След провалилия се пуч – роди се истинският султан

Италиански експерти и медии с песимистична прогноза за бъдещето на Турция
17 юли 2016 20:28,
282
След провалилия се пуч – роди се истинският султан
Снимка: БТА

Италиански експерти и медии с различна политическа ориентация излязоха днес с песимистични анализи и прогнози за бъдещето на Турция след опита за военен преврат.

Още по темата

Франко Фратини, който бе два пъти министър на външните работи и заместник-председател на Европейската комисия (ЕК), а сега е председател на Италианското дружество за международна организация (СИОИ), оцени обстановката от гледна точка на Европейския съюз (ЕС) и на личното си познанство с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

"За сетен път Европа показа, че не съществува. Но и цялата международна общност действаше с прекомерна предпазливост. САЩ реагираха след повече от два часа, а ЕС коментира такава сериозна ситуация само с кратичко съобщение на Могерини в Туитър. Това са повърхностни реакции на толкова деликатни събития. Западните страни и най-вече Европа трябваше веднага да застанат на страната на Ердоган, който е демократично избран президент. Турция е твърде важна за стабилизирането на Сирия, за приема на бежанци и за борбата срещу "Ислямска държава" (ИД). Както Русия, така и САЩ имат интерес да отстояват стабилността в района. Вярно е, че отношенията са деликатни, но през последните години Турция предприе стъпки за укрепване на доверието към нея като стратегически партньор на западните страни. За пример мога да отбележа разведряването в отношенията с Израел, предприето от Ердоган. Би било лудост да се съсипе всичко това. През последните години винаги работех в подкрепа на присъединяването на Турция към ЕС, но сега е много трудно това да се осъществи," изтъкна Фратини.

Според Дженаро Малджиери - бивш депутат с три мандата в десния парламентарен сектор и автор на повече от 15 книги на политически теми - последиците от опита за преврат ще бъдат тежки и непредсказуеми.

"Неоотоманските изблици на Ердоган не спомогнаха за сплотяването на Турция с нейните традиционни съюзници и имаха последствия извън Атлантическия алианс - враждебното отношение спрямо Сирия и особено спрямо Русия и Путин - като фактически положиха основите за изолация, каквато страната не може да си позволи. Сега, в очакване на репресии и реакции, така нареченото турско гражданско общество не знае какво реално да си пожелае освен най-общата надежда за възстановяване на демократичния ред. То не се доверява на военните и се страхува от Ердоган.

За мнозина е неизбежна гражданска война между фракциите с утежняващото обстоятелство от включване на търсещите независимост кюрди, които искат да играят роля, докато радикалните ислямисти няма да пропуснат възможността да раздухат огъня, за да тласнат още повече ислямската партия на Ердоган към заемане на по-решителни позиции. Отслабването на Турция няма обективно да позволи тя да противостои на целите на ИД, която напира по южните граници, за да разшири зоната си на влияние. Прекалено много фронтове се отварят.

Нерешителността спрямо ислямистката офанзива в региона постави в ъгъла Ердоган и той не се поколеба да си създаде нови врагове, най-могъщ сред които е Владимир Путин, който никога няма да прости за свалянето на неговия самолет, което в Москва бе оценено като истински акт на война. Изолацията на Ердоган е толкова опасна, колкото и завземането на властта от военните.

Независимо как се оценява обстановката, Турция е на ръба на пропастта. Неспокойно броди призракът на Ататюрк, но никой не иска да се сеща повече за него. Поколението от (антиправителствените демонстрации в парка) Гези и това на неоотоманския фанатизъм ще изиграят помежду си решителния мач, който не се знае колко ще продължи, нито пък какъв изход ще има", смята Малджиери.

Лявоцентристкият всекидневник "Република" под огромно заглавие "Султанът" пише: "Сега Реджеп Тайип Ердоган може да изиграе картата на президентската република, която е негова отколешна мечта. Достатъчно е да направи референдум. Страната, която първоначално не бе склонна, ще задоволи неговата амбиция. Военните превратаджии искаха да го свалят, а укрепиха позициите му. Провалът на техния опит за преврат, дължащ се на неопитност, но и на народно противопоставяне или по-скоро на липса на подкрепа от народа, възстанови престижа на Ердоган. От лидер, който слабо зачита демократичните свободи - за какъвто го смятаха не само мнозина негови сънародници, но и най-съюзническите, макар и не приятелски настроени столици - за няколко часа Ердоган се превърна в шампион на демокрацията, застрашена от войниците. В нощта на провалилия се пуч се роди истинският султан".

Вестник "Джорнале", който е собственост на фамилията Берлускони, подчертава в заглавие, че ИД има двоен празник след провала на преврата в Турция и поетата от нея отговорност за атентата в Ница.

"Пътят към диктатурата е отворен. Сега рискът е (налагането на) неограничен ислям", се изтъква в коментара.

