Дипломат: Намесата на Русия закрепи Асад на власт

Операцията на Путин в Сирия е демонстрация на сила, твърди експосланик на ЕС
22 сеп 2015 20:45,
463
Дипломат: Намесата на Русия закрепи Асад на власт
Снимка: Reuters

Русия закрепи на власт президента Башар Асад, внасяйки тежки оръжия за режима му в Сирия и опасността от загубата на територия край Дамаск, е  вече избягната. Това пише бившият посланик на ЕС в Сирия Марк Пиерини в статия, озаглавена „Земята на Асад: Руски протекторат“.

Още по темата
„Чрез създаването на стратегическо присъствие в Сирия президентът Владимир Путин си осигурява важен съюзник в Близкия изток и превръща Западна Сирия в стратегическа база на Русия“, се казва в коментара, публикуван в днешния брой на английското издание на турския вестник „Хюриет“.

Пиерини, който беше ангажиран и в освобождаването на българските медици в Либия, подлага на съмнение брандирането на руската операция в Сирия като антитерористична. Според него целта е демонстрация, че Русия може да определя международния световен ред.

Путин правилно е разчел нежеланието на президента Барак Обама за пълномащабна западна намеса в Сирия, изразено през август 2013 г. и се възползва от него, смята бившият дипломат.

Още преди да е завършило подсилването на военното присъствие, руският "протекторат" в западната Сирия, придава осезаема реалност на концепцията на Москва за нов международен ред. Или, според руската гледна точка, слага край на склонността на Запада да налага едностранно своя собствен световен ред, пише Пиерини.

Сирия става част от руския шлем от доказателства, че Москва има капацитет да предефинира световния ред, в който вече се намират Крим и източна Украйна. Дали по пътя към тази цел „Ислямска държава“ ще бъде бързо разбита, вълнува малко Русия.

Присъствието на Москва в западна Сирия ще се използва в международен план, на първо място и преди всичко на предстоящото Общо събрание на ООН, за да докаже, че Русия може да предложи собствени решения. В този случай, "новият мирен план" за Сирия включва оставането на Асад на власт.

Засилването на руското присъствие в Сирия поставя според Пиерини и въпроса дали руските войници ще си сътрудничат със западната коалиция и финансираните от САЩ бойци от „Хизбула“ и „Пасдаран“, или просто ще се опитват да избягват инциденти с тях.

Досега Русия е имала само ограничено военно присъствие в Сирия, главно военноморската база в Тартус. Сега то се разширява и добива по-стратегически размери с удължаване на пистата на летището в Латакия, край Дамаск, която ще може да приема най-тежките товарни самолети „Антонов“ и най-бързите бомбардировачи; засилването на противовъздушната отбрана и доставката на нови  ракети въздух-земя за сирийските ВВС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


463
Още по темата: путинСирияАсад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
16
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Nali vse pak voiuvat sreshto nai brutalnite glavorezi.zashto tova e problem?vuobshte koi e toia che mu chetem iskazvaniata?mi az puk kazvam che rusia spasiava sveta-napishete statia!!!
90
2
 
15
 
! Отговори
доган преди 8 години
Смешен си наистина
89
2
 
14
 
! Отговори
доган преди 8 години
Питаш ли ме колко обичам дпс и да ли съм ходил в турция а мразя ги аз съм от друго тесто
88
2
 
14
 
! Отговори
доган преди 8 години
А така ли питаш ли ме как съм кръстил синът си нее с турско име
87
2
 
15
 
! Отговори
доган преди 8 години
Може и с ножа да идеш те са страхливи пък по този начин може повече да избиеш патроните може и да не ти стигнат
86
3
 
14
 
! Отговори
доган преди 8 години
Има макар и малък процент от бг турците които не *** там кадето са се хранили а това ти до колко си расист си е твой проблем
85
2
 
15
 
! Отговори
доган преди 8 години
*** тогава до кърджали или разград и коли и беси колко щещ
84
2
 
16
 
! Отговори
доган преди 8 години
Късно е аз мнооого отдавна не съм в българия
83
1
 
16
 
! Отговори
доган преди 8 години
Русия губи но на хамериканците им гори под подметките ясно е кото в бял ден а за европа да не говорим
82
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
182.Американците не мислят така , за новите руски бази в южна Сирия !
81
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия загуби всичко, загуби и Куба и Украйна и Иран,остана едно пристанище в Сирия,дано поне него да си го опазят, но ме съмнява,мисля че Асад ще ритне камбанката
80
0
 
17
 
! Отговори
доган преди 8 години
А в нашто село 90 на 100 бракониери
79
2
 
20
 
! Отговори
ко речи дипломата? преди 8 години
500 бойци на Фронт ан-Нусра (клон на Ал Кайда в Сирия), много от които на възраст около 18 год, вербувани чрез насилие или пари, доброволно са предали оръжието си на сирийската армия. За своите намерения те потвърждават писмено и под клетва за да прекратят със сътрудничеството си с терористичните организации.Според бившият командир на отряда на терористите Мусахмат Алилиях , тренировъчният им лагер се намира в Саудитска Арабия, където са били обучавани от американци.Ситуацията на фронта се е променила значително за сирийската армия. Войниците на президента Башар Асад освобождават все
78
0
 
20
 
! Отговори
ko речи дипломата? преди 8 години
/Поглед.инфо/ В Сирия масово се предават бивши бойци на терористичните групировки Ислямска държава и Фронт ан-Нусра. Стотици жители на републиката, някога преминали на страната на терористите, сега решават да се върнат към мирния живот.Както съобщава кореспондентът на Звезда от мястото на събитието, в град Кенекер повече от 500 бойци на Фронт ан-Нусра (разклонение на Ал-Кайда в Сирия), доброволно са оставили оръжие. Много от тях са на не повече от 18 години като правило тези хора не
77
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
149.В ООН , чул ли си за 5-те държави :Франция , Русия , Китай , Великобтитания , САЩ , които имат право на Вето !!
76
1
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Поне РФ не подкрепя ИД......
75
0
 
14
 
! Отговори
доган до нфб преди 8 години
Е да ама американците ги изпревариха
74
2
 
23
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
Русия и Китай отдавна трябваше да имат и база в Куба. ..Спешно се нуждаят от самолетоносачи за да бранят източното крайбрежие на сащ. ..Акциите на САЩ потъват. .Няма инвеститори..Русия и Китай не трябва да инвестират в сащ. Да крадат технологии и мозъци от цял свят. .Долара е пътник.Света има нужда от нов световен и финансов ред.Долара трябва за е регионална валута.
73
1
 
18
 
! Отговори
доган преди 8 години
Не не света се командва от парите а те са при евреите а те от своя страна са егоисти и неверници
72
1
 
29
 
! Отговори
ООН преди 8 години
На Събранието на ООН , следващата седмица , Русия ще покаже , че в света ще има зачитане на 2 мнения . Не както до сега Запада си зачита само собственото мнение , и го прави Международно !