Европа ще започне да връща имигранти на Турция от юни

Анкара получи 3 млрд. евро, сваляне на визите и ускоряване на преговорите за членство в ЕС
Обновена: 30 ное 2015 07:42 | 29 ное 2015 22:07,
437
Европа ще започне да връща имигранти на Турция от юни
Снимка: Reuters

Турция ще получи 3 млрд. евро, премахване на шенгенските визи, ускоряване на преговорите за членство и програма за легално изпращане на бежанци към Европа в замяна на спирането на имигрантските вълни към ЕС. Това стана ясно след срещата на европейските лидери с турския премиер Ахмет Давутоглу, завършила тази вечер в Брюксел.

Още по темата
От юни Анкара ще започне да прилага споразумението за реадмисия с Европа, което ще позволи на 28-те държави от ЕС да ѝ връщат незаконно влезли чужденци, които нямат право на хуманитарна закрила. От своя страна Жан-Клод Юнкер, по инициатива на Германия, ще предложи след 2 седмици програма, по която бежанци ще бъдат легално приемани в ЕС.

Тази програма ще бъде доброволна. 8 държави вече са изразили готовност да участват в нея, но Юнкер не потвърди и не отрече броя на хората, които ще бъдат обхванати от нея. Неофициално се говори за от 100 до 400 хиляди души годишно.

Още на 14 декември ще бъде отворена нова преговорна глава – за икономическата и монетарна политика, в преговорите за членство в ЕС на Турция, които са замразени от години. Два пъти годишно европейските лидери ще сядат на една маса с турските, за да обсъждат общи въпроси.

През март Европейската комисия ще даде оценка на готовността за свалянето на визи и от есента турските граждани ще могат да пътуват свободно в Европа.

Европейските лидери се съгласиха и да изплатят 3 млрд. евро на Турция за издръжката на над 2,5 млн. бежанци, които се намират в страната. С парите ще се даде възможност на бежанците да работят, а децата им да учат. Ще се укрепи охраната на границата и ще се засили борбата с трафикантите на хора. Как ще бъдат събрани парите остава да се уточни на 15 декември, когато европейските лидери ще се съберат отново в Брюксел. Председателят на Комисията Юнкер увери, че парите няма да са „празен чек“, а условията по използването им ще бъдат уточнени заедно. Брюксел ще контролира всеки месец как върви харченето им.

"Ние не очакваме Ердоган да пази границата ни. Това може и трябва да се прави от европейците, но очакваме промяна на играта за спиране на потока от бежанци“, заяви председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск след срещата, която приключи за по-малко от 5 часа.

Турският премиер Давутоглу беше по-предпазлив. Той увери, че Анкара ще спазва ангажиментите си, но предупреди, че гаранции за спирането на бежанците няма.

"Що се отнася до Сирия, никой нищо не може да ви гарантира. Ако бомбардировките и терористичните атаки на "Ислямска държава“ продължат, никой не нищо не може да обещае. Но ви обещавам, че Турция ще изпълнява ангажиментите си по плана за действие и миграцията ще е повече легална отколкото нелегална“, заяви Давутоглу.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
0
 
2
 
! Отговори
циник преди 8 години
Голяма част от Турция си е дива Индия. Там хората за по-изостанали и от така наречените бежанци. Аз не виждам никаква логика Европа да пуска тях, които са много повече, само и само Турция да държи пришълците. Ислямизацията на Европа тече като по вода и заслуга за това има най-вече предателите, които управляват страните си, наш'те убавци не падат по-долу. Машалла!!!
195
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
през юни гангстер ердоган за пореден път ще изисква пари
194
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До юни може и да няма Европа.
193
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕК тотално полудя. Една държава рекетира целият ЕС. Толкова слаба Европа, че няма на къде. Тези пари могат да се използват за нещо друго, като да се дадат на нас и Гърция, може и на Румъния. Построява се доста масивна стена, закупуват се катери. Вливат се в опазването на границите на ЕС. Потока няма да спре, но поне ще намалее.. Лошото е, че няма кой да покаже среден пръст на Турция, в ЕК третия пол е преобладаващ.
192
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа сключи поредния договор с истинската Ислямска Държава че и я финансира с 3 млрд отгоре на всичко.Това или е НАЙ-ГЛУПАВАТА Европа която някога е съществувала или е замислила изключително грандиозен и хитър план в перспектива.Сами преценете
191
2
 
