Хиляди погребаха убития във Фъргюсън Майкъл Браун

Призоваха чернокожите американци да се ангажират политически
Обновена: 26 авг 2014 07:48 | 26 авг 2014 07:43,
17
Хиляди погребаха убития във Фъргюсън Майкъл Браун
Снимка: Reuters

Повече от 4500 души изпълниха баптистката църква  "Френдли темпъл мишнъри" в Сейнт Луис, щата Мисури, за погребението на цветнокожия тийнейджър Майкъл Браун, застрелян преди две седмици от бял полицай, съобщи Асошиейтед прес. 

Още по темата
Убийството породи вълна от протести в предградието на Сейнт Луис Фъргюсън. Емоционалната погребална служба имаше за цел да представи смъртта на Браун като пореден епизод от продължителната история на движението за граждански права и да убеди чернокожите американци да станат по-ангажирани политически, посочва АП.
 
"Участвайте в изборите. Нека гласовете ви да бъдат чути и нека всички да разберат, че повече няма да търпим", заяви пред опечалените един от роднините на Браун.
 
Свещеникът Ал Шарптън призова за прочистване на полицейските сили и на общностите, на които те служат, от нездравите елементи.
 
На погребението присъстваха родителите на Тревън Мартин, 17-годишния афроамериканец, застрелян от охранител доброволец във Флорида, и роднина на Емет Тил, 14-годишен младеж, убит през 1955 г. от белокожи мъже в Мисисипи, чието убийство даде тласък на движението за граждански права.
 
Сред присъстващите бяха трима съветници от Белия дом, пасторът Джеси Джексън, режисьорът Спайк Лий и някои от децата на Мартин Лутър Кинг.
 
Майкъл Браун беше застрелян на 9 август при все още неизяснени обстоятелства от полицая Дарън Уилсън, срещу когото в момента се води следствие. Аутопсията показа, че Браун е бил прострелян с най-малко шест куршума.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
peyote преди 9 години
kakto i da go madrite meksikancite v USA nastapvat s palna sila .... v pochti vsichki iujni shtati vroti nacionalen ezik e ispanskia
10
0
 
2
 
! Отговори
L. преди 9 години
Аааааа, Ицо, бъркаш.Трагичен или криминален инцидент е едно, да вдигнеш на безредици половин щат е друго. Така както ги слушам ***, ще кажеш че всеки ден по една дузина ги трепят полицаите ей-тъй за кеф.Ако стрелялият полицай е виновен, има си съдилища - това е смисъла на правовата държава, и не е смисълът на демокрацията тълпа да мята камъни по органите на реда. Последното важи и за нашите ранобудни, раноплатени и късно станали служебни премиери.
9
4
 
2
 
! Отговори
Ico преди 9 години
Е*ати озлобените типчета по тези коментари. Снимка от погребение, страдащи хора, и мръсния хеитър пак трябва да бълва помия. Ако можеше да се почуства виновен, застреляния тиинейджър, за това че е застрелян, заради вас можеше да се почуства, уви няма я тази опция.
8
0
 
23
 
! Отговори
KKK преди 9 години
*** са най големите расисти в САЩ, там даже имат Месец на черната история (Black history month) тоест, те самите делят историята на направена от черни и от други. и това ако не е супер расиско
7
3
 
12
 
! Отговори
:) преди 9 години
Този лош Путин ! Застрелял добрия афроамериканец и избягал, за да злепостави Обамата :)
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви актьори са само тези
5
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 7! Da taka e, nemojesh da si predstavish kolko si prav! Kakto beshe ubito 14 godishnoto nomchence ot romski proizhod, ot g-n ubiec Elenkov, i be pusnat pod garanciq za 5000 lv do predi meseci!!!
4
0
 
31
 
! Отговори
L. преди 9 години
Ами возиха си британците цели кораби с ***, сега да им спазват там правата.
3
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо ли ми напомня за нашите? Те все имат само права, вечно са нарушени техните свободи ... Писна ми от двойни стандарти!!! В едно демократично общество, за каквото претендираме, не може да се говори за "правата на малцинствата" ! Правата, както и задълженията трябва да са еднакви за всички!
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега ще се включат да гласуват ? За кого - демократи или републиканци ?Това бил призива да се включат политически !! Започват местните избори !
1
5
 
4
 
! Отговори
Lisan преди 9 години
Zastrelian e slychaino mladeja. Policemeba e izpalnival slujebnite si zadaljenia. Da ama ne.