Свалили Су-24 заради незаконен петрол от Сирия за Турция

Путин жалее за влошените руско-турски отношения
30 ное 2015 22:45, Александър Попов
304
Свалили Су-24 заради незаконен петрол от Сирия за Турция
Снимка: Reuters

Русия има основания да смята, че нейният Су-24 е бил свален, за да се обезопасят доставките на незаконен петрол от Сирия за Турция, заяви президентът Владимир Путин на заключителната си пресконференция в Париж, цитиран от ТАСС.

На въпрос дали Москва е готова за сформиране на широка антитерористична коалиция, той отговори "Ние винаги сме го искали".

Още по темата

"Но това не може да се постигне, докато някой използва част от терористичните организации за постигането на инцидентни цели", добави той.

Според Путин продължава финансовото подхранване на терористите в Сирия.

"Получихме допълнителни данни, потвърждаващи, че петрол от находищата, контролирани от ИДИЛ, в индустриални количества се доставя на територията на Турция", заяви Путин.

"И имаме всички основания да смятаме, че решението да бъде свален нашия самолет е било продиктувано от желанието да се осигури безопасност на тези маршрути за доставка на този петрол именно към пританищата, откъдето се товари на танкери, каза той.

"Защитата на туркмените е само предлог", изрази увереност Путин.

Все пак той се надява, че широка коалиция за борба с тероризма ще бъде създадена, а местните интереси на някои страни ще отстъпят на втори план. Същевременто руският президент отбеляза, че някои страни, както и преди, не са готови за това, и че трагично подтвърждение за това е станала атаката на турските ВВС срещу руския Су-24.

"Но ние все едно ще се стремим да бъде сформирана действена широка коалиция, а регионалните, местните или финансовите интереси да отстъпят на втори план пред глобалната заплаха на терора", подчерта Путин.

Сега според него редица страни преследват свои тесни интереси.

Той призна, че много му е жал за загубата на високото ниво на руско-турските отношения, но изтъкна, че проблемите в диалога с Анкара са се появили отдавна.

"Мисля, че на всички ни е жал, и на мен лично ми е много жал, защото самият аз лично съм направил много за изграждането на тези отношения в течение на дълъг период от време, но има проблеми, които възникнаха още много отдавна и които се опитвахме да решим в диалог с турските ни партньори", заяви Путин. "Жалко, че се налага да ги решаваме в такава обстановка, но вината не е наша, това не е наш избор, подчерта той.

По думите му терористите използват безвизовия режим на Русия с Турция за придвижването си, но Анкара не е реагирала на съответната загриженост на Москва.

"Ние отдавна молехме да се обърне внимание на това, че представители на терористични организации, които са воювали в отделни региони на Русия, в частност в Северен Кавказ, "изплуват" на територията на Турция", посочи Путин като като пример за проблеми в отношенията с Турция, като подчерта, че Москва е молила Анкара да "сложи край на тази практика". "Въпреки това, те се намират на територията на Турция, пребивават в охранявани от спецслужбите и полицията региони, а после, възползвайки се от безвизовия режим, отново "изплуват" на наша територия и ние продължаваме да се борим с тях", каза Путин.

По думите му тези проблеми са назрели отдавна и Москва многократно ги е поставяла "и на равнище на спецслужбите по т.нар. партньорски канали, и на равнище на външните министерства, и на най-високо политическо равнище".

"За съжаление, не видяхме партньорска реакция на нашата загриженост", констатира той.

Президентът смята, че двамата с американския президент Барак Обама имат общо разбиране за по-нататъшното политическо уреждане в Сирия.

"Общо взето, според мен, има разбиране накъде трячбва да се върви. Ако говорим за необходимостта от политическо уреждане, то трябва да се работи над нова конституция, нови избори и контрола над резултатите от тях", заяви Путин.

Путин добави, че е обсъдил с Обама списък на организациите, действащи в Сирия - "организациите, които ние смятаме за терористични, списък на организациите, представляващи "здравата" част от опозицията", каза Путин и напомни, че в рамките на конференцията е имал срещи с президентите на САЩ и Южна Корея, с канцлера на Германия, с председателя на Еврокомисията, с премиера на Израел.

"Общо взето ми се струва, че ние разсъждаваме на една вълна и се ръксоводим от позицията, че сирийският проблем може да се реши само с политически мерки. Сега търсим платформа, на основата на която може да продължим напред. Надявам се, че нашите министри на външните работи на бъдещата среща във Виена ще успеят да намерят повече допирни точки. Има всички предпоставки за това", каза той.

"Що се отнася до темата за сваления руски самолет, то разбира се, тя звучеше практически във всичките ми двустранни срещи, аз давах съответните пояснения, разказвах какво се е случило. Всички колеги слушаха внимателно и болшинството във всеки случай споделят тезата, че не е имало никаква необходимост да се нанася удар по незащитения руски бомбардировач, който не е заплашвал Турция", каза Путин.

Той отбеляза, че е чул обясненията на турската страна, че не президентът е взел решението за свалянето, а други лица.

