ЕС: Путин, спри да бомбардираш Алепо!

Брюксел оставя решението за санкции срещу Кремъл на лидерите на Съюза
17 окт 2016 20:44,
237
ЕС: Путин, спри да бомбардираш Алепо!
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Режимът в Дамаск и Русия целенасочено причиняват неописуеми и неприемливи страдания на хиляди жители на Алепо. Това се казва в позиция, приета днес в Люксембург от външните министри на ЕС.

Според тях бомбардировките са специално ориентирани към болници, медицински персонал, училища и ключова инфраструктура, като извършителите им не крият, че намерението им е "катастрофична ескалация на конфликта" и увеличаване на невинните жертви.

Още по темата

ЕС определя бомбардировките над Алепо като непропорционални и настоява за незабавно спиране на полетите над града и на обсадата, както и за прекратяване на военните действия.

"Ние искаме Русия и режимът в Дамаск да гарантират спирането на бомбардировките и да позволят на хуманитарните конвои да стигнат до източните части на Алепо", заяви първият дипломат на ЕС Федерика Могерини след края на заседанието.

В острата декларация, приета днес, се заклеймява руското вето върху резолюцията на ООН за спиране на военните действия в Сирия и се призовава Кремъл "да покаже чрез политики и действия" усилия да се спре с бомбардировките от силите на режима на Асад.

Могерини подчерта, че това е позиция, която се споделя от всички членове на Съюза и че всички държави са единни в оценката си за действията на Русия и на режима на Асад.

Публикуването на европейската позиция по Сирия дойде почти едновременно с обявеното от Русия 8-часово прекратяване на огъня в Алепо. Могерини нарече това "добро начало", но изрази съмнение, че времето ще стигне на хуманитарните работници да докарат храна и медикаменти в града. ООН смята, че за това ще са нужни поне 12 часа.

Въпреки острият тон европейските дипломати не последваха призивите да наложат санкции на Русия заради последните й действия в Сирия. Нито една държава от ЕС не е поставила въпроса за санкции, каза Могерини. Въпреки това не е изключено разговор за това да започнат европейските лидери, които се събират в четвъртък в Брюксел да обсъждат сред другите теми и отношенията с Русия.

ЕС ще започне подготвителна работа с някои от съседите на Сирия - Иран, Саудитска Арабия и Турция в случай, че преговорите между САЩ и Русия завършат с успех. Тяхната цел ще е да обсъдят бъдещето на страната. В тях ще бъдат въвлечени и опозицията, женски организации и църквите. Идеята на ЕС е да провери "дали има възможност отдолу нагоре да се изгради доверие и помирение", обясни Могерини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи в Алепо са джебахат незнам си кои и са лошите защото Русия ги трепе, а в Мосул са ИД и са добрите защото сащ се канят да ги трепят. Мурзилска логика.
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия го прави това от хуманни съображения.
23
1
 
3
 
! Отговори
RILSKI преди 7 години
ZASCHTO ,NE SI POKAZVATE IMENATA I LIZATA,KOGATO IMATE,KAKVO DA SODELITE ,KATO VASCHA,a ne ''platena''GLEDNA TOCHKA.??????MOYATA POZIZIYA'',E I SAM GOTOV DA ''Y OTSTOYA PRED VSEKI OPONENT'',CHE RUSIYA,NE MOJE DA DOPUSNE''BOMBANDIRANE NA BOLNIZI ,UCHEBNI ZAVEDENIYA I JILISTA NA MIRNI GRAJDANI''!!!!!
22
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички министри от сороститутската хранилка казаха СТИГА. А народа на тия *** казва БИЙ ГИ ПУТИН.
21
1
 
16
 
! Отговори
Мир да има! преди 7 години
ЕС: Путин, спри да бомбардираш Алепо!Путин: Добре, няма повече!
20
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освобождение по руски?
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е нали от повече от месец са напълно обкръжени, как ги снабдяват?
18
2
 
29
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Путин винаги може да спре да бомбардира Източно Алепо, но при положение, че ЕС спре доставките на оръжие и боеприпаси за групировките Фатах Халаб, Нуредийн аз Зинки, Джебхат ан Нусра, Сирийска Свободна Армия, корпус Султан Мурад, които стрелят по цивилното население в западната част на града.
17
33
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой ден ще има " Нюрнбергски" процес където путинистите ще бъдат съдени за престъпления против човечеството. Е, поне тези които не са ги гръмнали техните си.
16
5
 
38
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Къде беше този лицемерен ЕС, когато ЮС бомбардираше Ирак, и по различни сведения, изби 600 000 до 1 300 000 ? когато стреляше с танкове по жилищните квартали, когато избиваше с дронове от високо сватби и погребения, мислейки ги за джихадистки сборища?Защо ЕС мълчеше тогава, като изпуснал се в маршрутка в пиков час? А,сетих се! Ес тогава беше от "коалицията на желаещите" , и помагаше без санкция на ООН.Защо ЮС може, а Русия -не?
15
0
 
37
 
! Отговори
срам и позор преди 7 години
Така е в окупирана от САЩ Европа,вече се защитават терористи и главорези!
14
0
 
22
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Странна работа....това е война ....каква хуманитарна помощ на обсадените...ми така само увеличават агонията ...сега в Мосул как смятат да я карат?Война значи смърт....Война се води до пълно унищожение на врага..иначе продължава десетилетия. .
13
0
 
27
 
! Отговори
Манолски преди 7 години
Да не се окаже че са мирни граждани и медицински персонал, колкото са майки с деца минаващите през България брадати диваци ? Демагогията и дезинформацията бушуват в пълна сила и в двете посоки, така че не се доверявайте сляпо на облъчващите Ви медии и накрая ние ще платим сметката на мерещите си го империи
12
25
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, ***, спри да бомбиш бе, скумрио!
11
3
 
41
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Щом краварските пудели пищят толкова значи нещата вървят в правилната посока скоро на отрочетата им от ИД ще дойде края.
10
39
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин избива комплекси от детството, кой знае как са му се подигравали заради фамилията му
9
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Господа еврогейци, забравихте вълшебната дума. С тоя тон и с императивно наклонение няма да стане. Особено с Путин.
8
4
 
21
 
! Отговори
Ъ? преди 7 години
Ако идеологическия *** Могерини те критикува, значи си на прав път!
7
3
 
43
 
! Отговори
бобо преди 7 години
Колко жалка е Европа.
6
3
 
51
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
ЕС спри да лъжеш и да бълваш пропаганда!