Дипломат: Намесата на Русия закрепи Асад на власт

Операцията на Путин в Сирия е демонстрация на сила, твърди експосланик на ЕС
22 сеп 2015 20:45,
463
Дипломат: Намесата на Русия закрепи Асад на власт
Снимка: Reuters

Русия закрепи на власт президента Башар Асад, внасяйки тежки оръжия за режима му в Сирия и опасността от загубата на територия край Дамаск, е  вече избягната. Това пише бившият посланик на ЕС в Сирия Марк Пиерини в статия, озаглавена „Земята на Асад: Руски протекторат“.

Още по темата
„Чрез създаването на стратегическо присъствие в Сирия президентът Владимир Путин си осигурява важен съюзник в Близкия изток и превръща Западна Сирия в стратегическа база на Русия“, се казва в коментара, публикуван в днешния брой на английското издание на турския вестник „Хюриет“.

Пиерини, който беше ангажиран и в освобождаването на българските медици в Либия, подлага на съмнение брандирането на руската операция в Сирия като антитерористична. Според него целта е демонстрация, че Русия може да определя международния световен ред.

Путин правилно е разчел нежеланието на президента Барак Обама за пълномащабна западна намеса в Сирия, изразено през август 2013 г. и се възползва от него, смята бившият дипломат.

Още преди да е завършило подсилването на военното присъствие, руският "протекторат" в западната Сирия, придава осезаема реалност на концепцията на Москва за нов международен ред. Или, според руската гледна точка, слага край на склонността на Запада да налага едностранно своя собствен световен ред, пише Пиерини.

Сирия става част от руския шлем от доказателства, че Москва има капацитет да предефинира световния ред, в който вече се намират Крим и източна Украйна. Дали по пътя към тази цел „Ислямска държава“ ще бъде бързо разбита, вълнува малко Русия.

Присъствието на Москва в западна Сирия ще се използва в международен план, на първо място и преди всичко на предстоящото Общо събрание на ООН, за да докаже, че Русия може да предложи собствени решения. В този случай, "новият мирен план" за Сирия включва оставането на Асад на власт.

Засилването на руското присъствие в Сирия поставя според Пиерини и въпроса дали руските войници ще си сътрудничат със западната коалиция и финансираните от САЩ бойци от „Хизбула“ и „Пасдаран“, или просто ще се опитват да избягват инциденти с тях.

Досега Русия е имала само ограничено военно присъствие в Сирия, главно военноморската база в Тартус. Сега то се разширява и добива по-стратегически размери с удължаване на пистата на летището в Латакия, край Дамаск, която ще може да приема най-тежките товарни самолети „Антонов“ и най-бързите бомбардировачи; засилването на противовъздушната отбрана и доставката на нови  ракети въздух-земя за сирийските ВВС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


463
Още по темата: путинСирияАсад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А операцията на Запада в Сирия е пълно фиаско!
70
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
" Новият план на Русия " за Сирия ще бъде съобщен на Събранието на ООН в Ню Йорк , следващата седмица !В американските новини казаха , евентуално Обама ще говори насаме с Путин , което не е било предвидено , до този момент !Кое обърна така нещата , питаше говорителка представител на Пентагона . Отговорът бе : Да Русия имаше база , ограничена военно морска база . Сега е засилено присъствието и няма да го обяснявам !
69
1
 
25
 
! Отговори
ha преди 8 години
Русия не превръща Сирия в база.Русия има бази там защото е в приятелски отношения със Сирия срещу която има сатанистка конспирция за изтриване от картата.Единствената база в Средния изток е вонната база на Ротшилд и окулта"Израел"
68
2
 
30
 
! Отговори
ген. Во Нгуен Зиап преди 8 години
Какво рискуват Сащ в Сирия? Да ги подуят от бой, както във Виетнам!
67
1
 
39
 
! Отговори
без лъжи преди 8 години
Сащ и ИД са съюзници срещу правителството на Асад.
66
1
 
36
 
! Отговори
Пиарини - Италия преди 8 години
" Пиарини "Казва : С други думи Москва показва, че Запада не може да налага едностранно своя международен ред !
65
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А щатите пък крепят на власт в България Бойко Борисов!
64
2
 
16
 
! Отговори
Асад не пречи а това преди 8 години
Ето ги и страните, които са приели най-много бежанци от Сирия:Турция - над 2 милионаЙордания - 1,4 милионаЛиван - 1,2 милионаИрак - 250 000Египет - 133 000Германия - 105 000Гърция - 88 000Швеция - над 40 000Алжир - 25 000Австрия - над 18 000Армения - над 17 000Великобритания - 5000Либия - 5000Италия - 4600БЪЛГАРИЯ - повече от 4500Австралия - 4500Канада - 2374Бразилия 2077САЩ - 1500
63
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напред с братска Русия!
62
4
 
