Обама не е сигурен, че Русия ще изпълни споразумението

"Дипломацията може да доведе до намаляване на напрежението“
Обновена: 18 апр 2014 09:44 | 18 апр 2014 07:57,
237
Обама не е сигурен, че Русия ще изпълни споразумението
Барак Обама. Снимка: БТА

Американският президент Барак Обама изрази надежда, че Русия ще изпълни споразумението за Украйна, но каза, че опитът от миналото го кара да се съмнява в това, предаде Асошиейтед прес.

"Надеждата ми е наистина да видим изпълнение през следващите няколко дни, но не мисля, че можем да разчитаме на това, като се имат предвид действията в миналото. Трябва да сме подготвени евентуално да отговорим на продължаващите усилия за намеса на руснаците в Източна и Южна Украйна", заяви Обама на пресконференция в Белия дом броени часове след като в Женева приключи срещата между САЩ, Русия, Украйна и Европейския съюз.

"Въпросът сега е дали те наистина ще използват влиянието, което оказват по разрушителен начин, за да възстановят до известна степен реда, така че украинците да могат да произведат избори и да придвижат напред предлаганите от тях реформи за децентрализация, да стабилизират икономиката си и да започнат да се връщат към пътя на растежа и демокрацията, и дали суверенитетът им ще бъде зачитан", заяви Обама.

Според него преговорите между Русия и западните сили за спиране на напрежението в Украйна са обещаващи, но САЩ и техните съюзници са готови да наложат санкции на Москва, ако ситуацията не се подобри, посочва Ройтерс.

Още по темата
"Има възможност дипломацията да доведе до намаляване на напрежението", заяви той. Но допълни: "Не мисля, че можем да сме сигурни за каквото и да било на този етап", отбелязва ДПА.

По-късно Обама проведе телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел. Те призоваха Русия да предприеме "незабавни конкретни действия", след като Москва се съгласи, че трябва да се работи за намаляване на напрежението в Източна Украйна, съобщи ДПА.

В изявление, разпространено след разговора между двамата лидери, Обама и Меркел приканиха Москва да използва влиянието си над проруските сепаратисти, обсадили множество градове в Източна Украйна.

Обама и Меркел се съгласиха, че Русия би трябвало да накара "нередовните сили" в региона да "сложат оръжие и да напуснат завзетите от тях сгради".

Двамата лидери обявиха, че са готови да предприемат по-нататъшни мерки, ако в скоро време не се постигне намаляване на напрежението.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
естествено че кгбистчето лъже.
71
0
 
15
 
! Отговори
киро преди 10 години
Сега Путин трябва да вдигне телефона и да попита Обама с тези изказвания дали се надява, че руснаците му имат доверие? Руснаците нямат инструктори и войници в източна Украйна, а американците са в Украйна - инструктори и наемници. Обама чака от Русия да действа, всъщност Америка трябва да се изнася от Украйна! Едва тогава нещата ще се нормализират.
70
0
 
3
 
! Отговори
ТОТО преди 10 години
До Анонимендо 78.Може ли да обясниш как изтегля нещо което го няма там по твоите думи ,обясни ни как го изваждаш преди да си го вкарал г-н ТАЕН АГЕНТ
69
0
 
7
 
! Отговори
111 преди 10 години
Ей, откакто съществуват империите, те живеят на гърба на малките народи и ги грабят. Богатите страни винаги живеят на гърба на бедните, източват ги финансово, суровинно, даже и генетично, то е като разделението между богати и бедни.Да не си мислите наивно, че една Америка, мисли за нещо друго освен за собствените си интереси. Оказвайте подкрепа на по- слабите, като нас, защото те са слаби, за да живеят свъх богатите страни
68
13
 
1
 
! Отговори
стоян петров преди 10 години
Русия е ***. Но аз не се сърдя, че тролите. Вземайте рублите и не му мислете. Така Русия става още по-голям ***.
67
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ко ша прават как сега почнат Китай и Русия да си продават нефт и газ в юани и рубли? Къде отиват, че не чух???????? -----------------------------------95 Май кухия си ти , то ако беше така лесно и кво като си продават помежду си в юани и рубли техния стокообмен пмежду име под 1% от световния
66
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
88 Не е така .
65
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
68:"Майната им на САЩ,от както се помня тази страна води само войни и лее кръв,граби страни и прави преврати и след тях само мизерия и разруха,писна ми вече................." Няма такова нещо. След Втората световна война САЩ чрез плана "Маршал" вдигат Западна Европа на крака. Това е огромна цивилизационна заслуга, номер 1 по величие за 20 век. Днес и ние се ползваме от това колосално събитие. Да не говорим за научните заслуги на САЩ, те тласкат цивилизацията напред.
64
0
 
