САЩ и НАТО подхващат милитаризация в Европа

Москва е на кръстопът – търси адекватен отговор
23 юни 2015 10:18,
186
САЩ и НАТО подхващат милитаризация в Европа
Снимка: Reuters, архив

В отговор на "руската заплаха" НАТО се кани двойно да увеличи своите сили за бързо реагиране, да формира нови щабове и да осигури повече пълномощия на военното командване, пише руският в. "РБК дейли" в коментар за предстоящата среща на министрите на отбраната от алианса.

С тези проекторешения пактът търси отговор на хибридната война, водена от Русия в Украйна - балтийските страни и Полша настояват, че събитията от Донбас може да се повторят и на тяхна територия. Това е слабо вероятно, но с действията си Москва обезсмисли опитите за възражения и принуждава НАТО да взема ответни мерки, коментира руският военен експерт Александър Голц.

Създаваните нови натовски сили няма да работят, също както не работеха и предишните, защото европейските армии са недееспособни, убеден е колегата му Александър Храмчихин. Тази недееспособност според него се дължи на недостатъчно финансиране и психологическо нежелание сред европейците да се готвят за война, пише вестникът.

Пентагонът потвърди, че планира милитаризация на Източна Европа, където НАТО ще разположи тежки въоръжения, обобщава "Независимая газета" изявления на военния министър на САЩ Аштън Картър.

Вчера Картър заяви в Берлин, че алиансът е готов за продължително противопоставяне с Русия. Според експерти, федерацията може да издържи такъв конфронтационен курс, ако обаче НАТО не го поддържа твърде дълго, посочва изданието.

Москва днес е на кръстопът и се налага да подбере адекватен отговор, пише то. Международният форум в Санкт Петербург показа тези дни, че "политиците и икономистите не се тревожат особено заради кризисните явления в Русия; от друга страна, сериозни опасения буди фактът, че почти половината бюджет отива за отбраната", заявява пред всекидневника политологът Дмитрий Данилов.

Тази ситуация не е изгодна за Русия. В краткосрочна перспектива засилването на военния комплекс може да стимулира икономиката, но в дългосрочна пак ще я вкара в кризисна безизходица, добавя той. "Ако Западът тръгне да увеличава военната помощ за Украйна и да разполага оръжия в балтийските страни, има риск от политика на възпиране да минем към политика на активна конфронтация", казва Данилов. "Днешното положение е гранично и трябва да решим дали да минем към мобилизационна икономика", смята руският експерт.

В публични изявления ръководството на НАТО обяснява мащабните си операции в Европа с "реална заплаха от страна на Москва". Малцина са обаче високопоставените генерали от алианса, които вярват в тази версия, пише "Росийская газета".

Московският официоз подкрепя мнението на Едуард Лукас от Центъра за анализи на европейската политика във Вашингтон, изразено пред "Уолстрийт джърнъл". Според аналитика, САЩ вземат мерки срещу евентуална принудителна смяна на режима в коя да е покровителствана от тях европейска страна. Това би поставило под въпрос гаранциите за сигурност, давани от Вашингтон на неговите съюзници, обяснява изданието.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 137Шопе ако това което казаха в новините е вярно че Американците са прехвърлили танкове на наша територия а правителството не знае за това - означава че сме без суверенитед. Следващия момент ще прехвърлят затворници или ядрени боеприпаси.
110
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Шоп -арАз пък ще си поканя човечетата в къщи на по водка!Че краварите има дълго да им ринем *** - има ли енерго и водно ресурс дето ни ни откраднаха?
109
8
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Русия няма никаква работа да наднича зад нашата ограда. Чии танкове сме поканили и как си организираме отбраната си е наша работа. Ако опита номера със "вежливите зелени човечета", тука ще им е гроба.
108
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 134В тубето ще намериш филм за Курск на Италиански режисьор ЗАБРАНЕН както в РФ така и на запад. Когато вадят Курск на повърхноста от дясната страна малко зад Среза(малко зад торпедния отсек) има видима кръгла дупка. Такова нещо може да направи само МК-48 торпедо с "Кумулативната" модификация за проникване през бронята на руските подводници.Още нещо Кога Американците са дали безвъзмездно на който и да е над 10 милярда долара по никакви програми ... без да се връщат тези пари ...
107
5
 
