Ердоган с половин уста: Не сме враждебни към съседи!

Турският президент твърди, че свалили самолета "по правилата"
24 ное 2015 21:50,
313
Ердоган с половин уста: Не сме враждебни към съседи!
Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция е атакувала единият от двата руски самолета, нахлули във въздушното й пространство, "както е по правилата". Той добави, че Анкара не е враждебна спрямо своите съседи, предаде "Хюриет".

"Въпреки всички предупреждения боен самолет с неизвестна идентичност е бил свален, както е по правилата. За нещастие самолетът е продължил със своето нарушение, въпреки, че е бил предупреден десет пъти. Нашите F-16 са свалили самолета в резултат на нарушение", заяви Ердоган.

Още по темата

По думите му всички трябва да уважават правото на Турция да защитава собствените си граници.

"Турция искрено подкрепя опозиционни сили в Сирия. Но никой не трябва да се съмнява, че Турция е положила всички усилия да предотврати днешния инцидент", добави турският президент.

Припомняме ви, че по-рано руският президент Владимир Путин заяви, че самолетът е бил свален от ракета въздух-въздух, изстреляна от турски изтребител Ф-16. Според думите на руския президент в момента на нападението руският Су-24 се намирал на височина 6 000 метра и е бил на 1 км от турската граница.

Путин нарече случилото се "удар в гърба", нанесен на Русия от "съучастници на терористите".

Президентът на Руската федерация подчерта, че сваленият Су-24 не е застрашавал Турция по никакъв начин, защото е провеждал операция срещу забранената в Русия терористична организация "Ислямска държава".

Генералният щаб на Турция от своя страна твърди, че изтребителят е нарушил въздушното пространство на републиката и в рамките на правилата два самолета Ф-16 на Турция са оказали съпротива на въпросния самолет.

Путин заяви, че атаката на турските ВВС срещу руския Су-24 в Сирия ще има сериозни последици за отношенията между Русия и Турция.

Междувременно турски източници съобщиха, че руските пилоти от сваления самолет са живи. Турските власти се опитват да постигнат освобождаването на руските пилоти от сирийски опозиционни бунтовници в Сирия.

Предходни информации, идващи от източници близки до сирийската опозиция, съобщаваха за това, че след катапултирането му единият руски пилот е бил убит от сирийски бунтовници, а вторият се водел за изчезнал, припомня Франс прес.

Туркменски сили в Сирия пък казаха, че са застреляли и двамата пилоти от руския самолет, предаде по-рано днес Ройтерс, като цитира Алпаслан Челик, заместник-командир на Сирийската туркменска бригада.

Той дори твърдеше, че пилотите са били простреляни още по време на катапултирането от машината и добави, че това е станало близо до сирийското село Ямади. Заместник-командирът показа и парче плат, за което твърдеше, че е част от пилотски парашут.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
1
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Краткосрочно нарушение на границата не може да бъде повод за атака"Ердоган - 2012 г., коментирайки решението на Сирия да свали турския F-4 Phantom над своята територия.Някой да му напомни какво е казал тогава !!!
131
1
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Без съмнение провокативен акт на Турция. Ако всички самолети, нарушавали въздушна граница бяха сваляни(включително турски) щеше да има повече самолети по земята, отколкото във въздуха.
130
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако аз бях на мястото на Путин щяхте да изпитате цялата мощ на Руската армиля(да не забравяме,че ако покажете зъбки има и ядрено оръжие)Турция на Едроган(защото многоса против този диктатор) си заслужава бухалки в главата от всякъде!
129
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как така велик политик аз пък ди мислих че за вас другари той е бог
128
39
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде руските предатели унас пак сънуват мокри сънища . Па чак и ядрени ракети
127
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм за Кюрдистан.
126
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция рано или късно ще предяви териториални претенции към България - Кърджали, Разград, Шумен, Варненско, Русенско има места където се говори сакмо по турски. Султан Ердоган просто знае, че ние не сме проблем с разбитата ни армия и шкембетата останали там - ще ни пометат за един ден.Спасението е незабавно излизане от НАТО идоговор с Русия за разполагане на руски ядрени ракети на наша територия -нека да видим Султана дали ще бъде така арогантен с нас.
125
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре,че Путин е велик полити,иначе Турция трябваше да изпита тотално моща на Русия,а ако си мислеха за мускули,да знаят,че Руслия има ядрено оръжие!!!
124
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турчин ако русия поткрепи кюрдите и си направят държава.турция ще останат 50милиона и няма да са 18икономика в света.
123
2
 