6
 
! Отговори
До 70 преди 10 години
Паричната, друже, паричната. Кухата им кредитна система, зад която няма реални стоки. Чудо невиждано - да печаташ пари за нещо, което не е произведено. Ами ако не го произведеш или произведеш и то не стане или загине? Пък и петродоларите им, т.н "нефтодолари", които имаха златно покритие, а сега не. Ко ша прават как сега почнат Китай и Русия да си продават нефт и газ в юани и рубли? Къде отиват, че не чух????????
63
1
 
15
 
! Отговори
Само Путин преди 10 години
Точно през 2018 година ЕС ще рухне под напора на дълговата криза, просто нищо не работи в този изгоден за Германия и Франция съюз, всичко умира и гасне, без Русия и Китай, нищо няма да бъде живо и здраво, тотално обезлюдяване на южните държави - Португалия, Гърция, България, Италия и прочие, всеки трети младеж е без работа, всичко е на бързи кредити, само с Москва може да ни има. Сори Янки живейте си, не се бъркайте на славяните
62
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
85 Одесса , не знам на колко години си , но умствения ти багаж е страшно ограничен, в тези всичките страни управляваха Диктатури при които народите им живееха ужасно , вярно и демокрацията не идва лесно , няма единна формула , всеки трябва сам да извърви пътя , проправяйки си го , американците или НАТО или Коалициите които участваха способтваха единствено да се свалят старите режими и помагат фдоколкото могат да се установят новите правила , но всеки народ сам си го постига .
61
0
 
4
 
! Отговори
Бънди преди 10 години
А пък не съм сигурен дали ти ще изпълкниш твоите.
60
0
 
2
 
! Отговори
Добре де! преди 10 години
Невероятно, има български депутат, който за да дойде на работа в София, минава през Гърция, кой е той, какъв е, от коя партия е, само в...7plus7. netЧетете за този странен представител на народа
59
1
 
6
 
! Отговори
До 52: преди 10 години
Егати неграмотнотията и простотията! Само не ни ги пробутвай тези глупости, че на запад се чувстваш "свободен" или пък "уважаван", хеле пък като си емигрант! ДС-то подслушвали... ами то тогава излиза, че по-голямо ДС от американците няма, щом подслушват по целия свят, и то не само сульовци и пульовци като нас!
58
1
 
12
 
! Отговори
Русия е само една преди 10 години
Държавата САЩ е нищо повече от една атрактивна и зашеметяваща реклама, страна на имитация и повече циркови номера, отколкото на истинска политика. Доларът им е само на хартия, нищо не струва, щом нефта и останалите ресурси минат на друга валута. Вместо да бъдем с естествените си приятели и роднини, ние се прегръщаме с гейове, бейове, африканци, азиатци и всякаква ненаша половина. Циркът трябва да спре, да се обърнем към себе си - Русия. Те всичко ни купуваха - цигари, вина храни, без тях - глад
57
1
 
6
 
! Отговори
Одесса преди 10 години
До АнонименАнонимния с номер 78, никого не съм обидил в този форум, внимавай какви думи използваш по мой адрес!!! Всеки има право на мнение, и всеки човек трябва да се отнася с уважение към другите. А относно това дали Обама е започвал тези войни или не , няма никакво значение, от това загиналите хора в изброените държави, по малко не станаха, напротив всеки ден гледаме как продължават да се взривяват и хаоса продължава да е пълен.
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
79&"Нечестният човек няма вяра на никого! Той си мчисли, че всички са като него !" Просташко изказване. Обиждаш страшно много хора. Редно е те да те обидят в отговор. Пишеш с правописни грешки. Това издава неграмотност.
55
3
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
80 Точно там е и разликата между украинците и руснаците . Кучма го каза и сигурно е така , от това което и ние знаем за руснаците те са като англичаните с Имперски манталитет , смятата се за велики , докато уктраинците между другото украинския селянин винаги е бил по добре от руския имал е собственост върху земята за разлика от руснака който дори и след реформите земята му е била давана за пл званесамо за 10 г. а поске с колективизацията всичко е умряло.
54
0
 
4
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 10 години
Нечестният човек няма вяра на никого! Той си мчисли, че всички са като него !
53
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
74 Пратив Крим ,а по всяка веротност и в Източна Украйна аи лъже като дърт *** при това не да налага демокрация ада анексира , което е нещо КОРЕННО РАЗЛИЗНО. и МЕЖДУ ДРУГОТО *** специално Обама не е пращал войски никъде а само ги изтегля.