Самолет на украинските ВВС е бил обстрелян над Славянск

Турчинов нареди възобновяване на спецоперацията в Източна Украйна
Обновена: 22 апр 2014 21:18 | 22 апр 2014 21:06, Веселина Йорданова
128
Самолет на украинските ВВС е бил обстрелян над Славянск
Олександър Турчинов. Снимка: архив, Ройтерс

Неизвестни лица са стреляли днес със стрелково оръжие по самолет Ан-30 от ВВС на Украйна, който извършвал наблюдателен полет над Славянск, съобщи министерството на отбраната в Киев, цитирано от Франс прес.

Няколко куршума попаднали в турбовитловия самолет, който обаче успял да кацне благополучно на базовото си летище. Няма пострадали.

Междувременно и.д. президент на Украйна Олександър Турчинов поиска от силовите структури на страната да възобновят спецоперацията в източната й част, съобщи пресслужбата на Върховната рада.

"Изисквам от силовите структури възобновяване и провеждане на резултатни антитерористични мероприятия, насочени към защитата от терористи на украинските граждани, които живеят в Източна Украйна", заяви Турчинов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Още по темата
В изявлението си президентът посочи, че е взел решение за възобновяване на спецоперацията след откриването на две тела със следи от жестоки изтезания близо до град Славянск, намиращ се в ръцете на проруски бойци.

Едното било на Володимир Рибак, член на партията на Турчинов "Баткившчина", който наскоро бил отвлечен "от терористи". "Тези престъпления се извършват с пълната подкрепа на Русия", заяви и.д. президент.

По-рано стана ясно, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще увеличи числеността на наблюдателската си мисия си в Украйна до 500 души, за да осигури изпълнението на женевските договорености, постигнати на 17 април от външните министри на Русия, САЩ, ЕС и Украйна.

На специално заседание на Постоянния съвет на ОССЕ ръководителят на Центъра по предотвратяване на конфликти към организацията Адам Коберацки заяви, че всички страни в Украйна трябва да се откажат от стъпки, засилващи конфронтацията.

Той каза също, че трябва да бъде освободен задържаният предишната вечер от неизвестни лица началник на милицията в град Краматорск Виталий Колупай. "Насилието спрямо представители на държавната власт е недопустимо и аз настоявам полковник Колупай да бъде незабавно освободен", заяви Апакан.

В Донецка област днес пристигна група военни наблюдатели на ОССЕ, съобщиха местни медии, цитирани от ИТАР-ТАСС.

"Намираме се тук по покана на правителството на страната и следим действията на въоръжените сили на УКрайна в района, както и тяхната реакция на случващото се", отбеляза на брифинг в Донецк ръководителят на мисията, полковникът от германските въоръжени сили Аксел Шнайдер.

Помолен от журналисти да коментира съсредоточаването на украински войски в района, представителят на ОССЕ отговори: "В момента мога да кажа, че концентрацията на украински въоръжени сили в Донецка област не противоречи на никакви международни споразумения и норми".

Мисията на ОССЕ, която включва представители на въоръжените сили на Германия, Чехия, Дания, Швеция и Полша, ще наблюдава ситуацията в областта в течение на шест дни.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само така, вън руските агенти от Украйна! Агенти военни и всякаква руска *** да си ходи в сибир да събира съчки за печката! нямат място долните пияндета в чужди държави.
73
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Александър на украински бил Олександър, това като Иван на македонски Йован - само съвпадения
72
0
 
0
 
! Отговори
ля ля преди 10 години
и след тия 6 дни..... интересно :)
71
0
 
14
 
! Отговори
под съд в Хага преди 10 години
Турчинов трябва да бъде даден под съд в Хага, за престъпления против Човечеството!
70
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя скоро военните ще престанат да го слушат, а ще му теглят един.
69
0
 
11
 
! Отговори
Надпис преди 10 години
Надпис на украински танк: Драги украинци, драги сънародници, вие ще бъдете убити с любезното съдействие на Европейския Съвет, на Нато, на Цру и на Държавния департамент на Сащ!
68
0
 
