Руският език със специално място в новата украинска конституция

Някои региони ще могат да го ползват като официален
Обновена: 18 апр 2014 21:15 | 18 апр 2014 19:02,
73
Руският език със специално място в новата украинска конституция
Снимка: архив, Reuters

Новата украинска конституция ще децентрализира властта и ще позволи на региони да използват руския за официален език, обявиха днес изпълняващият длъжността президент Олександър Турчинов и премиерът Арсений Яценюк, цитирани от Ройтерс и Франс прес.

В съвместно телевизионно обръщение Турчинов и Яценюк обещаха конституционна реформа от голям мащаб, която ще предостави широки правомощия на регионите и специален статут на руския език - ключово искане на рускоговорящите жители на страната.

Още по темата
Целта на този ход е да бъде намалено напрежението в Източна Украйна, чието население е предимно рускоговорящо и която е обхваната от проруски бунт, отбелязва АФП. Турчинов и Яценюк призоваха за национално единство и за въздържане от насилие в Украйна.

Турчинов и Яценюк направиха съвместното изявление ден след постигнатото споразумение за деескалиране на ситуацията в Украйна на четиристранната среща за страната в Женева. То предвижда конституционна реформа в бившата съветска република. Турчинов изрази готовност да бъдат внесени промени в бюджета и данъчния кодекс, за да бъдат осигурени финансови ресурси за всяка украинска територия.

Украинското правителство вече е внесло в парламента законопроект за амнистиране на участниците в протести, които предадат своите оръжия на властите, съобщиха и. д. президент и премиерът, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Споразумението от Женева предвижда разоръжаване на всички незаконни въоръжени формирования и освобождаване на всички незаконно окупирани административни сгради в Украйна, както и амнистиране на всички демонстранти, с изключение на онези, които са извършили тежки престъпления.

Украинският премиер обяви, че стои начело на правителство на цяла Украйна, както на западните националистически области, така и на източните проруски региони, включително на анексирания миналия месец от Русия полуостров Крим. "Ние сме в състояние да запазим украинската държава", увери Яценюк.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
4
 
! Отговори
Кикс преди 10 години
До Анонимен 45Никой не те спирал да си говориш на майчиния език и преди и сега. Става въпрос за официалният език - този, който трябва да бъде ползуван във всички държавни институции, във всички официални документи и на публични обществени места. Сигурно и в Щатите има турци ама аз досега американски документ на турски, арменски, помашки и останалите там дето ги изреждаш не съм видял! Че май и паспортите имса само на английски...
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ami to I sega nqma ograni4eniq , ima ukrainski kanali na ruski ezik .Az 4esto sum v Izto4na Ukraina I znaq sus sigurnost ,4e horata iskat da jiveqt v obedinena durjava bez federacii.Krizata v koqto se namirat moje da promeni naglasite ,a I silniq sused raboti v tova napravlenie.
53
0
 
10
 
! Отговори
младен преди 10 години
"Украинският премиер обяви, че стои начело на правителство на цяла Украйна, както на западните националистически области, така и на източните проруски региони, включително на анексирания миналия месец от Русия полуостров Крим"Ама тия още си вярват че Крим е техен... ха ха ха
52
0
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 10 години
Най-добре ще е да признаят и украинския за официален език докато не стане късно!
51
5
 
0
 
! Отговори
eu uberalles преди 10 години
Ааа, тия не са никакви фашисти, щом позволяват децентрализация на власта и свобода на езикоползването. Истинските фашисти не биха правили подобни демократщини. Направо ме разочароваха.
50
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хммм, все ми се струва, че досега руският език е бил официален в цяла Украйна, редом с украинският. Сега следва да се използва като такъв само в областите с преобладаващо руско население. Яйцето и Турка почнаха да шикалкавят нещо. Според мен всичко това е дирижирано от САЩ, които се опитват да наврат Русия в миша дупка. Има, обаче, една малка подробност - Русия, заедно с Канада са единствените страни които могат да си позволят да се издържат без какъвто и да е внос. Но - поживем-увидим!
49
3
 
14
 
! Отговори
do 49 преди 10 години
Русия НЕ е СССР - "Червена Шапчице"...Там няма комунизъм вече...
48
0
 
3
 
! Отговори
до 55 - не Борисов преди 10 години
абе говорели си само с конете, ама и Вернер фон Браун да не забравяме.(как щяха да нацелят Ню Йорк с междуконтинентална ракета). за Луната няма да говориме.
47
5
 
