Часове преди да бъде убит, Немцов критикува Путин в радиоинтервю

Работел върху доклад за руски войски в Украйна, според руски опозиционери
Обновена: 28 фев 2015 07:30 | 28 фев 2015 07:30, Веселина Йорданова
476
Часове преди да бъде убит, Немцов критикува Путин в радиоинтервю
Моосковчани положиха цветя на мястото на убийството. Снимка: Ройтерс

Само няколко часа преди смъртта си руският опозиционен политик Борис Немцов остро критикува президента Владимир Путин затова, че с "безумната си, агресивна и смъртоносна политика на война срещу Украйна" е въвлякъл Русия в криза, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
"Страната има нужда от политическа реформа", казва Немцов за радио "Ехото на Москва". "Когато властта е концентрирана в ръцете на един човек и този човек управлява вечно, това ще доведе до абсолютна катастрофа, абсолютна", изтъква той.

Немцов призовава руснаците, които са "за спиране на руската война с Украйна, за спиране на агресията на Путин, да дойдат на шествието "Пролет" в Марино", район на Москва, което беше насрочено на 1 март.

След като беше застрелян, руски опозиционери казаха, че Немцов е работел върху доклад за присъствието на руски войски в Украйна, предаде Ройтерс.

Организаторите на протестното шествие в неделя съобщиха, че го отменят заради смъртта на Немцов и ще организират проява, която нарекоха "траурно шествие". Тя не е свързана с погребението на политика.

Този месец в интервю за вестник "Собеседник" Немцов каза, че 86-годишната му майка се страхува, че Путин може да иска да го убие заради опозиционната му дейност. Запитан дали той самият се страхува, той отговаря: "Ако се страхувах, нямаше да ръководя опозиционна партия".

Убийството на политика Борис Немцов е стопроцентова провокация, подчерта Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент, съобщи ТАСС. В интервю за англоезичната руска телевизия "Раша тудей" той каза, че още е рано да се правят каквито и да е изводи, но още сега може да се заяви, че това е стопроцентова провокация. Песков припомни думите на президента Владимир Путин, който каза, че това прилича на поръчково убийство, което "има всички признаци на провокация".

В интервю за радио Комерсант ФМ Песков каза, че вижда провокация в убийството - било то организирано, или не - защото Немцов е бил в опозиция на правителството, а опозицията е планирала свои мероприятия в близките дни. Песков спомена и "като цяло много емоционалната, наситена обстановка" във връзка със събитията в Украйна. Разбира се, това напълно може да изглежда като провокация, каза Песков.

Говорителят на президента каза също, че Немцов е имал "достатъчно тесни връзки с различни хора в Киев, често е пътувал дотам" и това не е тайна. Песков посочи, че в политически план Немцов не е представлявал никаква заплаха за Путин, чийто рейтинг е несравнимо по-висок от този на опозиционера.

Веднага след като полицията се изтегли от мястото, където малко преди полунощ бе застрелян Немцов, московчани започнаха да носят цветя на лобното му място, на моста близо до Кремъл, съобщиха информационните агенции.

Немцов е бил убит с четири изстрела в гърба, докато се е разхождал с позната, пристигнала от Украйна, която не е пострадала, съобщи говорителка на вътрешното министерство. Стреляно е от бяла кола, марката е известна, но не се съобщава. На мястото са намерени шест гилзи.

Според руската телевизия НТВ политикът е бил с 24-годишната киевска манекенка Анна Дурицкая. Имало е и други свидетели на покушението.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


476
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
12
 
9
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До Я РусскийЧугунена главо, моята страна , за съжаление , се управлява от "колеги" на кремълското джудже, а не от САЩ !!! Защо не се замислиш, че джуджето нарочно може да настройва вас, руснаците срещу цялата Вселена, за да ви управлява по-дълго !!! Европа не ви е виновна, виновни са вашите чекисти, които изстискват жизнените сокове на Русия под лозунга "Светът е виновен" !!! *** !!!
231
6
 
12
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
До Bozo Това е демокрацията? Вие дори своите държавата не можете сами да управлявате. Вас управлява САЩ и Брюксел. Защо русия е такава демокрация? Нещо не е много на демокрацията е в САЩ при скъсване на митинги и убийството на тъмнокожи. Кой от полицейски влезе в затвора?
230
3
 
8
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Госдепу вече трябва да се сменя на шаблон, ами и всички твърде ***, твърде предсказуемо. Че там големите Кери заяви преди няколко дни? Че имат план "Б" в Русия има? Ами, пак ще ви кажа, лош план "Б", да се убиват "политически труп", за което малцина знаеха. Аз разбира се разбирам, че вие сте в бързаме към маршу имам време, но е по-добре б изчакате докато Навальный ще излезе и сложили на б му.
229
11
 
10
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До До 366 БожоТи сериозно ли говориш, или се шегуваш ??? Мракобесните САЩ едва смогват с имиграцията от цял свят !!! Как така милиони хора дават мило и драго да достигнат до САЩ ??? В това число и МИЛИОНИ руснаци !!! Как така се е случило, че сродни индиански племена в Аляска и в най-близката руска територия през Беринговия проток живеят като на различни планети ??? Зомбирани чугунени глави !!! Никой не е против Русия, нормалните хора са против кремълската мафия, която убива РУСИЯ !!! Гнус !!!
228
5
 
