Клинтън пое контрола над президентската надпревара при демократите

Пресата: Избирателите от малцинствата й дадоха победата
2 мар 2016 10:14, Елка Василева
13
Клинтън пое контрола над президентската надпревара при демократите
Хилари Клинтън. Снимка: Reuters

"Избирателите от малцинствата дадоха победата на Хилари Клинтън", гласи заглавието във в. "Ню Йорк таймс".

Хилари Клинтън пое пълен контрол над президентската надпревара в Демократическата партия с убедителни победи над Бърни Сандърс в Тексас, Вирджиния и другите южни щати в "супервторника" и за пръв път доказа, че може да изгради национална коалиция от избиратели от различни раси - нещо критично важно за президентските избори през ноември, пише изданието.

Въз основа на първичните избори и партийните събрания на демократите в 11 щата Клинтън е допуснала победи на Сандърс само в щати, където това е било очаквано за него, като Върмонт и Оклахома, и убедително го е била в райони с предимно чернокожо или испаноезично население, които дават голям брой от делегатите, необходими за номинацията на Демократическата партия за кандидат-президент.

Още по темата

Сега преднината на Клинтън над Сандърс като брой спечелени делегати е дори по-голяма от тази, която Барак Обама имаше спрямо нея в първичните избори от 2008 г., отбелязва вестникът.

"Супервторникът" бе благодатен за силните страни на Клинтън - популярността й сред малцинствените избиратели, политическата й близост с южняшките демократи от двете й десетилетия в щата Арканзас и успехът й през 2008 г. в богатия на делегати щат Тексас. Тя спечели убедително в щатите Арканзас, Алабама, Джорджия и Тенеси, с особено голяма преднина в окръзите с преобладаващо чернокожо население.

Съветниците на Сандърс пък определиха "супервторника" като най-тежкия етап в политическия му график заради разноликия електорат, относителната липса на щати с голям брой либерални гласоподаватели и недостига на партийни събрания, които според Сандърс са в негова полза като формат на гласуване. Вчера той спечели партийните събрания в щатите Колорадо и Минесота, а Клинтън спечели по-ранни партийни събрания в Айова и Невада, отбелязва "Ню Йорк таймс".

"Южните щати помогнаха на Клинтън да увеличи преднината си", е заглавието на в. "Вашингтон пост".

Благодарение отчасти на победите си в южни щати с многобройно чернокожо население Клинтън си осигури преднина по брой делегати, която ще е трудно преодолима за Сандърс. Въпреки че Сандърс спечели в четири от 11-те щата на "супервторника" (Колорадо, Минесота, Оклахома и Върмонт), представянето на Клинтън рязко увеличи преднината й след колебливото й начало в тазгодишните първични избори.

Сандърс остава силен съперник, който може да дръпне Клинтън по-наляво в политическия спектър и да я принуди да изразходва финансов и политически ресурс, за да запази силните си позиции в първичните избори, в които тя се насочва към вероятен сблъсък с републиканския кандидат Доналд Тръмп наесен, пише изданието.
Поради системата на демократите за даване на делегати пропорционално на резултатите от всеки щат Сандърс взема значителен брой делегати дори в щатите, където е загубил.

Сандърс припомни това на привържениците си, отбелязвайки, че след "супервторника" ще си осигури стотици делегати.

Сандърс и съветниците му казват, че сега предизборният график става по-благоприятен за неговата кампания, след като повечето южни щати остават зад него, а се задават няколко щата с голям брой делегати, като например Мичиган и други икономически пострадали щати, които вероятно ще са по-благосклонно настроени към икономическите послания на Сандърс, отбелязва вестникът.

Независимо от представянето на Сандърс вчера парите няма да са проблем за кампанията му в близко бъдеще.

В понеделник екипът му обяви, че през февруари са събрани 42 милиона долара, двойно повече отколкото през януари, като от тях над 6 милиона долара са дарени в последния ден на февруари, отбелязва "Вашингтон пост".

Битка за Белия дом между Доналд Тръмп и Хилари Клинтън става все по-вероятна, след като и двамата увеличиха преднината си в "супервторника", пише в. "Гардиън".

Клинтън би Сандърс в седем от 11-те щата, включително в богатите на делегати Тексас, Джорджия, Масачузетс и Вирджиния.

Сандърс завърши предизборната нощ силно с победи в Колорадо, Минесота и Оклахома, както и в своя щат Върмонт, от който е сенатор. Той ясно даде да се разбере, че има достатъчно събрани средства за предизборната си кампания и настоява, че ще се бори докрай, чак до конгреса на Демократическата партия през юли, на който ще се реши кой да представлява партията на президентските избори през ноември, отбелязва "Гардиън".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
vb преди 8 години
Агресивната външна политика явно ще продължи.
8
0
 
0
 
! Отговори
Идеалист преди 8 години
Ако тази хистеричка стане президент, светът го очаква тъмна ера!
7
2
 
2
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
До иван 1 -Иванчо,в изречение с десет дълги думи имаш седем правописни грешки.А иначе Хилари най-вероятно ще е новия президент на САЩ. Тогава вече кремълските ти приятелчета ще разберат кон боб яде ли...
6
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жалко че останах само Клинтън и Тръмп в напреварата за президентсткия пост за САЩ, И определено Тръмп е по-малкото зло от двамата , макар и че от неговия неутралитет и мълчание по важни въпрос не се знае какво може да се очаква.Т.к Клинтън се очаква да продължи ислямизираща про-терористсична анти-семиткса и анти-христка политика на Обама, на която съучастник за окупиране на Газа срещу Израел в полза на исляамски терористични групи като Палестинска автономия,Хамаз, Хизбула,Ал-Кайда,ИД,
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Клинтът ако стане президент просто изгаряме. Първо Балканите, послео станалия свят
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега е момента да се покаже истинската демокрация и да се избере вожд с пера, пушещ от великата лула специални билки.
3
4
 
12
 
! Отговори
да преди 8 години
САЩ стана като България.Малцинствата да ти определят президента.Клинтън работи за нашия народ изпляска една негърка...Техния ,не вашия - на белите. Отврат ........ Според Хънгтингтън САЩ може да се разпадне между2050 и 2080 .Ако всеки следващ президент работи за народа на черните ,а не на белите ,какво точно им остава?
2
4
 
16
 
! Отговори
Спец преди 8 години
Даа , фамилиите в САЩ са заплашени от детронация от един практичен милиардер !Това е все едно да се пребори стогодишно статукво на десетина управляващи света фамилии!За тях /фамилиите/ кървавите пари , за света ....ядец!Хайде дано се провали тая стара чанта Клинтъница.... та и света да види лъч надежда!
1
8
 
14
 
! Отговори
иван преди 8 години
Давай тръм вземи власта и спривойната и си обезоражи страната ,че е полудела, а тая баба клинтън е дива сатаниска