19
 
! Отговори
istinata преди 8 години
sega ve4e turskite samoleti ne triabva da izlitat shtoto shte padat burzo
122
1
 
59
 
! Отговори
ме преди 8 години
И забележете, веднага след като свалят самолета, свикват среща на НАТО. Защото толкова ги е страх, че не знаят къде са. Надявам се да си получат заслуженото, защото това да сваляш самолети, да стреляш по катапултирали пилоти е нечувана наглост и злост. В крайна сметка няма обявена война межу Турция и Русия, но дори и да имаше, направеното пак щеше да е военно престъпление. Гнусна история. Действали по правилата. Ми всъщност не, защото нямаше заплаха за територията им!
121
1
 
65
 
! Отговори
me преди 8 години
Забелязахте ли как цяла Европа замлъкна? Нито Меркел, нито Оланд, нито Рахой, нито Ренци, никой от големите не направи изявления. Мълчаха като знаете какво. Защо?! Ако Турция е била в правото си и постъпката и е ок, защо всички мълчаха и се криеха?! Защото не е ок. Защото Турция нарушава систематично възд. пространсто на Гърция и получава ноти, също както и всяка друга држава в подобна ситуация. Свалянето на чужд самолет е акт на ВОЙНА. Въпрос на добра воля е Путин да не реагира както заслужават
120
1
 
36
 
! Отговори
ВСИЧКО СЕ ВРЪЩА преди 8 години
ИСКРЕНО СЕ НАДЯВАМ ДА МУ МАХНАТА ГЛАВАТА НА НЕГО И ЦЕЛИЯ МУ РОД "ПО ПРАВИЛАТА"!
119
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който финансира, въоръжава, обучава терористи се признава за терорист от ООН!Кога ООН ще обяви Турция за терористична държава?
118
1
 
38
 
! Отговори
ivan преди 8 години
ТУРЦИЯ СА ДЖИХАДИСТИ,НАПАСТ ЗЕМНА
117
2
 
40
 
! Отговори
маските преди 8 години
паднаха,ердоган подкрепя опозицията в сирия,ами ,ако Путин започне да подкрепя опозицията в турция,призовавам руснаци,българи,румънци не ходете по турските курорти и без това не ни понасят,а ги интересуват само нашите пари,оставете ги гладни по правилата според ердоган,да им ходят американските баби в анталия,Путин спешно основаване на кюрдска държава,а хатай да се върне на сирия така както англичаните направиха израел така и ти с кюрдистан -с техните камъни по техните глави
116
38
 
6
 
! Отговори
Бан Янука преди 8 години
Много сте заблудени господа другари ! Ама като гледам повечето сте пенсионери и не сте излизали от България. Само да знаете, че светът съвсем не е пейката пред блока. Турция е 18тата икономика в света. При 81 милиона население половината са годни за мобилизация. Армията е 10та в света, като потенциал, модернизирана и поддържана. Военна авиация - над 1000 действащи самолета ! Да ви казвам ли колко имаме ние ? Слава Богу поне те не ни мразят нас.
115
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 217разтваряй бузки и си затваряй човката бре резан кратун
114
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А на бас че този утре ще започне да обяснява как този случай е недоразумение и че съжалява за случилото се
113
2
 
57
 
! Отговори
нн преди 8 години
Още утре тюркмените ще проклинат и майчиното си мляко. Ще ги направят на кайма. Ердоган сбърка фатално. Европа разбра кой е той? Никакви 3 милиарда. ЕС веднага да се откаже от тази лудост.