Модната полиция в Северна Корея

Жени с панталони в града може, но не и в центъра
Обновена: 25 апр 2014 09:46 | 24 апр 2014 21:10,
147
Модната полиция в Северна Корея
Снимка: Reuters

Сонг е избягала преди 6 месеца от Северна Корея и вече живее в Китай. Не желае да разкрие истинското си име, за да не бъде заловена. Затова и разказва така смело за неписаните правила в севернокорейската мода, пише "Гардиън".

Веднъж тя си харесала черни високи до глезена боти с цип. Обувките били неустоими въпреки високата цена и екстравагантния си вид. „Те бяха красиви, нови, всички бяха любопитни“, спомня си Сонг за деня, в който поръчаните от нея обувки дошли в родното й севернокорейско градче, намиращо се в близост до китайската граница.

Всъщност въпросните обувки били твърде екзотични. Много скоро след като си ги купила Сонг трябвало да се раздели с тях. Момичето било спряно и му се скарали заради тях. Това била първата стъпка в процес, който по принцип завършва със серия от лекции по морал или пък с общественополезен труд.

„Какво да носим, как да изглеждаме, как да се представяме на публични места или в личния си живот не е въпрос на личен избор. Напротив, в Северна Корея това е обект на държавна политика и регулация“, казва експерт по севернокорейска култура в университета в Калифорния Санта Барбара. „Модата е най-лесният и очевиден начин да се разпознае политическата принадлежност на потребителя", допълва експертът.

В Пхенян това, което бихме нарекли „модна полиция“, всъщност са доброволци от социалистическата младежка лига. Намесата й само подчертава решимостта на тоталитарната власт да контролира всеки аспект от живота на населението въпреки разрастващата се търговия с Китай и засилващото й се влияние.

Годните за носене дамски панталони са извънредно строги. По-оскъдното облекло е немислимо. Сините дънки пък са открит израз на недоволство срещу правителството. Думи, изписани на латиница, върху дрехите, също са немислими. Всякакви декорации или всичко по-нетрадиционно би било считано за неподходящо.

Сонг се спасила от наказание заради обувките, като дала грешен адрес и излъгала, че е омъжена, и следователно извън компетентността на социалистическата младежка лига. Въпреки строгите закони 27-годишната жена твърди, че в последните години правилата са се демократизирали. Вече жените могат да носят панталони и в градовете. Разрешението обаче не важи за центровете им, където трябва да носят само и единствено поли или традиционните корейски носии.

Друга жена, избягала от режима в Северна Корея, коментира прическите, определени за „правилни“ от властта. Женските прически трябвало да бъдат нито много къси, нито много дълги. Препоръчително е да са добре стегнати и без много обем.

През 2012 г. по севернокорейската телевизия се появява група Моранбонг. Тя е съставена от пет момичета, които се появяват твърде екстравагантно за местните стандарти. Те са с рокли с пайети и над коленете. Това обърква зрителите. По принцип това, което се представя по телевизията, би трябвало да е възможен модел за подражание.

„Никога не знаеш какво означава това, което виждаш по телевизията. Има дрехи, които са подходящи за една провинция, а са неподходящи за други“, разказва жената.

Никой така и не обяснил на Сонг защо обувките й са неподходящи. Те просто били твърде различни. Сонг разказва, че има много модни тенденции в Северна Корея. Като пример посочва китайската козметика, която става особено популярна през последните години. Сред младите жени в държавата става особено актуално да боядисват долните краища на косите си.

Впоследствие въпросните боти стават популярни в града на Сонг. Все повече и повече жени ги носят. По този начин те стават приемливи. Сонг нарича това "културна идеологическа инвазия" - ако нещо чуждо се харесва, спира да се харесва родното, а това трябва да се контролира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: модастилСеверна Корея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ИстинатаЛогично изниква въпроса, след като толкова усилено желаеш неговата смърт, то защо тогава не отидеш и не му теглиш куршума лично ?
89
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ИстинатаРано или късно всички диктатори свършват като Чаушеско. Въпрос на време е.
88
4
 
8
 
! Отговори
Истината преди 10 години
Ей тоз урунгел си мислех, че по рано ще сдаде властта. Надявам се скоро да му теглят куршума.
87
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До бу хаааИма бре - разделиха ни на две. България и Македония. Пак те - комунистите.
86
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да, било е хубаво за приближените на БКП. Същите тези хора или техните деца и внуци и в момента продължават да промиват мозъците на подрастващото поколение с това колко били щастливи всички макар и бедни. Това е лъжа. Хората бяха бедни, нещастни и стресирани, точно каквито са горките средно-статистически северно-корейци в момента.
85
16
 
