Румъния се отказа от „Южен поток”, не й бил необходим

Траян Бъсеску: Ще сме износител на природен газ
Обновена: 25 окт 2014 19:05 | 25 окт 2014 15:41, Екип на Investor.bg
357
Румъния се отказа от „Южен поток”, не й бил необходим
Снимка: архив Reuters

Властите в Румъния се отказаха от участие в проекта "Южен поток", предава руската агенция "Росбалт". Президентът Траян Бъсеску заяви, че страната му занапред ще бъде износител на природен газ и този газопровод няма да ѝ е необходим.

Още по темата
"След началото на експлоатацията на новите газови находища в Черно море, Румъния ще бъде в състояние да изнася газ, но само с едно условие – нито един кубичен метър от румънския газ няма да бъде изнасян през газопровода "Южен поток", който ще бъде изграден на територията на България", каза държавният глава в петък в Брюксел.

За да може страната да изнася газ, ще бъде необходимо обаче преустройство на държавната компания Transgaz“, подчерта Бъсеску, цитиран от ZN.ua.

Той добави, че вносът на газ в Румъния няма да е проблем, тъй като страната ще може да си осигурява само до 80% от необходимото гориво. Останалите едва 20% ще идват от Русия.

Междувременно румънският министър за енергетиката Ръзван Николаеску съобщи, че страната в момента разполага с 2,8 млрд. куб. метра газ, или с 1 млрд. куб. метра над законовите изисквания за студения сезон.
По думите му това прави Румъния добре подготвена и разполагаща с достатъчно енергия за зимата.

"Трябва да имаме също резерви на въглища и горива, резервоарите трябва да бъдат пълни до определено ниво и трябва да имаме колкото може повече запаси от газ", изтъкна той.

Николаеску отбеляза значението на добрата подготовка за успешното преминаване на зимния сезон, добавяйки: "Успехът за мен означава преди всичко населението да не бъде засегнато", коментира той. 

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** комунисти веднага се развикаха как Румъния не ставала.Отидете и вижте как се развиват с какви темпове.
22
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този газопровод нали трябва да минава все отнякъде.То хубаво е да имаш газ, ама хубаво е и да го продаваш.А ако всички се откажат и СССР загива.Вече и танкове не могат да пратят.
21
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ядоха много бой Румънците от полициата, имаше клипове по медиите, ранени и счупени глави на протестите срещу шеврон. И тук ще стане така. Най-вероятно населението от Добруджа ще си дислоцира местожителството в южна България и Странжа Сакар и до няколко години ще почне фракинга в Добруджа.
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Румъния след Турция е най-НАТОвската и проАмериканска държава в региона!Там са най-големите бази на ЦРУ в Европа!С постоянство и търпение всичко се постига!
19
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе ей комунисти гадни, вижте тази държава Румъния как от бедна комунистическа страна се превръща в една страна добра за живеене.Убиха си комунистите.Сега бързата им помощ е номер едно в Европа.Една медицинска сестра в Румъния взима 1200 евро на месец.Всички румънци карат нови автомобили.
18
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те винаги са били независими бе отворки, Румъния си има достатъчно газ и никога не е и дума ставало да участва в Южен Поток.
17
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На тези дето пишат че Румъния нямало как да се откаже от ЮП защото никога не била участвала в него. Бъсеску съвсем ясно казва, че няма да допусне и един куб.м. румънски газ да премине през ЮП и в този смисъл той се отказва и бойкотира най-корупционния руски проект в ЕС дори и да бъде построен някога той. Това му прави чест за разлика от продажните като цяло български и множество западни политици.
16
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Южен поток ще минава през България, не през Румъния - никога не е планиран да минава през Румъния, те си имат газ и никога не е ставало дума за Румъния, просто техния президент с това изказване се доказва *** на американски *** както и нашият льольо Плевнелиев.
15
7
 
9
 
! Отговори
www преди 9 години
ПРОСТО ИСКАТ ДА СА НЕЗАВИСИМИ - А НЕ БАЙГАНЬОВЦИ...
14
11
 
10
 
! Отговори
машала вулгари преди 9 години
една вода имате за пиене слрд 20 г нито вода нито земя нито гавурското ви племе няма да го има , а южен поток го иска Турция майка и баща ви селендури смотани.
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въпреки че са втора световна икономическа сила и имат огромен БВП, САЩ са натрупали толкова дългове, че скоро и 100% данък да наложат, пак няма да може държавата да ги обслужва. Крепят се на петродолара който може всеки момент да рухне. Затова им е нужна ЕС като глобален нов пазара, цялата акция в Украйна е да дискредитират Русия като енергиен доставчик за ЕС и да завземат пазара. В Румъния беше по лесно - там Шеврон се наложи с много бой и ранени от полицията след протести.
12
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХОРАТА В РУМЪНИЯ НЕ ИСКАТ НИЩО ОТ РУСНАЦИТЕ
11
9
 
13
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
БРАВО НА РУМЪНЦИТЕ ! ОЩЕ ПРЕЗ КОМУНИЗМА ПО ВРЕМЕТО НА НИКОЛАЕ ЧАЛЪШКАНЕСКУ БЯХА ОПРАВНИ И КАДЪРНИ И СИ ЗНАЕХА ИНТЕРЕСА ,СЕГА СА ОЩЕ ПО-ДОБРЕ !
10
9
 
21
 
! Отговори
фере преди 9 години
Докато слагате Русия пред интересите на България,още дълго ще им робувате.Братя били
9
11
 
9
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
Явно Маккейн е ходил в Румъние. Ей така на разходка. Естествено сега глупаците ще тръбят колко е независима Румъния от гадната Русия.
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Румъния никога не се е заигравала с Русия, а това е необходимо и достатъчно условие за да има прогрес във всяка бивша руска колония.
7
8
 
23
 
! Отговори
me преди 9 години
Абе вие луди ли сте, вижте уикипедия на Южен Поток - Румъния никога не е била част от него, как по-точно можеш да се откажеш от нещо, в което никога не си бил? Много заблудени хора, ей! Няма значение за какво става дума, когато написаното е чиста проба лъжа и манипулация, разумният човек трябва да реагира. Дори и да сте против Южен Поток, написаното в статията пак е лъжа!
6
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МДАМММ клеклна завалията и той...какво според *** ще представлява "преустройството на държавната трансгаз"-ще я прилапат ес демократите,а колкото до износа всички помним чаушеско и прогнозата му за времето,че не падаше под +13 градуса да си мислят мамалигарите,че е топло...
5
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога ще ги стигнем...румънците?"Прости" били, а?Простите сме ние дето купуваме най-скъпата в Европа газ !
4
0
 
4
 
! Отговори
да вървям! преди 9 години
Започна се)