Часове преди да бъде убит, Немцов критикува Путин в радиоинтервю

Работел върху доклад за руски войски в Украйна, според руски опозиционери
Обновена: 28 фев 2015 07:30 | 28 фев 2015 07:30, Веселина Йорданова
476
Часове преди да бъде убит, Немцов критикува Путин в радиоинтервю
Моосковчани положиха цветя на мястото на убийството. Снимка: Ройтерс

Само няколко часа преди смъртта си руският опозиционен политик Борис Немцов остро критикува президента Владимир Путин затова, че с "безумната си, агресивна и смъртоносна политика на война срещу Украйна" е въвлякъл Русия в криза, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
"Страната има нужда от политическа реформа", казва Немцов за радио "Ехото на Москва". "Когато властта е концентрирана в ръцете на един човек и този човек управлява вечно, това ще доведе до абсолютна катастрофа, абсолютна", изтъква той.

Немцов призовава руснаците, които са "за спиране на руската война с Украйна, за спиране на агресията на Путин, да дойдат на шествието "Пролет" в Марино", район на Москва, което беше насрочено на 1 март.

След като беше застрелян, руски опозиционери казаха, че Немцов е работел върху доклад за присъствието на руски войски в Украйна, предаде Ройтерс.

Организаторите на протестното шествие в неделя съобщиха, че го отменят заради смъртта на Немцов и ще организират проява, която нарекоха "траурно шествие". Тя не е свързана с погребението на политика.

Този месец в интервю за вестник "Собеседник" Немцов каза, че 86-годишната му майка се страхува, че Путин може да иска да го убие заради опозиционната му дейност. Запитан дали той самият се страхува, той отговаря: "Ако се страхувах, нямаше да ръководя опозиционна партия".

Убийството на политика Борис Немцов е стопроцентова провокация, подчерта Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент, съобщи ТАСС. В интервю за англоезичната руска телевизия "Раша тудей" той каза, че още е рано да се правят каквито и да е изводи, но още сега може да се заяви, че това е стопроцентова провокация. Песков припомни думите на президента Владимир Путин, който каза, че това прилича на поръчково убийство, което "има всички признаци на провокация".

В интервю за радио Комерсант ФМ Песков каза, че вижда провокация в убийството - било то организирано, или не - защото Немцов е бил в опозиция на правителството, а опозицията е планирала свои мероприятия в близките дни. Песков спомена и "като цяло много емоционалната, наситена обстановка" във връзка със събитията в Украйна. Разбира се, това напълно може да изглежда като провокация, каза Песков.

Говорителят на президента каза също, че Немцов е имал "достатъчно тесни връзки с различни хора в Киев, често е пътувал дотам" и това не е тайна. Песков посочи, че в политически план Немцов не е представлявал никаква заплаха за Путин, чийто рейтинг е несравнимо по-висок от този на опозиционера.

Веднага след като полицията се изтегли от мястото, където малко преди полунощ бе застрелян Немцов, московчани започнаха да носят цветя на лобното му място, на моста близо до Кремъл, съобщиха информационните агенции.

Немцов е бил убит с четири изстрела в гърба, докато се е разхождал с позната, пристигнала от Украйна, която не е пострадала, съобщи говорителка на вътрешното министерство. Стреляно е от бяла кола, марката е известна, но не се съобщава. На мястото са намерени шест гилзи.

Според руската телевизия НТВ политикът е бил с 24-годишната киевска манекенка Анна Дурицкая. Имало е и други свидетели на покушението.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


476
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
2
 
3
 
! Отговори
Byzantine преди 9 години
И да крадеш профили , файда йок , даже възниква въпроса ЗАЩО НЯКОЙ ЩЕ СИ ГУБИ ВРЕМЕТО ДА КОПИРА ПРОФИЛИ АКО НЕ Е С ЦЕЛ ФИНАНСОВА ИЗГОДА ??? ХАХАХ , *** си моето момче, ама нека да видят всички какво представляват ТЕРОРИСТИТЕ НА НПО-тата !
211
0
 
8
 
! Отговори
психолог преди 9 години
Всяка власт , която се занимава с политически убийства е диктаторска независимо от политическите пристрастия на нейните ръководители. А хора , които се радват на такива убийства са просто маргинали , които нямат нищо общо с човешката раса .
210
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Убийството е просто прекалено показно и цели единствено провокация.Тоя Немцов трябваше да бъде опозиция, ама последните месеци нещо руския народ все повече намрази такива "патриоти " като тоя.
209
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Срам ме е ,че съм българин като чета коментарите на моите сънародници.....
208
4
 
6
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Точно така, мандатните политици нищо не решават, затова ни трябва един ***, който да избие всички , които пречат на комунизма, след което ще настане Раят на света !!! Защо *** не управлява целият свят и няколко галактики наоколо !!! Млечният път щеше да стане млечен, меден и маслен !!! ***, дребното нещо от Кремъл мисли само за ВЛАСТТА, то презира руснаците като всеки откачен диктатор !!! то презира и вас, обаче вие блеете в захлас !!! *** е русофоб !!!!!!!!!!!!!!!
207
3
 
