Часове преди да бъде убит, Немцов критикува Путин в радиоинтервю

Работел върху доклад за руски войски в Украйна, според руски опозиционери
Обновена: 28 фев 2015 07:30 | 28 фев 2015 07:30, Веселина Йорданова
476
Часове преди да бъде убит, Немцов критикува Путин в радиоинтервю
Моосковчани положиха цветя на мястото на убийството. Снимка: Ройтерс

Само няколко часа преди смъртта си руският опозиционен политик Борис Немцов остро критикува президента Владимир Путин затова, че с "безумната си, агресивна и смъртоносна политика на война срещу Украйна" е въвлякъл Русия в криза, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
"Страната има нужда от политическа реформа", казва Немцов за радио "Ехото на Москва". "Когато властта е концентрирана в ръцете на един човек и този човек управлява вечно, това ще доведе до абсолютна катастрофа, абсолютна", изтъква той.

Немцов призовава руснаците, които са "за спиране на руската война с Украйна, за спиране на агресията на Путин, да дойдат на шествието "Пролет" в Марино", район на Москва, което беше насрочено на 1 март.

След като беше застрелян, руски опозиционери казаха, че Немцов е работел върху доклад за присъствието на руски войски в Украйна, предаде Ройтерс.

Организаторите на протестното шествие в неделя съобщиха, че го отменят заради смъртта на Немцов и ще организират проява, която нарекоха "траурно шествие". Тя не е свързана с погребението на политика.

Този месец в интервю за вестник "Собеседник" Немцов каза, че 86-годишната му майка се страхува, че Путин може да иска да го убие заради опозиционната му дейност. Запитан дали той самият се страхува, той отговаря: "Ако се страхувах, нямаше да ръководя опозиционна партия".

Убийството на политика Борис Немцов е стопроцентова провокация, подчерта Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент, съобщи ТАСС. В интервю за англоезичната руска телевизия "Раша тудей" той каза, че още е рано да се правят каквито и да е изводи, но още сега може да се заяви, че това е стопроцентова провокация. Песков припомни думите на президента Владимир Путин, който каза, че това прилича на поръчково убийство, което "има всички признаци на провокация".

В интервю за радио Комерсант ФМ Песков каза, че вижда провокация в убийството - било то организирано, или не - защото Немцов е бил в опозиция на правителството, а опозицията е планирала свои мероприятия в близките дни. Песков спомена и "като цяло много емоционалната, наситена обстановка" във връзка със събитията в Украйна. Разбира се, това напълно може да изглежда като провокация, каза Песков.

Говорителят на президента каза също, че Немцов е имал "достатъчно тесни връзки с различни хора в Киев, често е пътувал дотам" и това не е тайна. Песков посочи, че в политически план Немцов не е представлявал никаква заплаха за Путин, чийто рейтинг е несравнимо по-висок от този на опозиционера.

Веднага след като полицията се изтегли от мястото, където малко преди полунощ бе застрелян Немцов, московчани започнаха да носят цветя на лобното му място, на моста близо до Кремъл, съобщиха информационните агенции.

Немцов е бил убит с четири изстрела в гърба, докато се е разхождал с позната, пристигнала от Украйна, която не е пострадала, съобщи говорителка на вътрешното министерство. Стреляно е от бяла кола, марката е известна, но не се съобщава. На мястото са намерени шест гилзи.

Според руската телевизия НТВ политикът е бил с 24-годишната киевска манекенка Анна Дурицкая. Имало е и други свидетели на покушението.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


476
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
2
 
4
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
хaхaхa " рейтингa" нa путин..., тоя песков явно е ненормaлен щом изтъквa " рейтингa", ( в еднa тотaлитaрнa стрaнa- русия!), кaто довод, че поредния опозиционен лидер изобщо " не е" убит от кремълскaтa хунтa!
171
1
 
3
 
! Отговори
Byzantine преди 9 години
До Одисей 1 Аха , какъв е тоя твой "колега" , да не е някой мумия в музей около която метеш ?
170
6
 