11
 
! Отговори
До 366 Божо преди 9 години
Божо, по-голямо мракобесие, диктатура и терор от този на САЩ няма никъде по света!!!!Виж разкритията за отвличане на хора, убийство на протестиращи, смазване на всяко инакомислие, тоталното подслушване, изтезания на хора и ред други от този ред, за които се съобщава всеки ден от САЩ.Амнести интернешънъл в последния си доклад съобщава, че най-проблемните държави по отношение правата на човека са САЩ и Украина.Ти да не излизаш от някаква дупка сега, с твоето клише за "нормална демокрация"?!?
227
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Сакралната жертва"!Пише го в учебниците по цветни революции - има ги на официалните сайтове на американското правителство. Целта е да се раздвижи предателската пета колона преди финансираното от САЩ протестно мероприятие насрочено за 1 Март. Последните такива бяха пълен провал.По принцип, за сакрална жертва е набелязан Навалний, но е под арест. Немцов не оправда очакванията на инвеститорите си от ЦРУ и трябваше да си отиде. Така много удобно се разчиства пътя за Ходорковский друг ЦРУ агент.
226
5
 
8
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До Я РусскийТрагедията на Русия е , че не търпи нормална демокрация , а ВИНАГИ Е БИЛА ДИКТАТУРА !!! ДВ Русия няма хора, които да отстояват демократични ценности, или са критично малко, защото много бързо се самоубиват !!! Хората , които имат желание да живеят нормално, емигрират в Европа, САЩ, Канада или Австралия !!! На диктаторите в Русия им е изгодно да плашат руснаците със "***", "бандеровци", "еврогейове"и т.н. !!! А Русия затъва в безвремие , управлявана от поредния сатрап !!!
225
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бла, бла, бла ... защо не казват, че той е чвека, който внася американските пари и ги раздава на протестиращите в Русия?Главен емисар на цветните революции в бившите съветски републики, изпълнител на директни поръчки от американското посолство. Съдействал на терористите в Чечня. Предполага се, че господарите му от USA са му дали много пари, а резултата - никакъв. Друг вариант - криминални среди са искали от парите. Още един вариант "познатата" правила аборт от него тези дни и това е отмъщение.
224
3
 
4
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Враговете на Русия ще се опитат да използват убийството политика на Борис Немцов, за да "тръгне ситуация", заяви лидерът на КПРФ Генадий Зюганов. "Преди всичко искам да изразя дълбоко съчувствие не само роднини, приятели и близки Немцов, но и за всички нас. Очевидно, санкции малко, се нуждаят от кървава провокация". "Какво би сега версия нито разширява това убийство, но трябва да се има предвид, че враговете на нашата страна, всякакви мошеници използват максимално, за да тръгне на ситуацията".
223
2
 
3
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Днес празник имат момчетаЛикуващ пионерия Борис Ефимовича чакаЛаврентий Палыч БерияЛично аз Немцов изобщо не съжалявам, че е *** е родом от блажени 90-те години.
222
4
 
10
 
! Отговори
gandi.daow преди 9 години
Много отчаян опит да разбунтуват руснаците.. Такова малоумно убийство показва, че вече са достигнали до там да жертват собствените си хора, за да навредят на сегашната власт..
221
2
 
7
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Как красиво САЩ отклонил вниманието от продажбата на Украйна! Американците са закупили пристанище под Одеса, в града Ильичевске. Нов акционер става фонд за преки инвестиции "Siguler Guff & Company", неговият дял - 50%.. Американските производители на ГМО, като например "Monsanto" и "DuPont", които работят в Украйна, много години. Ето така....
220
1
 
1
 
! Отговори
DARK преди 9 години
до ......Може би сравняваш с демократична Франция, дето избиха на място нападателите на Хебро, а с тях и петима невинни евреи в магазина Кашер. Мъртвите не дават показания, нали?
219
4
 
1
 
! Отговори
DARK преди 9 години
Има индикации, че убийците са заловени и един е останал жив, до довечера ще има самопризнания и квото и да напишете срещу Путин ще се окаже поредната долна американска клевета!
218
1
 
3
 
! Отговори
Бл.Благов преди 9 години
Нет человек ,нет проблем! -сказал сейчас ***
217
1
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Опозиционерът Троцки го издириха и убиха чак в Мексико... - че тоя ли...Ако си опозиционер в Русия - единственото ти спасение е мисията до Марс... - и пак не съм много сигурен...
216
1
 
0
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Не, професионализъм пие не може да бъде! Как точно под изстрел даде хохлятская *** - наводчица Боруха Немцова! И време, и място - всичко е подбрано правилно!
215
2
 
2
 
! Отговори
Byzantine преди 9 години
ДНЕС.БГ , настоявам да ми изпратите ай-пито на терориста който дриска с моя профил , защото искам да го осъдя , за престъпление против личноста !
214
1
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 9 години
Прессекретарят на Кремъл казва, че това е ''стопроцентова провокация''. Голяма грешка е това изказване. Ами ако е любовна афера, криминален или друг мотив. Защо Кремъл бърза да се презастрахова? Така излиза, че гузен негонен бяга.
213
1
 
0
 
! Отговори
DARK преди 9 години
Давайте шаломци, ще ви потърпя още мъничко.