8
 
! Отговори
дам преди 8 години
Майстора на лъжата Ахмет взе парата и каза "ще видиме". Браво Туск, браво мека китке Юнкер и Мамо Меркел! Пак ще ви изберат, не се съмнявайте.
190
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С две думи турците извиха ръцете на Европа и ги изнудиха.
189
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още с преврата в . България през 2012 целящ връщането ни в рускота сфера на влияние беше ясно че москва е замислила нещо е последващите събития в украйна разкриха каква е била целта . Европа и нейната независимост от русия както се разбра последва добре организиран ход с имигрантска вълна и чудото идил създадено в ирак не в сирия другари не без участието на кремъл посредством офицери от службите на садам верни на кремъл . И ето че русия влиза в ролята ба спасител ба света ,познато нали
188
0
 
7
 
! Отговори
до Василев преди 8 години
Василев, *** такъв на каква работа ще ходиш, защо лъжеш? Работата ти е да си пиеш хапчетата и да тролиш в този пропаднал сайт!Ай Сиктир!Агент Гунчо от село Малиново
187
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бежанците които влизат в Европа през Италия какво ще ги правят. Тях как ще ги спрат с 3-те милиарда за Турция
186
0
 
4
 
! Отговори
от Селяните преди 8 години
До Василев само гледай да не се преумориш като си пишеш бездарните статии за баби ало измамници и поредната бъхлива котка
185
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според Ванга точно тогава - юни 2016 ще започне третата световна война. ЕС продъкжава с политиката кой кого ще прекара, но по принцип ние сме умниците. След като са разбити държави с друга култура, ти искаш да дойдат да ти работят по-евтино отколкото собственото ти население, даваш им фалшиви надежди, каниш ги, а след това ги връщаш обратно. Колкото и да не им се вярва, историята показва, че колонилните системи рано или късно се разпадат и падат много близо до нивото на заробените държави.
184
1
 
27
 
! Отговори
кон за кокошка преди 8 години
Турция ще приеме 400 хил. нелегални имигранти от Европа, а Европа ще приеме 60 млн. турци. Честито на печелившите, т.е. машаллах! И българските села най-после ще се заселят.
183
0
 
12
 
! Отговори
Топор преди 8 години
Психотронното оръжие на САЩ си свърши работата
182
5
 
24
 
! Отговори
петицата преди 8 години
Ще ревете за Бай Тошо...ще ревете--даже в Париж ще му издигнат паметник....
181
0
 
8
 
! Отговори
razgradski pop преди 8 години
награда за това, че се отдалечи от Русия...
180
4
 
14
 
! Отговори
Алтай преди 8 години
Сега е време Путин да развърти голямата СОПА !!!!
179
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко много може да се научи от една снимка. Турчинът се е ухилил като марок, а Туск изглежда все едно е захапал лимон.
178
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция скоро няма да влезе в ЕС, а и тя не държи това да стане скоро - НО !По-важно е Германия да се отърве от побърканата баба Меркел, защото тя побърка и цяла Европа с нейното си неадекватно мислене и поведение ! То не беше със заемите на Гърция, то не беше и с поканите към "бежанците", и какво ли още не !? Просто тя трябва да си замине !!! И не само да си замине ..... а директно в Близкия изток, при тях да живее, а не в Европа !!!
177
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дело Възродителен процес ще влезе ли най-сетне в Европейския Съд?Папките с Делата чакат :) :) :)