плащат вече от Русия.Заплатите в държавните институции бяха спрени от украинския бюджет - изплатени бяха с торби рубли докарани от руските военни конвои през Керч. А сега можете ли да познаете кой управлява в Крим и фактически чия територия е полуострова с референдум или без, с международно признаване или без такова.
45
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво си имал до 90 година бе пръдльо. Всичко е работело на загуба. Защо радомирския завод и Кремиковци не работят. Ако бяха изгодни да са ги взели германците или англичаните. По времето на комунизма България има 3 фалита ама как да го знаеш. Тръгнал да ми сравнява планова икономика с пазарна. Германия води 2 войни с целия свят взеха си източната част обратно и сега е номер 1 в света . А руснаците като са печелили толкова войни защо живеят като скотове. И те и всички имали нещо общо с тях.
44
1
 
7
 
! Отговори
Omnia Mea преди 10 години
До НагоренПопокатепетъл 56За всичко си прав, само забрави да споменеш кой стоеше зад Луканов и кой го инструктира (него и останалите соц лидери) кога и по какъв начин да падне Завесата. Този човек беше топ-агентът на Израел Робърт Максуел.
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
акаше по 10 години
42
3
 
4
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
До Анонимен 51Анонимний, позволи ми аз да ти отговоря. Кой съсипа икономиката? Ами същите тези перестройкаджий от БКП, които предизвикаха 10 ноември, окрадоха държавната хазна и после със същите пари изкупиха на частно заводите, нарязаха ги на скрап, продадоха желязото и парите си ги внесоха в швейцарски банки. Най-големият престъпник беше Луканов, комуниста, щото той ръководеше тези работи. Комунистическите фамилии се обогатиха, те ограбиха държавата. Останалото е само последствие от тях.
41
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 53 Е как какво сме имали?Имахме изходни визи.Имахме опашки за хляб,мляко,кашкавал,бензин,портокали и банани.За цветни телевизори.Тоалетна хартия.Шпек салам.Сушеница.Имахме хубави Корекоми Имахме телени огради на границата,партийни секретари,партийни ****и и доносници.Профсъюзни събрания почивка на бунгала
40
4
 
5
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
До Анонимен 52 Това няма никакво значение. Всеки по-разсъждаващ ще ти каже,че хаира от излаз на още едно море си е по-голям от хаира от обезлюдена пустееща Добруджа,която дори и не е житницата на България. Явно,че не си ходил наскоро там,че приказваш подобни неща. Та през лятото се вижда,че в черноморието ден година храни и то доста хора. А ако бяхме и на бяло море,ехеее,то положението дори и със същите некадърници изредили се на власт,щеше да е по-добре.
39
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен абе гъ.олизец я ни кажи на нас неграмотните как до 1990г имахме всичко,работеха ни всички заводи и бяхме една от водещите икономики в света,а като доиде демокрацията и ес нямаме нищо и заводитеса унищожени за винаги,хората безработни ровят по кофите/не само ромите/,със какво самочуствие да живеят тия хора.Аде сега да помислиш пак кои ни искраде и съсипа хубавата родина.
38
7
 
8
 
! Отговори
Прости истини преди 10 години
До 43За да разбереш една сентенция е нужен интелект. Изобщо не става дума за позиция "за" или "против" руските действия в Крим - разбора се, че те са в нарушение на международното право и хартата на ООН. Тук иде реч, за това, че в реалния живот събитията не следват нито международното право, нито хартата на ООН, а се подчиняват на волята на по-силния. За съжаление и в обществото и в природата понякога правото е на по-силния, случая с Крим е доказателство за това.
37
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Косово е незаконна държава. Не е призната от Русия, Китай, Индия - това стига. В ЕС не е призната от Румъния, Испания и Гърция, а и други държави в Европа извън ЕС не признават Косово. Косово не е държава и никога няма да участва в международни форуми и срещи като държава. Единствено което я крепи е американската военн база Bondsteel за която е най-голямата американска военна база в Европа.