37
 
! Отговори
Нов Световен Ред преди 8 години
Да ,някой политици и военни правилно са схванали !Русия поставя , Нов Светове Ред !
61
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами сега...!Как ще е руски протекторат,когато 2/3 от Сирия се смятат от окулта за Велик"Израел".И Кадафи така пречеше,вместо да слезе доброволно,взе,че направи от пустините градини(да не с бърка с ционистката митилогия-режима,който връща в каменната ера)и Либия-най-просперираща в Африка.Имаше и"нахалството"да сложи пръв бинЛаден в списъка на итрпол и гонеше терористите като..терористи.Това спираше и планираната инвазия в Европа,сега Асад,как смее да не слезе за да се задвижи колективната армия на"Израел"нато към следващите войни за антихриста!https://youtube/watch?t=3&v=VZZvPlGCt_8
60
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И не само това !
59
4
 
37
 
! Отговори
aaa преди 8 години
Браво Путин!Не случайно народът на Русия и всеки трезвомислещ човек те подкрепя.А на подкрепяните от американските бандити терористи им се препоръчва горещо да избягват инциденти с руските войници,защото има голяма вероятност да им се подпалят задниците.
58
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 106ООН се разпада, никой не взема вече ООН на сериозно,арабите и много други държави си оттеглиха членството,и Турция не цепи ООН за 5 стотинки, нито пък ЕС !
57
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нетаняхо е казал на Путин,"в Сирия да внимаваме, да не се стреляме един друг",което звучи доста двузначно ,типично еврейски
56
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 96Ааа ! Да си убият рожбата ли ? Никога . Утре ако трябва ,ИД може и да станат, по заповед на САЩ - борци за демокрация.
55
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 96САЩ БЯХА ИЗГОНЕНИ ОТ ИРАК С КАМЪНИ!!!!!!!!!!!!!!В ИРАК НЕ ИСКАТ ДА СЕ ВРЪЩАТ И СИ ИСКАТ ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА ТАМ!!!!!!!!!!! :D
54
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен .... А ЗАЩО ДЕМОКРАТИТЕ ОТ САЩ И ЕС ,ВКЛЮЧИТЕЛНО И БЪЛГАРИЯ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ВЪОРАЖАВАТ ИДИЛ.И НАЛИ ГЛАВАТАРЯТ НА ИД СЕГА С ИМЕТО АБУ БАКРА ал БАГДАДИ ,БЕШЕ НА ГОСТИ В ПРАВЕЦ ПО ПОКАНА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА Б. БОРИСОВ И НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ -СИНЪТ НА ДС ,ТОГАВА ПОД ИМЕТО ИБРАХИМ ал БАДРИ . СНИМКИ ДАЛ ГОСПОД.И ТУК ЛИ Е ВИНОВНА РУСИЯ ,ЧЕ Е ДОШЪЛ В БЪЛГАРИЯ.И ПЪРВОНАЧАЛНО БИЕЩИТЕ СЕ СРЕЩУ АСАД, ПАК РЕЖЕХА ГЛАВИ . ПРОСТО СА ЕДНИ И СЪЩИ . ДНЕС БУНТОВНИЦИ -УТРЕ ИДИЛ - В ДРУГИ ДЕН -ИНШАЛЛАХ.
53
3
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Значи за пореден път, Америка прави войните, после го приписва на Русия. Крадецът вика, дръжте крадеца. Америка се намеси първа в Сирия, ама като излезе положението извън контрол си трае като пръдня в ***.
52
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПАДНЕ ЛИ ПУТИН ОТ ВЛАСТ И С НЕГО ПСЕВДО УПРАВНИКА НА СИРИЯ ТОВА Е КРАЯ И НА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА!!!САЩ НЕ МОГАТ ДА ВЛЯЗАТ В СИРИЯ ДОКАТО Е ПУТИН НА ВЛАСТ ТОЙ ИМ ЗАБРАНЯВА!САЩ ЗА ЕДНА СЕДМИЦА ЩЕ СА ЗАВЛАДЯЛИ ЦЯЛА СИРИЯ САМО ПУТИН ДА УМРЕ!!!!ИЗВОДА Е ПУТИН ТРЯБВА ДА УМРЕ ЧАС ПО-СКОРО ЗА ДА ИМА МИР!!!!!!!!