6
 
! Отговори
до АТАКИСТ преди 10 години
Само да те питам това дето го пишеш "Наздраве за нашата Освободителка Русия от скапаното мизерно турско робство!" как го мислиш. Именно вашият "вожд" Волен, се гъзи на ДПС и за да са всички на власт и да крадат... много си заблуден. Ходи виж Шопов какъв мерцедес кара и после ми говори за родолюбие ... ходи виж в историческият музей копие от тефтерчето на Левски да видж как се харчат народни пари, а не като твой вождове - за апатаменти на любовници, за коли и за екскурзии. ***!
67
0
 
2
 
! Отговори
pl__amen преди 10 години
Как е банда? Виждам,че социалният турист от Швеция отново ни псува.........хахахаха
66
0
 
9
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВ Еми шегата му да не се окаже накрая реалност,че не знам тази година как са с житото и другите зърнени култури Ще успеят ли да оберат реколтата По принцип Путин няма да вкара,армия,освен ако от Киев не започнат наистина кървава баня. Ако почнат да убиват масово проруски активисти,то Путин няма да се сдържи ,съм доста убеден
65
1
 
2
 
! Отговори
Оди сей преди 10 години
Каква операция?Много виждате вие *** ,ама ние си ви знаем и вас и господарите ви!
64
1
 
0
 
! Отговори
Свински преди 10 години
Ай факоф уаа
63
0
 
13
 
! Отговори
Свински преди 10 години
В Украйна е ТурчиновА в България Помаков
62
6
 
0
 
! Отговори
тийн преди 10 години
много си назобен бе атакиста, оня дъртак болен ква дрога ви пробутва? къв братущка, кви 5 лева
61
1
 
1
 
! Отговори
pl__amen преди 10 години
САЛА УКРАИНА
60
8
 
6
 
! Отговори
Свински преди 10 години
Америка идва в черно мореШяли да пускат бойни делфини и тюлениМного лошо хапелиЩяли да изгризват дупки в на руснаците гемиитеБългарското НАТО и те с бойна копърка и загорка !Тия не се шегуват!Путин вече почнал да ревеНе ме бийте , викал , аз съм нисичък!!!!!Лично Чък Норис щял да го бие!!!Великите руски учени съживили мумията на ЛенинТой щял да е след Путин !!!Голяма работа са тия руснаци От ла*на торта правели !
59
0
 
2
 
! Отговори
от 73 преди 10 години
Кои разбива сърцата на К....е?*** дето не им пука за тях!На кого не му пука ...?
58
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АТАКИСТДа жиевее СЛАВЯНИЗМА...останалото е пропаганда..Славяните са най голямата народност в европа .....И най разделената ...ако се обединим ......нямамаме спиране ....
57
2
 
19
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
За всички Българи и Братушки в този форум:Наздраве за нашата Освободителка Русия от скапаното мизерно турско робство!Наздраве за братушките загинали в бой за да ни избавят от турската рязана ГМЕЖ!Наздраве на всички братушки и братя и сестри българи с: Любе- Там за туманами!Руският и Българският народ ще е във вечна дружба, напук на *** от запада!
56
0
 
1
 
! Отговори
до 69 от 66 преди 10 години
Сега е момента на сълзите и ридаенето.К...е обикновенно имат гъвкави връзки и знаят как да изтъргуват цения си ресурс ,а баламата ,най-важно да е балама и да гледа д...а с която ще го омаят.Тоя "ценен" подарък ще изезе скъпичко и връзката ще е кратка ,но накрая пак ще е в мечите лапи.
55
1
 
12
 
! Отговори
майорски преди 10 години
Ами дааа вчера няколко БТР/БРДМ се предадоха ...днес самолет ...утре армия ...вдругиден цалото Правителство се сдава ...то си има правила и ред ....едно по едно ...в Черно море Хамеиканския ясминец 2 дена е обикалял без връзка с командването ....бре как така стана ...пишат че командира на ясминеца изпаднал в паника и го движел на 5 км от прега да не загуби ориентация ....После обяснявайте че Руснаците нямат армия и техника ....Защо събудиха Мечката тези амеикански бобъри