Обама не е сигурен, че Русия ще изпълни споразумението

"Дипломацията може да доведе до намаляване на напрежението“
Обновена: 18 апр 2014 09:44 | 18 апр 2014 07:57,
237
Обама не е сигурен, че Русия ще изпълни споразумението
Барак Обама. Снимка: БТА

Американският президент Барак Обама изрази надежда, че Русия ще изпълни споразумението за Украйна, но каза, че опитът от миналото го кара да се съмнява в това, предаде Асошиейтед прес.

"Надеждата ми е наистина да видим изпълнение през следващите няколко дни, но не мисля, че можем да разчитаме на това, като се имат предвид действията в миналото. Трябва да сме подготвени евентуално да отговорим на продължаващите усилия за намеса на руснаците в Източна и Южна Украйна", заяви Обама на пресконференция в Белия дом броени часове след като в Женева приключи срещата между САЩ, Русия, Украйна и Европейския съюз.

"Въпросът сега е дали те наистина ще използват влиянието, което оказват по разрушителен начин, за да възстановят до известна степен реда, така че украинците да могат да произведат избори и да придвижат напред предлаганите от тях реформи за децентрализация, да стабилизират икономиката си и да започнат да се връщат към пътя на растежа и демокрацията, и дали суверенитетът им ще бъде зачитан", заяви Обама.

Според него преговорите между Русия и западните сили за спиране на напрежението в Украйна са обещаващи, но САЩ и техните съюзници са готови да наложат санкции на Москва, ако ситуацията не се подобри, посочва Ройтерс.

Още по темата
"Има възможност дипломацията да доведе до намаляване на напрежението", заяви той. Но допълни: "Не мисля, че можем да сме сигурни за каквото и да било на този етап", отбелязва ДПА.

По-късно Обама проведе телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел. Те призоваха Русия да предприеме "незабавни конкретни действия", след като Москва се съгласи, че трябва да се работи за намаляване на напрежението в Източна Украйна, съобщи ДПА.

В изявление, разпространено след разговора между двамата лидери, Обама и Меркел приканиха Москва да използва влиянието си над проруските сепаратисти, обсадили множество градове в Източна Украйна.

Обама и Меркел се съгласиха, че Русия би трябвало да накара "нередовните сили" в региона да "сложат оръжие и да напуснат завзетите от тях сгради".

Двамата лидери обявиха, че са готови да предприемат по-нататъшни мерки, ако в скоро време не се постигне намаляване на напрежението.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И аз мисля, че *** е проект на ЕНП в подкрепа на Тиквата.
91
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не вярвам някъде да има толкова наивен политик да повярва на путин. с него вече ще се отнасят като към рецидивист
90
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
рейтинга на путин нагоре,рублата надолу
89
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
атакисте,крепете доган ,щото иначе барека ще ви замести и лапачката ще намалее
88
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
естествено,че никой не вярва на путин.
87
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
... ИМА ЛИ АМЕРИКАНСКИ ИНСТРУКТОРИ. АКО ИМА ДА ГИ ИЗЛОВЯТ И ПОКАЖАТ НА СВЕТА...Ми те ги изловиха, бе брат, 20 парчета в Донецка област. Ти си пропуснал.
86
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
бялата златка е където има далавера,мина през сдс,мултигруп сега при доган.важното е да има пари за охолен живот.а балъци винаги се намират
85
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За пореден път Путин разби суратя на американските гейове.От Вашингтон се чува само жалкото скимтене на черната ***.
84
1
 
4
 
! Отговори
САШТ преди 10 години
До Анонимен-66: Не си коректен, но ти отговарям- само една и тя е страната на индианците! Избити са 43 милиона и са им АНЕКСИРАЛИ територията! Ясно нали?! Да оставим 63-те войни, които проведоха в своята история.
83
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"ТОВА ИЗКАЗВАНЕ ВЕДНАГА СЛЕД СПОРАЗУМЕНИЕТО ПОКАЗВА СЛАБОСТ."Слабостта не е от вчера. В този форум има няколко коментиращи, които сигурно помнят за изчезналите в Донецка област 20 /частни/ американски наемници. Тук е заровено кучето.Тук е главната слабост.
82
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сидеров е свикнал да минава тънко още от как е скатал военна служба с фалшиво медицинско.ако всички бяха пишман патриоти като него и армия е нямало да имаме
81
18
 
4
 
! Отговори
1 преди 10 години
Българите сме за Обама
80
3
 
3
 
! Отговори
до 108 преди 10 години
пиша ти ,защото ибрикчията бареков ни изпреварва,а волен троши държавна пара по западните бардаци
79
16
 
1
 
! Отговори
1 преди 10 години
Путин е като Сталин. Обама трябва да го спре.
78
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 103"И как ще отговориш, бе *** маймунска скапана? Както досега- със жалки предупреждения ..." Чети заглавието на статията 3 сантиметра вдясно от глупостите, които пишеш:"Американските акции приключиха сесията предимно с ръстове" А рашките търпят колосални загуби. На интелигентния човек окото му само вижда каквото трябва.
77
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да си повярвал на путин е все едно да си вярвал на сталин или Хитлер.когато поляциге носят списък с 4000 полски офицери и питат сталин къде са той отговаря че нищо не знае.малко преди това е подписал заповед да бъдат разстреляни.бляда винаги лъже
76
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истината е следната.САЩ винаги са се стремяли да има разединена Европа,която да не нарушава техния рахатлък.И точно един съюз между Русия и ЕС ще доведе до това,че американците ще се превърнат в господин Никой в световната политика и икономика.Затова и организираха хаоса в Украйна.Лошото е,че и самите европейци им се връзват на акъла,с което доказват,че наистина са индивиди от третия пол.А представете си какво би се получило от един съюз от Лисабон до Владивосток,както предложи Путин.
75
3
 
0
 
! Отговори
до 103 преди 10 години
атакисте,тия които сте близо до волен,кажете му да спре с гуляите по париж Брюксел виена.имаме по важни работи за вършене.
74
0
 
0
 
! Отговори
ТОТО преди 10 години
Извинявам се на 78 коментара ми е за 76
73
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руснаците нямат инструктори и войници в източна Украйна, а американците са в Украйна - инструктори и наемници------------------------------------Кире толкова ли си заблуден малкия