"За нас това общо взето няма голямо значение. В резултат на тази престъпна акция загинаха двама наши военнослужащи. Защо турците са го направили, трябва да питате тях. Това е огромна грешка", обобщи Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
1
 
! Отговори
процедурно питане преди 8 години
ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ: 29.11.2015стана грешка, в резултат на която руски пилот наруши въздушното пространство на Израел с една миля (1,6 км), съобщи РИА Новости.Грузия сезира ЕС: Русия нарушава грузинското въздушно пространство. 07.03.20146.10.2015 г. - Втори руски военен самолет наруши въздушното пространство на Турция. 5-10-2015.Турция обвини Русия в нарушение на въздушното пространство. Турските военновъздушни сили вдигнаха под тревога два изтребителя Еф 16 заради руски самолет МИГ-29. Инцидентът е станал миналата събота близо до сирийската граница.Северна Европа се обединява заради Ру
117
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САМО ТУ.РЧ..ЕЛЯ..ТА СА АКТИВИЗИРАНИ ТУКА ЗА КОМЕНТАРИИ И ЦВЪКАТ МИНУСИТЕ...СПОКО И НЕ СЕ РАДВАЙТЕ -НЯМА ДА СМЕ ВАШИЯ ВИЛАЕТ ОТНОВО
116
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя пак дрънка глупости.
115
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До kokospaДо коментар 216И затова Русия подкрепя терористите ПКК, ИД и режима на Башар Асад! --> За да запази базите си ;)
114
16
 
1
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
целта на Русия в Сирия е да запази военните си бази там и чрез тях да контролира суровините минаващи през Сред.море.Още повече разработката на двете големи газови находища край Израел и Кипър са на път да прекъснат хемонията и в газовите доставки за Европа.Затова Русия е готова на всичко!
113
11
 
3
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 8 години
Наполеон,Тодор Живков,Владимир Путин-тримата най-велики мъже на света !!!
112
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАТО ИМ ПОКАЖАТ И НА ТУРЦИЯ И НА ДРУГИТЕ САТЕЛИТНИТЕ СНИМКИ КАК ВЛИЗАТ КЕРВАНИ ПЕТРОЛ ПРИ ТУРЦИТЕ ТА ДА СИ ЗАТВОРЯТ УСТАТА
111
10
 
22
 
! Отговори
Петко преди 8 години
Русия подкрепя терористите ПКК, ИД и режима на Башар Асад !
110
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
277, прочети какви богатства се крият само в Сибир! Не я мисли Русия, при това народът там е готов и шишарки да яде, но да си запази достойнството.
109
16
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По скоро !Свалили Су-24 заради незаконен петрол от Сирия за Русия Факт !Русия не бомбардира ИД а цивилен народ Сириици и Тюркмени които са против Башар Асад, а Русия подкрепя ИД и режима на Башар Асад това е голата истина и е факт!Факти!!! --> Във момента терористите ПКК и ИД подкрепят режима на Башар Асад и са партньори с Башар Асад! А Турция се бори срещу тероризма бомбардира ИД и ПКК също така са против режима на Башар Асад !
108
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия може без Европа.Русия може и без целият останал свят но света не може без Русия.Имат всичките необходими суровини да ОЦЕЛЕЯТ.Имат достатъчно храна да ОЦЕЛЕЯТ.Но много държави посвета НЯМАТ тези ресурси.Така че по-поУека с изцепките.Цяла Европа без руският газ ЩЕ ЗАМРЪЗНЕ или ще се върне към въглищата. А въглищатаУБИВАТ!!
107
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не се бутаме в шамарите, по-кротко. Големите се съобразяват с него през цялото време, така че да не махаме с опашки като палета! Техен говорител вече каза, че Полша и прибалтийските страни са твърде малки, твърде незначителни, за да им се обръща внимание какво говорят. Представете си пък какво мислят за нас, които си сменяме позициите като ветропоказатели!
106
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Със сигурност руснаците имат доказателства. Иначе Путин не би си позволил да твърди пред целия свят, че Турция ползва евтин нефт от Сирия. Ще докажат, бъдете спокойни, а за разузнаването и дипломацията им няма какво да говорим, там са професионалисти, при това интелигентни. Слушайте как говори Путин, как моментално реагира. Може да не го обичаш, но не може да не отчетеш качествата му. В края на краищата, руският народ решава кой ще го ръководи.
105
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Без руските суровини Европа ще грохне за някодко месеца. Ясно като бял ден. Усещатате го от време на време нали? А ламтежите ви за тези суровини само ще ви вкарат по бързо в гробищата. Така че по кротко го давайте
104
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега Ердоган сигурно ще обвини ООН че не е признало Ислямска държава и затова бизнеса излиза незаконен
103
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Русия! Не им трябват въшливи песове! Затова ще спрат да влизат безвизово!Трябва да се пресуши това раково образование което безвъзмезно отхапва здрава плът Турция за 2 години постигна това което 120 Султана за 780 години не успяха!
102
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може да не караме руски коли, но със сигурност щяха да са по малко и по скъпи европейскте коли без руския газ и без руските суровини. Ясно ви е че Европа е много тясно обвързана с Русия. И който човърка в тези връзки рано или късно ще съжалява.
101
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще има разследване на контрабандни горива в ЕС, гаранция. И на Ердо ще му се стъжни.
100
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На всички с мозък в главата им е ясно, че турчлята въртят петролен бизнес с ИД.
99
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Чебурашка...Щом е регионална сила--защо тогава се изпокриха всички от НАТО за ситуацията в Крим или за Украйна...Защо не го "наказаха бе" а си седът и само чрез медиите лаят.ЗАЩО се скриха като мишки за СУто всички от НАТО и само САЩ с половин уста подкрепи Турция бе--много си назад с политиката и цялосната обстановка в света.Разбери едно--ако Русия беше слаба--досега да са я разпарчетосали...