18
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 10 години
Братя украинци уважавам ви много но учете руски език.На времето великият немски император Отон разговарял на немски само с конете си,днес президента Путин разговаря на немски само с крантата Меркел.Ако хунтаджиите ви замъкнат в ЕС ще разберете за какво иде реч.Добре ще е 2-3 читави и доблестни военни да разгонят мегдана и хунтата,тогава въпроса с езика ще отпадне от самосебеси.Смърт за олигарсите и бандеровци!Украинският народ заслужава своя достоен живот.
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Момче никой не ти ограничава майчиния език и вероизповедание.Говори си колкото искаш.Изкарваш се жертва,което не говори добре за теб.За твое сведение имам приятели и ***,помаци,турци и никой не се е оплакал да не му разрешават да си говори езика. Заблудил си се нещо.
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ти пък *** при Живков,щом толкова ти харесва диктатурата.Свобода за всички.То и украинските фашисти ограничаваха майчения език,ама виж сега какво правят.Ще ги бесят на площада като много други диктатори.През *** ми какво правят в Англия.Аз ти говоря за БГ
44
1
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 10 години
То и Путин се изказа за "патриотизма" на Янукович. Доста солено. вземи виж.
43
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отиди в банка и говори на алжирски да те видя дали ще те обслужат.Английски и испански, ако има испаноговорящ и ще ти свършат работа.Аз познавам хора и *** и турци, говорят си езика, не ми пречат изобщо.Тоя ***, който се пише турчин плаши гаргите.Наскоро един се върна в България от Англия да смени на децата си имената, защото в Англия не ги приемат във футболен отбор,защото се страхуват от талибани-мюсулмани.Така че да иде в UK и да се бори за правата си
42
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи,за руските малцинства в Украина-може,а за турските в БГ-не може.Питай баба ти,какво и е разказвала нейнета баба за турците.Това там е било напрежение от години.Света се промени-не може вече насила да ограничаваш права на други.
41
8
 
11
 
! Отговори
СЛАВА НА РУСИЯ! преди 10 години
АКО СИ ИСТИНСКИ СОЦИАЛИСТ И КОМУНИСТ, НЕ УЧАСТВАЙ В ЕВРОВОТА!НЕКА ДОКАЖЕМ НА СВЕТА ,ЧЕ НЕ ИСКАМЕ ЕС , А СМЕ С РУСИЯ И РУСКИЯ НАРОД!БОЙКОТ НА ЕВРОВОТА В БЪЛГАРИЯ ,ДРУГАРИ !КАЖЕТЕ "НЕ" --НА ЕВРОИЗБОРИТЕ!!
40
1
 
5
 
! Отговори
... преди 10 години
До АнонименНе е вярно в САЩ няма национален език навсякаде е езика е такъв каквито са малцинства и английски
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами говори си на *** с майчиния език.В САЩ има хора от цял свят, но национален език е английски.***, искаш пак да ви сменим инената ли?За няколко дни става. Питай дядо ти
38
0
 
3
 
! Отговори
съратниците преди 10 години
Семн Юдкович Могилевич (род. 30 июня 1946 года, Киев, УССР) Предположительно один из лидеров ОПГ солнцевские, являющийся гражданином России, Венгрии и Израиля. Находится в розыске четырх стран мира. Входит в десятку самых разыскиваемых беглецов ФБР[1]. По предположению большинства правоохранительных органов стран ЕС и США является одним из предводителей еврейской мафии в мире. По данным ФБР возглавлял одну из ветвей солнцевской ОПГ. Считается российскими правоохранительными органами теневым владельцем парфюмерной сети Арбат Престиж.
37
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да живее свободата,свобода на майчиния език.Браво на Турчинов.И аз като един турчин,живеещ в БГ искам свободно ползване на майчиния език за всички малцинства-турци,***,евреи,арменци,помаци,македонци.Свобода на майчиния език.Демокрация-иначе рано или късно ще стане като в Украина.Никой няма право да ограничава ползването на майчения език.
36
2
 
15
 
! Отговори
fripp преди 10 години
Засега единствения гарант за правата на хората от Източна и Южна Украйна е разположената на границата 76-а псковска гвардейска десантно-щурмова дивизия. Тази същата, тръгнала от Севастопол, Керч и Сталинград, минала през Берлин, Чечня, Грузия и Крим. Вижда се, че НАТО няма никакво желание да се срещне челно с нея, местните войници пък изобщо. Затова тия двамата клоуни да седнат заедно с ЦРУ и да измислят нещо, щото вече веднъж избодаха очите (Крим), сега да не вземат да отрежат и крайниците.