1
 
! Отговори
vonko1988 преди 9 години
Гледайте BBC и продължавайте да затъпявате.
169
2
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Ест челавек, ест праблем... - нет челавек - нет праблема...
168
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хей *** на Сорос. Защо не си ходите в ФАЩ да разнасяте пици и чистите тоалетни, а? То не ства така, по цял ден да лъскаш бастуна и да искаш да получаваш пари. Русия е велика държава, а Путин велик! В соросидните ви глави само долари витаят! Елата ще ви принтирам колкото си искате. Хайде, някой да коментира дълга на ФАЩ 17трл. Кой, Кой, Кой ще връща тези пари, а ? Копирния център в ФАЩ, разбира се
167
2
 
3
 
! Отговори
Byzantine преди 9 години
До до 288Какви 40 години живееш тука бе , *** , я марш на върха на Странджа и се надупи в посока Юг !
166
1
 
1
 
! Отговори
289 преди 9 години
Интерфакс едва ли знаят ,че нашата селскостопанска авиация отдавна е във въздуха и чака заповед,Корабите на от Крим накъде са се насочили-ако идват към нас да пускаме белгийската баржа да им разкаже играта.Междувременно моряците по стар обичай да не вземат да изколят офицерите си?На определение периоди го правят.
165
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Немцов е по-полезен на опозицията мъртъв отколкото жив
164
6
 
10
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Някой да се съмнява в диктаторския режим на Путин . Това ли искате другари и атакисти за България .Политическите убийства стават само в диктаторските режими . Всички , които злорадстват са просто червени терористи .
163
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Byzantineне им обръщай внимание на тези простаци
162
2
 
3
 
! Отговори
до 283 преди 9 години
Аз съм тук бе ,*** 0в сърцето на Виена и не от 20 години ,а от 40 години живея в страната.Ако четеш der Standrt ще видиш едно българско име,капуте.Заради такива навлецикато тебе ни гледат накриво
161
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега чакам всички западни лидери да се грабнат за ръце и да маршируват под лозунга "Je Suis" Немцов
160
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЦРУ в действие.
159
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако т.н. РУСОФИЛИ познаваха поне малко руската литератуРа и история-НИКОГА НЯМАШЕ ДА СЕ НАРИЧАТ РУСОФИЛИ.Нашите са платени ***,неграмотни и безхаберни.Прости комунисти
158
6
 
9
 
! Отговори
CTOEB преди 9 години
Русия винаги е била и винаги ще бъде Империя на Злото!! Огромна, тромава, арогантна, непохватна, нелепа, карикатурна, безсмислена, ненужна, опасна и несъстоятелна държава, в която цената на човешкия живот е равна на нула. По-далеч от тези Азиатски ***.
157
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПРЕКРАСЕН ДЕН ЗА РУСИЯ!!!!! ЕДИН ПРЕДАТЕЛ ПО-МАЛКО, ЕДИН *** ПО-МАЛКО!!!!! МАЛЦИНЕ ЩЕ СЪЖАЛЯВАТ ЗА НЕГО!!!!!
156
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Целия сайт мирише на соросидна ***! Това малко прилича на снайперистите то Майдан,а? Позната тактика. От посолството на ФАЩ са организатори на показното убийство с цел да се опитат да организират някаква опозиция в Русия. Вижте само как следват изказванията на всички триполови, точно както бе с Боинга! А, какво стана с разследването на Боинг? ФАЩ, Канада, Украйна и Англия и всичките им свободни медии само това тръбят. Работата е ясна! ФАЩ губят почва под краката си. Одисей 1
155
5
 
8
 
! Отговори
Руснак преди 9 години
Този Немцов вече никой не го познава, отдавно се пенсионирал в политика. Целта за провокация избрана много зле!
154
2
 
2
 
! Отговори
Бай ви Ганя преди 9 години
Представителната демокрация насаждана ни от олигархията управляваща америка е все едно два вълка и една овца да гласуват какво ще обядват. А пряката демокрация всъщност е една добре въоражена овца, която се бори за правата си. Демокрация е равно на информация, избор контрол, проверка. Когато едно отделило се малцинство контролира информацията без обратна връзка , никога няма да позволи на мнозинството да учаяства във властта. Другото е бошлав - плява
153
1
 
3
 
! Отговори
до 266 преди 9 години
Щирия те чака с отворени обятия-да не кандидатстваш в политехниката?Научи първо немски и полсе се изказвай за настроенията на австрийците-никога няма да те допуснат до себе си и винаги ще бъдеш чужд-така че не се прави на австриец и не говори от тяхни оме.