Часове преди да бъде убит, Немцов критикува Путин в радиоинтервю

Работел върху доклад за руски войски в Украйна, според руски опозиционери
Обновена: 28 фев 2015 07:30 | 28 фев 2015 07:30, Веселина Йорданова
476
Часове преди да бъде убит, Немцов критикува Путин в радиоинтервю
Моосковчани положиха цветя на мястото на убийството. Снимка: Ройтерс

Само няколко часа преди смъртта си руският опозиционен политик Борис Немцов остро критикува президента Владимир Путин затова, че с "безумната си, агресивна и смъртоносна политика на война срещу Украйна" е въвлякъл Русия в криза, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
"Страната има нужда от политическа реформа", казва Немцов за радио "Ехото на Москва". "Когато властта е концентрирана в ръцете на един човек и този човек управлява вечно, това ще доведе до абсолютна катастрофа, абсолютна", изтъква той.

Немцов призовава руснаците, които са "за спиране на руската война с Украйна, за спиране на агресията на Путин, да дойдат на шествието "Пролет" в Марино", район на Москва, което беше насрочено на 1 март.

След като беше застрелян, руски опозиционери казаха, че Немцов е работел върху доклад за присъствието на руски войски в Украйна, предаде Ройтерс.

Организаторите на протестното шествие в неделя съобщиха, че го отменят заради смъртта на Немцов и ще организират проява, която нарекоха "траурно шествие". Тя не е свързана с погребението на политика.

Този месец в интервю за вестник "Собеседник" Немцов каза, че 86-годишната му майка се страхува, че Путин може да иска да го убие заради опозиционната му дейност. Запитан дали той самият се страхува, той отговаря: "Ако се страхувах, нямаше да ръководя опозиционна партия".

Убийството на политика Борис Немцов е стопроцентова провокация, подчерта Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент, съобщи ТАСС. В интервю за англоезичната руска телевизия "Раша тудей" той каза, че още е рано да се правят каквито и да е изводи, но още сега може да се заяви, че това е стопроцентова провокация. Песков припомни думите на президента Владимир Путин, който каза, че това прилича на поръчково убийство, което "има всички признаци на провокация".

В интервю за радио Комерсант ФМ Песков каза, че вижда провокация в убийството - било то организирано, или не - защото Немцов е бил в опозиция на правителството, а опозицията е планирала свои мероприятия в близките дни. Песков спомена и "като цяло много емоционалната, наситена обстановка" във връзка със събитията в Украйна. Разбира се, това напълно може да изглежда като провокация, каза Песков.

Говорителят на президента каза също, че Немцов е имал "достатъчно тесни връзки с различни хора в Киев, често е пътувал дотам" и това не е тайна. Песков посочи, че в политически план Немцов не е представлявал никаква заплаха за Путин, чийто рейтинг е несравнимо по-висок от този на опозиционера.

Веднага след като полицията се изтегли от мястото, където малко преди полунощ бе застрелян Немцов, московчани започнаха да носят цветя на лобното му място, на моста близо до Кремъл, съобщиха информационните агенции.

Немцов е бил убит с четири изстрела в гърба, докато се е разхождал с позната, пристигнала от Украйна, която не е пострадала, съобщи говорителка на вътрешното министерство. Стреляно е от бяла кола, марката е известна, но не се съобщава. На мястото са намерени шест гилзи.

Според руската телевизия НТВ политикът е бил с 24-годишната киевска манекенка Анна Дурицкая. Имало е и други свидетели на покушението.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


476
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
1
 
9
 
! Отговори
king_for_a_day преди 9 години
"...политикът е бил с 24-годишната киевска манекенка Анна Дурицкая."Ясно.
191
4
 
9
 
! Отговори
qwerty преди 9 години
Агентът вербуван от ЦРУ Немцов загина при изпълнение на служебните си задължения. Ай лека му пръст .
190
4
 
7
 
! Отговори
Byzantine преди 9 години
Путин е прероденият Константин Велики - Император на всички Християни , сатанистите от САЩ ще загубят войната !
189
4
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До българин от КиевСамо една поправка... - Стамболов не е първият, който е прозрял истината за Русия... - това са почти всички възрожденци начело с Левски...
188
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
де да може да падне метиорит над българското народно събрание и президенството когато е пълно с българоубиици
187
3
 