7
 
! Отговори
Redert преди 9 години
Колко удобно за САЩ...
206
8
 
5
 
! Отговори
Aha преди 9 години
И какво като е критикувал Путин? Ако беше работа на Путин,то тоя Немцов щеше да пиине чай с полонии или да се подхлъзне в банята Сега просто е ясно,че е работа на ЦРУ,за да предизвикат майдаун в Русия Само че Путин не е вчерашен и няма да си играе с разни в Москва ,дето нямат друга работа ,а да подскачват на майдаун и то платени от ЦРУ А ако тоя Немцов е дължал много пари на мафията а?????Не се ли замисляте? Или бившата му му пратила килъри??????????
205
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Българин от Киев! Абе тъпо пърче, къде си виждал Киев бе? Стой си в мишата дупка в Люлин и не се обаждай. Мама с пенсия 190 лв, а тати няма, защото е пияница. Пръдлльо тръгнал мнение да дава! Русия е велика държава, а Путин велик водач. Това убийство е организирано от ФАЩ с цел да пробутат Ходорковски Одисей 1
204
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Божомандатните политици нищо не решават - затова и са мандатни.На Путин му трябваха 15 години за да изправи Русия на крака, и ще помандатства оше 6 години.
203
8
 
8
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Убийството на Немцов е абсолютно във вреда на Путин,но пък идеално обслужва САЩ и техния кандидат за президент на Русия!Ходорковски се самопредложи за следващ президент на сутринта,а вечерта основния му конкурент от опозицията вече беше мъртъв-колко удобно!Отделно миналия ден Путин бе представен като джихадист,а сега му "лепват" и убийство!Като за американската публика-идеално.
202
5
 
9
 
! Отговори
hihihi преди 9 години
'' Часове преди да бъде убит, Немцов критикува Путин в радиоинтервю..'' И затова Путин решил да го гръмне. Е на това вече му се казва долна пропаганда.Гьобелс ряпа да яде. Бързата и ''компетентна '' реакция на '' независимите'' медии е повече от показателна.
201
1
 
4
 
! Отговори
до оня... от Киев преди 9 години
Ако си българин от Киев, ама не си, защото ако бе българин щеше да знаеш от дедите си, чий го дириш в Украйна, а не в родината си България!
200
7
 
7
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Може ли някой да каже колко столетия ще царува *** ??? Аз знам кога ще си отиде от власт черния Обама, обаче ми е любопитно колко хилядолетия ще имат щастие руснаците да крачат в стъпките на божеството с ботоксови бузи, качено на високи токчета ??? Какво ще стане с бедната Русия, когато след 6000 години другарят *** се оттегли в заслужена пенсия ??? Сигурен съм, че временно ще го замести другарят медведев :))) Срамно е да си комплексар, който боготвори по-голям комплексар !!!!
199
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всяко чудо за три дни! Важното е че една гнида по-малко се разхожда по Земята
198
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По принцип руснаците и управляващите ги са изостанали варвари и така си действат,Стамболов давам за пример. Ако реално за в бъдеще би бил проблем,за сега нямаше причина до там да стигат. Американците също нямат файда. То противниците на режима си знаят,че саспособни. Надали ще разберем защо е убит.
197
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Странджа пак не си си пил хапчетата ....не така бе човек опасно е ...
196
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Ако искаше да го гръмне, Путин това можеше да го направи отдавна.Но му беше ясно какво ще последва и затова използваше не много ясни моменти от неговото минало като бизнесмен (това го компорметираше и като опозиционер и не можа да се наложи категорично и да обедини опозицията) и го влачеше по арестите и затворите.Дори и сега Немцов имаше ефективна присъда, а брат му условна.Бяха под пълен контрол, защо да го гърми Путин?Отговора за извършителя е винаги един-на кой е изгодно???
195
0
 
5
 
! Отговори
9К51 Град преди 9 години
Стига с тая глупава пропаганда в стил студената война ... "бил критикувал В.В", ами то всеки ден някой ръси мозъци в руските медии ...този комсомолец, дружка на алкохолика Ельцин не е цвете за мирисане ... далавери, приватизация ...и банкрут на Русия през 1999г., да не говорим за личния му живот с поредицата от приластени и изоставени жени ... както отбелязват форумци .. винаги е рисковано да се разхождаш с манекенка.. дали някой младок в своята ревност не е гръмнал опозиционера!?
194
14
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Крайно време е чичковците от Запада не само да смъмрят, но и да нашляпат кремълското джудже... - за да престане да си играе с огъня...
193
1
 
9
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Хм, това мирише на работа на ЦРУ. Да очернят Путин, защото вече се видяха в чудо. Видите ли в Русия избиват инакомислещите.