Обявиха Донецка народна република

Ще правят референдум за влизане в Русия, искат войски от Путин
Обновена: 7 апр 2014 15:25 | 7 апр 2014 13:35, Елка Василева
750
Обявиха Донецка народна република
Снимка: Reuters

Депутатите от Донецкия областен съвет обявиха държавната независимост на Донецката народна република, съобщи ИТАР-ТАСС. Актът за това беше прочетен на заседанието на областния съвет.

„Републиката ще гради отношенията си в съответствие с международното право и на основание равенството и взаимната изгода“, се казва в документа.

„Територията в пределите на признатите граници е неделима и неприкосновена“, се подчертава в изявлението.

Още по темата

Депутатите приеха също така решение за провеждане на референдум за влизане на региона в състава на Русия не по-късно от 11 май. „Тази дата е съгласувана с Луганска и Харковска област“, каза участник в заседанието.

Депутатите се обърнаха към руския президент Владимир Путин с молба да изпрати временен миротворчески контингент.

Франс прес отбелязва, че заседанието в областната администрация е било организирано от демонстрантите, които от вчера окупират сградата. На журналистите не е било позволено да влязат в сградата, но представител на демонстрантите е обявил пред входа, че е създадена "суверенна република". Качен в интернет видеоклип, представен като отразяващ заседанието, показва мъж, който заявява: "Обявявам създаването на суверенната държава Донецка народна република."

Пред сградата на Донецката областна администрация се провежда митинг. Събралите се скандират „Русия, Русия!“. Окаченото вчера на сградата знаме на Русия беше заменено с по-голямо.

В неделя в Харков, Луганск и Донецк се проведоха митинги под руски знамена в подкрепа на федерализирането на Украйна.

В Харков над сградата на областната администрация беше издигнато руското знаме. Преди това демонстрантите свалиха знамето на Украйна от покрива на сградата. В Донецк демонстрантите превзеха сградата на областната администрация. През нощта митингуващи в Донецк завзеха и сградата на областния отдел на Службата за сигурност на Украйна.

В понеделник привърженици на федерализацията и противници на настоящата власт в Украйна издигнаха барикади пред входа на сградата на Харковската областна администрация, като използваха включително и автомобилни гуми. Това съобщават местни медии, като уточняват, че влизането на служители на администрацията остава частично ограничено. В Луганск неизвестни лица, които се намират в сградата на областното управление на Службата за сигурност на Украйна, превзеха стая, в която се е съхранявало оръжие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


750
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
511
4
 
35
 
! Отговори
Bai Hoi преди 10 години
Барозу: Европейският съюз не е готов да приеме Украйна!!! Vsichki fashisti sha pravqt kato vqtura !!!! Slava na Putin slava na Rusia !!!
510
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Западът трябва най-накрая да научи кирилицата, за да разбере, че Путин не е пияницата Елцин или *** Горбачов. Времето на отстъплението и на подчинението свърши. САЩ, НАТО и ЕС могат да целунат мечката по ***.
509
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НайденовРзрухата и гражданската война в Украйна са добре дошли за про западните инвеститори който ще изкупят всичката енергийна инфраструктура на безценица. Разделяй и владей ...
508
1
 
10
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Нещо ми напомня събитията преди началото на Втората световна война. От друга страна тази година се навършат 100 години от началото на първата...
507
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ВасилевНаправи си едно от ония, дето си ги правиш всяка вечер и *** да играеш някоя игра с пуцане в ИНЕТа.
506
18
 
7
 
! Отговори
Българин преди 10 години
След Украйна и Крим е ред на България .....и тук допуснахме руски пришълци
505
6
 
21
 
! Отговори
До Казах преди 10 години
Русия не застрашава националните интереси и териториална цялост на БГ бе, ***!!!!!!!Напротив, Русия се явява гарант за целоста на страната ни.
504
11
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 10 години
Защо руските самовари не кажат как любимата Русия воюва с/у България от страната на Румъния и Сърбия 1915г и губим Добружа и Македония.Бомбандира Варна и Балчик!
503
2
 
12
 
! Отговори
Ъц преди 10 години
РФ не желае разпадането на Ук, това би довело до още по-голям хаос в Ук и Европа като цяло. Полза от подобен "Хаос" имат единственно създателите му в САЩ.Европа и РФ могат да предотвратят разпадането и растящото обществено разделение в Ук, чрез закон за Федерализация на страната, което ще успокои страстите в Ук.Но, дали реализирането на подобен спасителен план ще бъде приет от Укр.хунта - пряко подчинена на Държавния департамент в САЩ - е друг въпрос.
502
14
 
10
 
! Отговори
Казах преди 10 години
Долу Росия! Да живее България!!!
501
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На такава държава тези наши политици ще изпляскат едни хубави хамерикански оръжия тук, под носа на Русия и това ще докара една камара удари по нас.
500
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ясно. Отиваме към 3-та световна война.Ние тук, понеже сме супер умни, никога няма да имаме съгласие и това ще ни доразсипе така, както ни разсипваше до сега.Само вижте - платени *** - *** съсипват всякакво коментиране тук.Едни пеят революционни песни, други шляпат партийни лозунги, трети са се напили и мотолевят нещо, дето и те не знаят какво е. Пълна куковщина.Е - накрая това ще ни е живота, след като с такъв подход това са ни сега политиците...Жалко...
499
3
 
29
 
! Отговори
111 преди 10 години
Ако руската армия ни освободи от нашите висши сановници от БКП и техните роднини до девето коляно, ще им бъда много благодарен, защото явно американците не желаят да ни освободят от тях, напротив ползват ги за геноцид срещу нас, обикновените хора. Защото лъсна през тези 24г., как Западът активно подкрепяше тези ***, за да предават те собствения си народ и да го ограбват най- безогледно.
498
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ВасилевGolqm si typak. De go izmisli towa?
497
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хора не зная за какво спорите. По случая с Косово има официално решение на ООН, че едностранното обявяване на независимост не нарушава никакви международни правила. САЩ и ЕС официално признават Косово. Всичко е ясно!
496
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Василев да не е Василева ***
495
3
 
12
 
! Отговори
:-) преди 10 години
До ВасилевГен Колев е бил велик човек, но зад себе си е имал армия от истински българи. Не знам с кого или с какво ще колиш когото и да било на този етап.
494
2
 
8
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 10 години
До ВасилевПърррррррррррррррррррррррррррррррррррррррр!!!!!!!!!!!!
493
15
 
10
 
! Отговори
Мауееее! преди 10 години
И тука е пълно с русофили и русофоби.Абе няма ли българофили, бе?Няма да ви казвам, че и едните, и другите сте прави, зашото и едните, и другите грешите.Няма да ни оправят нито от Запад, нито от Русия, но докато от Запад са поне добронамерени, макар да държат да играем по техните правила, от Русия са ни се заканили и то съвсем не толкова прикрито. Просто ни търсят цаката.
492
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Половин Украйна е населена от руснаци. Малцинства са българите, татарите, унгарците, румънците, поляците. Земя благословена, но една искрица и хаосът е налице. В Унгария няколкохилядното българско малцинство има депутат- Симеон Варга. В Украйна на 20 милиона руснака им отнеха правото да говорят майчин език. А какво очаквате вие представителите на разложената ви цивилизация от Запад, че ветеранът от Харков и Севастопол ще мимикрира, така както внуците на Ромел и Гудериан.