25
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
Мир на света ще има само когато световният тумор ФАЩ престане да съществува!
106
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 132 БОБИБОБИ ТА ТЕДОРИ НЕ ПРАВЯТ РАЗЛИКА МЕЖДУ РУСКОГОВОРЯЩ С УКРАИНСКИ ПАСПОРТ И РФ ГРАЖДАНИН . ЩОМ ГОВОРИ РУСКИ ЗНАЧИ РУСИЯ Е ТАМ...А ЗА "КУРСК" НИКОЙ С ТОЧНОСТ НЕ ЗНАЕ КАКВО Е СТАНАЛО...МЪЖЕТЕ НА ТАЗИ ПОДВОДНИЦА СА ИЗПЪЛНИЛИ ВОИНСКИЯ СИ ДЪЛГ. МИР НА ПРАХА ИМ. ТЕ ЯВНО СА НАПРАВИЛИ НЕЩО ПОВЕЧЕ ЗА СТРАНАТА СИ И СВЕТА. ЗЗАЩОТО БАБА ВАНГА 10 ИЛИ 7 Г ДО ПОТЪВАНЕТО Е ПРЕДСКАЗАЛА "КУРСК ЩЕ ПОТЪНЕ" ИМЕННО ЗА КУРСК. А ЗА НИКОЙ ДРУГ КОРАБ (ЩОТО Е ИМАЛО)
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 130А ТИ ИСКАШ ТОЙ ДА ВКАРА ВОЙСКА И ДА ЗАПОЧНЕ " А ЕТО ВИЖТЕ ОКУПАТОРИТЕ СА ТУК". И "СПАСЕТЕ НИ НАТО". ВОЕНЕ СИ Е ВОЕНЕН..ЗНАЕ КАКВА МИСИЯ ИМА И ЗАЩО Е ТАМ И КАКВО ГО ЧАКА. И ЧЕ МИРНОТО НАСЕЛЕНИЕ Е НА НЕГОВАТА СЪВЕСТ.
104
4
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 130Колега пак сте в заблуждение.1. Курск е очевидно големия провал на Путин Реално какво е станало Подводницата излиза на боен курс и ще стреля с ракето торпедоПредполагаемата Траектория минава много близо до американска подводница и тя стреля първа...Улучва Курск малко зад торпедния отсекПутин потулва това а САЩ дават над 10 милярда безвъзмездни помощи на РФ2. Руски граждани са заловени в Украйна но те не са от действащата армия прави разлика между доброволец и Казионен войник
103
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има 58 пленени руснаци в Украйна. Но Путин, каквато си е ....., се прави на ударен по стар обичай (плениният руски войник е предател и се праща на превъзпитание в Гулаг). И моряците от Курск по-добре да измрат, отколкото да бъдат помолени холандците за помощ. Руска му работа ...
102
1
 
2
 
! Отговори
SS преди 8 години
Чекай да напиша нещо та поне да има кво да трият тея от сайта.
101
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След 2СВ САЩ са участвали в 20 военни кампании като тук се изключват Цветните революции в Сирия, Алжир, Египет, Турция, Либия и т.н.СССР/РФ като изключим подавяне на възстанията защото въстанията на *** и т.н. и протестите срещу Виетнамската война не са включени.Кореа, Сомалия,Еритея, Израел, Ангола, Авганистан и в новия век Чечня(Дагестан), Грузия, Молдова, Таджикистан и Крим. Пишат и Украйна но до сега няма доказателства за казионни руски военни на територията на Украйна.
100
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбрахте ли крадливите политици и измамната демокрация. Бойното поле ще бъде на балканите.
99
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 122И ти ти си чел историята като дявола евангилието!Или по-точно европейска история писана зад окена :)Ми гледай коя война в резултат на коя предишна е бе човек!Те нещата са навързани!
98
13
 
4
 
! Отговори
9 преди 8 години
какво ги интересува и засяга рашките, да си гледат в тяхната кочинка, нали не искат да се интегрират в цивилизацията, Европа ще прави каквото реши
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ako sam az shte vi napuskam termoqdrennite bombi i ne mi puka za nikoi .....
96
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен119ФКакво да гледам ? Ти наред ли си ? Финландия, Етиопия, Афганистан, Полша, Литва, Латвия, Естония, Ангола, Турция, Чечня, Дагестан, Грузия, Украйна.... Кой е почвал войната и е грабил територии? Кой е правил Парад на победата с Германия на Хитлер в Брест? Кой дрънчи оръжие ? Облекли бебета във военни униформи и се мислят за велики. Ненормалници !
95
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен118Като гледам статусите "Ongoing" .... ясно кой обича войните!
94
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 118А ти се вгледай в това коя държава колко годишна история има и коя предизвиква войната и коя се отбранява!
93
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 117Същото напиши за Русия. По нищо не отстъпва на САЩ. И понася доста поражения.
92
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напишете в търсачката "List of wars involving the United States" и ще видите логиката на нещата за НАТО и целия "цивилизован" запад!