14
 
! Отговори
В продължението преди 9 години
*** от США убиват друг отявлен опозиционер за да компрометират Путин без успех до пълното изтребление на опозиционерите.
186
9
 
2
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
316 90% Укрaйнa е Европейскa СЕГA И ЗAВИНAГИ! путин ще срещне куршумa скоро Бог с нaми!
185
1
 
9
 
! Отговори
666 преди 9 години
Дори любимецът на всички либералчета (и любимец на САЩ) Михаил Горбачов казал: Преступление на Москворецком мосту убийство Бориса Немцова это попытка подтолкнуть ситуацию к осложнению, может быть, даже к дестабилизации положения в стране, усилить противостояние С какой стороны это сделано, сейчас трудно сказать. Надо не спешить с выводами и как следует разобраться.
184
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тука половината които плуят путин са бг турци наети от нпо-та на америка за българия .предатели нормално е да бъдат разтреляни след като иска разрушаване на руската федерация и подкрепя убииствата на деца,жени,старци в донбас сърбите на времето убиха друг предател джиндич
183
4
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Думи на Тодор Живков от 1968 година от строго секретен документ казани пред Андропов:- Таварисшч Андропав, ДС е филиал на КГБ...
182
2
 
6
 
! Отговори
ми6 преди 9 години
100 процента провокация
181
1
 
7
 
! Отговори
99 преди 9 години
ДА СЕ РАЗХОЖДАШ С МОДЕЛ ВИНАГИ Е РИСКОВНО
180
3
 
4
 
! Отговори
vonko1988 преди 9 години
До Брaнник Ми действайте бе ***. Руснаците ще ви посрещнат топло.
179
3
 
6
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До ByzantineМоже да напуснеш селото, обаче селото няма да те напусне никога , нещастен комплексиран *** !!! България е зле, защото се управлява от "колеги" на ***, умнико !!! От това, че псуваш каруцарски, не ставаш по-убедителен !!! Аз не съм против Русия, твоя идоля разрушава !!! *** е типичен диктатор, който е готов на всякакви идиотии в името на запазването на властта !!! Разберете, *** е РУСОФОБ !!!
178
5
 
7
 
! Отговори
vonko1988 преди 9 години
Каква Руска агресия,те си стоят в своите граници,НАТО е агресор той настъпва към Русия,*** отвори и прегледай картата. Недей така, убиваш всички вярвания на промитите мозъци за дядо коледа и снежанка. Те руснаците като местят войски на тяхна територия е агресия, това че съществува русия е агресия. А когато САЩ раазруши Югославия, облъчи земите ни с уран, разруши Ирак, Либия, Сирия- това е справедливост и демокрация.
177
4
 
5
 
! Отговори
минувач преди 9 години
Естествено, че е провокация...току преди плануваната демонстрация-митинг на 1 март, против Путин и за сплотяване на опозицията. Не случайно назначиха и нов посланник САЩ там...за координация :)Сега ще се разлаят всякакви "наши" либералчета у нас - ще ги видите и чуете/прочетете в медиите "ни", че Путин го бил убил, така се разправял с опозициате и инакомислещите и др. под. Класическа операция на ЦРУ, съшита с бели конци!
176
4
 
9
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
" рейтингa" нa путaтa е тaкъв, кaкъвто нaредят от кремъл нa ония плaтени мошеници от Левaдa ( ливaдa!) путин е престъпник кaто стaлин, Зaпaдa е време дa действa!
175
5
 
2
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Даже по време на убийството критикува Путин.. Щом стигнаха до там да трепет собствените си ***, значи Путин добре ги е подредил!
174
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Утре в Москва ще се съберат 1000 платени соросидни триполови + 1000 накромана и алкохолици в траурно шесвтвие, оглавявано от ФАЩ. Това бе и целта на убийството на този педофил Немцов. С 24годишна украйнска ***, на която и обещано светло бъдеще в ФАЩ. Хамерикански ч..ки ще ***. Одисей 1
173
8
 
3
 
! Отговори
vonko1988 преди 9 години
Някой е бесен, че Путин спечели на шах в Украйна и сега мъти водата. Или някой от опозицията е решил да засили позициите. А най-вероятно руските националисти добре са се научили от украинските си колеги.