21
 
! Отговори
до младите преди 10 години
Пазете се от Комунизъма. Не вярввайте на болните приказки, колко хубаво и спокойно било навремето! Лъжа е! Навремето в България беше ужас. В училище ни проверяваха на входа за дължината на косата, имаше манифестации и куп още комунистически гаври с човешките права. А за трудовите комунистически лагери на смърта всеки е чувал. Всички *** са мръсни ***. Но и природата си знае работата. Сигурен съм че и Путин и Ким Чен няма да умрат щастливи и спокойни, защото съвестта им е ***.
84
3
 
15
 
! Отговори
бу хааа преди 10 години
Неумития северно корейси *** Ким Ченг Ун ще свърши като Чеушеско.Въпрос на време е в Северна Корея да избухне революция и да се обедини с южна като двете Германии.Такава простотия не е било дори и в БГ!
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
""По важното за боеца е да удържа на ударите! Устойчивостта! А уж де пишете тук за бойци! ""...................................................................................................на удари ще удържаш ако си на боксовия ринг ... тука е добре да кажеш нещо разумно ... което обаче е трудно за такива като тебе ЧИКИ"бойци" !
82
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аз ако бях на мястото на Ким ...щях да изляза по телевизията и да кажа: Другарки и другари, от днес сте свободни !Ходете където искате ! правете каквото искате ... Америка ми е пръв приятел !вероятно за 24 часа ще остана сам-самин
81
4
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Има логика за принца )) като това - Не е пушил не е пил ,ял е само екологична храна спортувал всеки ден и накрая умрял здрав като бик хахахаха
80
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Живял някога един принц, който веднъж попитал прекрасна принцеса: "Ще се омъжиш ли за мен?"И тя отговорила: "Не!!!"И принцът живял дълго и щастливо, ходел на лов и за риба, всеки ден се виждал с приятели, пил много бира, напивал се мощно, и играел голф, и разхвърлял чорапи из двореца, и не свалял дъската в ***, и чукал слугини, приятелки и съседки, и пял под душа, и пърдял когато пожелае, и гръмко се уригвал, и си драпал топките.Край.
79
6
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
на 33 г какво правиш в БГ ? взимай си чукалата и да те няма - поне ще хванеш социална пенсия ако вземеш друго европейско гражданство ако си бил 5 г в дадена европейска страна
78
3
 
2
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Шрек не се притеснявай ) най много ушите ти да пораснат още )))
77
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това форума разбрах чак сега на 33 години, че е пълна загуба на време. Колкото и да си самотен, колкото и да не ти се разхожда в града през свободното време или да не ти се спи....последното място е тук. Само хора без забавления тук избиващи си мъките и страстите и пристрастностите.Лека нощ и СБОГОМ на всички. .....а най-големият наркотик е това с оценяващата система и колко минуса или плюса са ти праснали на пост и да следиш. ....не е истина как възрасните се подлъгахме на това.
76
0
 
1
 
! Отговори
shrek преди 10 години
Погрещно съм адресирал долният пост да 85, да се чете 84
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И на саудитите ще им дойде редът, не се вълнувайте толкова.Спомнете си колко бързо по улиците на големите ирански градове, по времето на шаха, са се появили минижупите. После дойдоха на власт едни други и радикалната ислямска дивотия достигна един от пиковите си моменти.
74
1
 
1
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Аз съм минавал покрай остров Ванкувър с кораб - той е преди входа на гр Ванкувър и е много голям -И какво за него ?- той и градът е разделен англо френско и т.н. говорящи
73
0
 
1
 
! Отговори
shrek преди 10 години
До 85 Изобщо не съм се вързал поста му няма никаква връзка с моя, а си е чисто заяждане. каквото почукало такова се обадило - нека си знае, че не е пропуснато, като пръдня из *** - какъвто е неговият смрадлив пост! Личните нападки са ънаксептибъл и не трябва да се толерират или поминават
72
2
 
3
 
! Отговори
Добруджанец преди 10 години
Ако Европа спре да изкупува суровините на Русия...Ами да, за какво й е на Европа газ...Да дупчат за шистов газ в България! Само че първия, който дойде в Добруджа да пробива за шистов газ, ще му отрежа главата и ще я ритам от Добрич до Силистра!
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
86,Онзи наш премиер говореше за глобални процеси, които трябвало да обхванат цялото човечество. Но щом казваш, може пък само този остров да бъде ощастливен с въпросните процеси. Тъкмо ще видим какъв ще бъде резултатът :)))