Дипломат: Намесата на Русия закрепи Асад на власт

Операцията на Путин в Сирия е демонстрация на сила, твърди експосланик на ЕС
22 сеп 2015 20:45,
463
Дипломат: Намесата на Русия закрепи Асад на власт
Снимка: Reuters

Русия закрепи на власт президента Башар Асад, внасяйки тежки оръжия за режима му в Сирия и опасността от загубата на територия край Дамаск, е  вече избягната. Това пише бившият посланик на ЕС в Сирия Марк Пиерини в статия, озаглавена „Земята на Асад: Руски протекторат“.

Още по темата
„Чрез създаването на стратегическо присъствие в Сирия президентът Владимир Путин си осигурява важен съюзник в Близкия изток и превръща Западна Сирия в стратегическа база на Русия“, се казва в коментара, публикуван в днешния брой на английското издание на турския вестник „Хюриет“.

Пиерини, който беше ангажиран и в освобождаването на българските медици в Либия, подлага на съмнение брандирането на руската операция в Сирия като антитерористична. Според него целта е демонстрация, че Русия може да определя международния световен ред.

Путин правилно е разчел нежеланието на президента Барак Обама за пълномащабна западна намеса в Сирия, изразено през август 2013 г. и се възползва от него, смята бившият дипломат.

Още преди да е завършило подсилването на военното присъствие, руският "протекторат" в западната Сирия, придава осезаема реалност на концепцията на Москва за нов международен ред. Или, според руската гледна точка, слага край на склонността на Запада да налага едностранно своя собствен световен ред, пише Пиерини.

Сирия става част от руския шлем от доказателства, че Москва има капацитет да предефинира световния ред, в който вече се намират Крим и източна Украйна. Дали по пътя към тази цел „Ислямска държава“ ще бъде бързо разбита, вълнува малко Русия.

Присъствието на Москва в западна Сирия ще се използва в международен план, на първо място и преди всичко на предстоящото Общо събрание на ООН, за да докаже, че Русия може да предложи собствени решения. В този случай, "новият мирен план" за Сирия включва оставането на Асад на власт.

Засилването на руското присъствие в Сирия поставя според Пиерини и въпроса дали руските войници ще си сътрудничат със западната коалиция и финансираните от САЩ бойци от „Хизбула“ и „Пасдаран“, или просто ще се опитват да избягват инциденти с тях.

Досега Русия е имала само ограничено военно присъствие в Сирия, главно военноморската база в Тартус. Сега то се разширява и добива по-стратегически размери с удължаване на пистата на летището в Латакия, край Дамаск, която ще може да приема най-тежките товарни самолети „Антонов“ и най-бързите бомбардировачи; засилването на противовъздушната отбрана и доставката на нови  ракети въздух-земя за сирийските ВВС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


463
Още по темата: ПутинСирияАсад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
16
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Малко не стана ясно, тоя бившия уж критикува Путин, пък звучи като хвалба. Сигурно е, защото обяснява, какво иска да направи, след като вече го е направил.
150
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно путин и асад нямат търпение да поемат по последните стъпки на Кадафи.. право в канализацията на историята.. буквално!
149
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спаси асад не народа на . Сирия има разлика
148
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оставете Сирия, бе. Оправете Афганистан, Ирак, Либия. Защо не оправиха Афганистан и Ирак? Лъжци.
147
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия спаси поне Сирия. А евроненормалниците все так, където е Русия гледат, а веднага забравят Афганистан, Ирак, Либия, които унищожиха. Там да отидат и да оправят държавите - където "спечелиха войната"
146
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Либия нали спечелиха ***. Там няма Кадафи, няма Асад. В Ирак и Афганистан няма руснаци, няма намеса. Евролъжци и ***.
145
22
 
24
 
! Отговори
Станой от Ахелой преди 8 години
Не е странно, че *** подкрепя Асад, те за това са диктатори, да си помагат, но колкото и да се подкрепят, подобно на много други диктатори, ще го докарат до бунището на историята !
144
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако падне Асад ще стане като в Либия. Сега поне в част от Сирия има мир.
143
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до AтaкистЧетa ти постовете и се чудя колко трябвa дa е откaчен някой, зa дa пише подобни идиотизми. A aз определено не съм нервaк, по- скоро обрaтното.
142
5
 
15
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
изкуфел си aтaкисче- еничaрче москaлско, квa е връзкaтa в товa, което си с.овнясaл под формaтa нa " мнение". питaй кaкво те интересувa дa видиш колко си бос и подковaт от пропaгaндa ru.
141
8
 
18
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
до aтaкист зa основното стрелково и хлaдно оръжие знaм повече от тебе *** руско, зa ползвaнето му също
140
8
 
17
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
Моли се нa " прaвослЯвния ти бог ***" дa немa " революция" щото тоя път Контрaреволюциятa немa дa я преживеете руските гaдове!
139
7
 
15
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
Дa уточниме номерa под който се зaвеждa оръжието нa боецa е сaмо от цифри, тaкa е и в щaтскaтa aрмия, зa блядскaтa незнaм кaк е. Aтaкист рaпортувaй кaк е у вaштa червенa пaсминa бе туфлек
138
1
 
14
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
Нa М 16 нямa букви глупaк руско- хaтaкиски
137
2
 
15
 
! Отговори
koko преди 8 години
Русия постъпва правилно. Защщто западните лакеи не реват след поредният военен акт на САЩ а само сега. Не виждате ли как САЩ унищожават нашият континент и бъдещето на децата ни.
136
0
 
16
 
! Отговори
Гешев преди 8 години
Браво г-н Атакист!Аз също съм се сблъсквал многократно с мюсюлманското лицемерие!И никой не може да ме накара да променя възгледите си спрямо ислямската религия и изповядващите я полухорица!група кан Телериг
135
5
 
16
 
! Отговори
Гешев преди 8 години
Русия постъпва правилно!Защо ще питате вие?Защото в противен случай след унищожението на Сирия следва Иран, а накрая юдеите от Великия обор САЩ ще посегнат на нея самата! Но тогава следва ТОТАЛНО УНИЩОЖЕНИЕ на живота на планетата!група кан Телериг
134
0
 
15
 
! Отговори
Гешев преди 8 години
До Атакистспокойно, ще дойде време, когато ще вкараме нахлуващите *** в Европа в миша дупка!Но да спориш с тях е БЕЗМИСЛЕНО!група кан Телериг
133
1
 
15
 
! Отговори
Гешев преди 8 години
До АТАКИСТ от ВарнаГ-н Атакист, така и не ми стана ясно, защо спорите с полуграмотни хорица?А за религиите сте прав: те са един идиотизъм, измислен от шепа хора, за да властват над останалите и да си живеят в охолство!Господ ни е изпратил на Земята не да му се молим и кланяме, А ДА ТВОРИМ!Който не го е разбрал, ще е вечно нещастен!група кан Телериг
132
1
 
17
 
! Отговори
Сандо преди 8 години
> доставката на нови ракети въздух-земя за сирийските ВВСтолкоз с прозиволните полети на суверенна държава