Турция заплаши: Може да спрем да купуваме руски газ

Анкара може да се откаже и от строежа на АЕЦ "Аккую"
8 окт 2015 12:54, Елка Василева
224
Турция заплаши: Може да спрем да купуваме руски газ
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турция може да преразгледа въпроса за закупуване на руски газ заради изострянето на отношенията с Москва след авиоинцидентите миналата седмица. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, съобщи ТАСС.

По думите на Ердоган Русия трябва да бъде чувствителна по такива въпроси, тъй като Турция може да купува газ "от най-различни места".

Ердоган заяви също така, че Турция може да се откаже от строителството на АЕЦ "Аккую" по руски проект. "Ако руснаците не построят АЕЦ "Акку", някой друг ще дойде и ще я построи", каза турският президент.

Още по темата

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви на 6 октомври, че Русия е дала на Турция изчерпателни обяснения за инцидента с руските военни самолети, нахлули във въздушното пространство на страната. Той изрази надежда, че инцидентът няма да повлияе на реализацията на проекта „Турски поток“.

От своя страна също на 6 октомври Ердоган предупреди Русия, че Москва ще изгуби много в случай на по-нататъшно изостряне на отношенията с Анкара. Той посочи, че са недопустими нарушавания на границата на държавата от страна на руската авиация. „Нападение срещу Турция е нападение срещу НАТО“, обобщи турският лидер.

Ден по-рано – на 5 октомври турският генщаб съобщи, че на 4 октомври десет турски изтребителя, патрулирали по границата със Сирия, също са се срещнали с неразпознат МиГ-29, който бил взел на прицела на своя радар два изтребителя F-16, припомня Лента.ru.

Същия ден стана известно, че руският посланик е бил извикан в турското външно министерство и е бил изразен протест заради нарушаването на въздушните граници на Турция. Както твърди Анкара, на 3 октомври в южната провинция Хатай, която граничи със Сирия, два патрулиращи F-16 на ВВС на Турция са засекли руски самолет. След прехващане той е напуснал турското въздушно пространство в посока Сирия. Посолството на Русия в Турция де факто потвърди инцидента.

В края на юли се появи информация за прекратяване на преговорите между Москва и Анкара по проекта за газопровод „Турски поток“ поради нерешения въпрос за отстъпките за руския газ. Турците смятаха, че ще имат 10% намаление на цените, докато Газпром настоява проектът да започне и едва след това е готов да обсъжда размера на намаленията. Първоначално Русия разчиташе на построяване на четири тръбопровода с обща мощност 63 милиарда куб. метра годишно, докато на Турция й е необходим само един.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
1
 
3
 
! Отговори
Кратос преди 8 години
Стокооборота между Русия и Турция е много голям . И двете държави нямат интерес от спиране на икономическите отношение . За Турция загубите ще бъдат по-големи , така или иначе техните *** само Русия и България може да купува . А за газта не се тревожете тя не се разваля , а и зимата е най-подходящия сезон това да се разбере .
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И сев. паток-2 не мина. Лоша работа.
106
0
 
2
 
! Отговори
@@@@@@ преди 8 години
Много разбирачи, много анализи, ама нищо смисилено!А аз все още се чудя какво толкова има в таз Сирия, че се захапаха всички големи сили...?!Само не казвайте петрол и газ!!!
105
1
 
2
 
! Отговори
Idealist преди 8 години
По-добре да гледа САЩ да не направят Кюрдска държава, че ще опре до Русия!
104
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Эрдоган реши да изнудва Русия? Напразно!
103
12
 
8
 
! Отговори
anonimous82 преди 8 години
Турция е по-голяма икономика от Русия,така че да се замислят руснаците!
102
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кьорфишекмислех го за по-сириозен итой лъснате ако руснаците му се хванат на простотията в турция ще видят голям зори без това са в киреча -снабдяването на ид минава през тях и се правят на невинни девици
101
4
 
20
 
! Отговори
БГ преди 8 години
ЗАЩО НЕ КАЖЕ КАКЪВ МУ Е ТЪРГОВСКИЯ ОБМЕН И КАКВИ МУ СА ПЕЧАЛБИТЕ ОТ ТЪРГОВСКИТЕ ВРЪЗКИ С РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ,ПРИКАЗВА КАТО НАШИТЕ ДУПЕДАВЦИ.
100
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбирам го човека,притиснат е.Предстоят му избори и популярността му пада.Ако си изпълни заканите , за Русия ще е неприятно,но за Турция ще е смърт.50-60% от газта идва от РФ и в близките 5-10г. е технически е невъзможно да се достави от друго място.Празни популистки приказки г-н Ердоган.
99
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И от къде ли ще им идва газа на Турция? Този картата гледал ли е? Ще трябва да минава или през Сирия или през Кюрдистан...
98
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Турция заплаши: Може да спрем да купуваме руски газ"Разбира се, че можете. Както и можете да умрете от студ и глад в затворените си фабрики после. Немаш проблеми, ефенди.
97
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Анадолецът не може да преживее, че неговите хора от ИД ядат бой като килим напролет и му избиват балансите! В Русия работят толкова турски фирми, че ако Путин им бие шута и ги изгони, талибан Ердоган пада от власт на секундата! А че *** редовно нарушават гръцкото въздушно пространство е друг въпрос!
96
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха, ха, ха - Ердоган е поредният пудел на Обонго, който джафка според инструкциите от Фашингтон! Превърнаха Турция в послушен американски щат.
95
1
 
17
 
! Отговори
Александър преди 8 години
До АнонименВ момента Русия печели само приятели. Действията са изключително пресметнати. Единствената армия, която легално участва в борбата с И.Д и другите терористи в Сирия. Русия е поканена от легитимното правителство, за разлика от архитектите на цветни революции. Да не забравяме Ирак, Либия, Авганистан, Украйна и други бели петна на картата на света. Правдата е на страната на Русия, а правият рано или късно печели!
94
2
 
13
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
От шалварите друго и не очаквах
93
1
 
17
 
! Отговори
селим преди 8 години
Тука няма смислени коментари,за всичките да ви е ясно,Турция е силна държава и има опит по-всяко отношение.Проблема ще се изостри поради наплива на емигранти от Сирия за което Турция най-много страда.В този труден момент Руската Федерация започна да бомбардира различни позиции в Сирия което води тревога по-много отношения.Турция не трябва да застава по средата защото колегите и от НАТО нямат ясна позиция за Сирия,най-добре ще е да си трае поради причини който могат да тласнат Турция във война
92
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Агати наглеците, Турците палят къщата на Сирийците, Руснаците идват да гасът пожара и тия реват, че им намокрили оградата.
91
3
 
34
 
! Отговори
набуко преди 8 години
Прецака им се търговия с ИД))),голяма загуба за тях,това са милиони долари.
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1300 лири колко лева са
89
6
 
13
 
! Отговори
до 167 от славянин преди 8 години
''Квазидържавата'' пропусна да се разпадне при Белязания и Пияндето, а всички ''демократи'' това и предричаха! А като се имат предвид расово-етническите тенденции в квазидържавите от двете страни на атлантика, можем твърдо да се вярваме, че последните ще отидат в небитието!