Консервативният всекидневник "Либеро" използва футболен език в заглавието "Сформираха агитка от фенове на диктатора и не се срамуват", под което продължава в същия дух: "Светът коленичи пред диктатора. Даже Обама клекна. От Германия до Италия всички страни от ЕС веднага аплодираха възстановяването на Султана, който сега има открита възможност да продължава да ни изнудва и да засилва ислямизирането на обществото. А някои още искат да го вкарат в ЕС."

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция е, или беше много различна. Европейската и част рязко се различаваше, както по култура и манталитет, така и по образование. Последните години голями маси хора се преместиха от Анадола в Истамбул и го промениха. С потушаването на този глупав пуч, това се циментирва напълно. При Ердоган икономиката временно дръпна, но азятщината влезе в Европа. Ще чакаме там путинизация и поредната провалена държава с милионите бежанци. Господ да ни е на помощ!!!
124
0
 
9
 
! Отговори
европейка преди 7 години
Тези европейски политици луди ли са, що ли, география учили ли са ?!? Как така Турция в Европейския съюз ? Погледнете картата. На практика географски Турция не е в Европа. Ми да започнат преговори с Чили, Самоа, Мадагаскар, Гана..... сигурно ще има желаещи...... Както Австралия за Евровизия, например - очаквало се догодина и от о-ви Фуджи да се включат.
123
0
 
5
 
! Отговори
Пропаганда преди 7 години
До Анонимен 211Едва ли са толкова масово радостни от побоища, арести и убийства. Показват ни агитки.
122
0
 
6
 
! Отговори
а преди 7 години
и овците като гледам го удрят на национализъм и още малко сами ще си сложат каишките на врата:)) а този "президент" диктатор ли ше става сега ко ше праи? и османската империя ли ще възкресява...може би това е началото на халифата:)))
121
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На това му се вика взимане на тоталната власт от жалкия народ.
120
16
 
8
 
! Отговори
ASD преди 7 години
От отдавна не бях чел толкова голяма ГЛУПОСТ.1.След неуспешния преврат Турция стана по-силна и по-сплотена. Всякакви западни блянове за смяна на Ердоган угаснаха.2. След като САЩ се провалиха с организирането на цветна революция на площад Трахир миналата година, тази година се пробваха с военен преврат. Вероятно е следващата да се пробват да предизвикат гражданска война с кюрдите.3 ИД няма какво да се радва, защото се очаква сближение на Русия с Турция и ИД ще бъде потърпевша от това.
119
0
 
12
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Последно, Турция в Европа ли е?!
118
26
 
8
 
! Отговори
Левски преди 7 години
Като сменихме султана с руския цар ко тана? По-лошо. За чиста и свята Република!
117
6
 
53
 
! Отговори
Стоян преди 7 години
Не купувайте турски стоки, колкото и да са изгодни. Не на Ердоганския халифат. Да подкрепим кемалистите и кюрдските пешмерги в започналата вече гражданска война в измислената държава Турция.
116
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те, Ердоган и Путин имаха някаква среща. Май това ще да са се наговорили. Язък за войничетата.
115
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая на снимката що не си легне и да изпъчи циците за размачкване и да си прави кефа после кафенца и молчета ами се занимава с глупости.
114
3
 
7
 
! Отговори
AWO преди 7 години
Абе тази на снимката отпреде, защо не е с фередже. Много разговорно го дава. Да не и се страни после?
113
3
 
24
 
! Отговори
Дуранди преди 7 години
До АнонименМожеш да ги намериш в Поморие, Влас, Търново и селата около им, но ако искаш да ги видиш накуп, опитайте инвазия срещу България.Само да те светна че около 15 000 още са в Крим и чакат сигнал. Забравете завинаги за България или ще ви издавим в морето на Мармарис.
112
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 210Абе не знам дали Русия се разпада ама *** също казваше че оная и работа се разпадаслед 2 часа БАМКАНЕ!
111
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До всички които:-Се гордеят че са турци!-Величаят Туркия!-Славят турската "демокрация"Шъ ви замоля да сЪ ориентирате към турски интернет сайтове, да хващате пътя за Туркия илида вървите на майната си.Вие НЯМАТЕ рабора ТУК!!!Падишаха Ердоган е на Босфора.Тук е Европа!
110
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Путин християнин ли е?С другия диктатор Ердоган пак станаха първи приятели.
109
0
 
27
 
! Отговори
Дуранди преди 7 години
До Лъвско Сърце__Господ си знае работата, всяко посегателство срещу християните е посегателство срещу него, не случайно турците се раждат деформирани - църни с криви глави и къси крака
108
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РазградПо-голяма свобода от БЪЛГАРИЯ няма. Направо свободия. Отиди в Турция да видиш какво е. Има да ревеш.
107
2
 
14
 
! Отговори
Дуранди преди 7 години
До човек от народаНе се притеснявай, Императорът изпрати 5000 вежливи зелени човечета да бранят България от диви талибанци и озверели османисти!
106
3
 
13
 
! Отговори
човек от народа преди 7 години
Турция премина повратната точка - премина от светска към ислямистка държава(неоосманска). Ха сега познайте кой граничи с нея, кой няма армия, ни оръжие да се защити като тръгнат ордите ?