Андерш Брайвик влезе в съдебната зала с нацистки поздрав

Оплаква се от нехуманни условия в затвора, нарушавали му правата
10 яну 2017 21:36,
259
Андерш Брайвик влезе в съдебната зала с нацистки поздрав
Снимка: архив Reuters

Масовият убиец Андерш Брайвик отправи нацисткия поздрав в началото на съдебно заседание днес по дело, при което прокуратурата обжалва решение, че с държането му в изолирана килия, откакто уби 77 души през 2011 г., се нарушават неговите човешки права, предаде Ройтерс.

Брайвик, който беше облечен с черен костюм и вратовръзка, вдигна дясната си ръка, отправяйки нацисткия поздрав, докато влизаше в съдебната зала, обособена във фитнес зала в затвора, където той обитава тристайна килия.

Десният екстремист отправи нацистки поздрав и при гледането на делото на по-долната инстанция през март миналата година, когато съдията реши, че норвежката държава е нарушила забраната за "нехуманно и унизително" отношение, записана в Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, като го държи в изолация.

В затвора 37-годишният екстремист разполага с три помещения с удобства, може да гледа телевизия, да играе видеоигри или да използва уреди за фитнес. При все това съдията изтъкна, че той се намира в продължителна изолация (от пет години и половина по съображения за сигурност Брайвик е отделен от останалите затворници), а мерките за компенсиране на този тежък затворнически режим не са достатъчни, отбелязва Франс прес.

На 22 юли 2011 г. Брайвик в продължение на повече от час стреля по участници в летен лагер на организацията на Работническата младеж на остров Ютьоя, като уби 69 девет души, повечето тийнейджъри. Малко по-рано същия ден той бе убил осем души, взривявайки бомба близо до седалището на правителството в Осло. През август 2012 г. масовият убиец беше осъден на 21 години затвор с възможност за безсрочно удължаване на присъдата, припомня АФП.

След провокативния нацистки поздрав към журналистите, оскърбителен за роднините на жертвите, съдията, ръководещ дебатите при шестдневния процес, заяви, че поведението на Брайвик е обида за съда и е смущаващо, предвид разглеждания на заседанието въпрос.

Екстремистът, който се яви на заседанието с обръсната глава и гъста брада, едва чуто обеща повече да не повтаря жеста си, съобщи БТА.

В Twitter бившият шеф на организацията на Работническата младеж, оцелял при масовата стрелба в Ютьоя, призова норвежките медии да не показват за пореден път нацисткия поздрав.

Повечето от семействата на жертвите решиха да запазят мълчание и медиите като цяло се съобразяват с този избор. Нито един представител на роднините не присъстваше на делото в град Шиен, в чийто затвор излежава присъдата си Брайвик.

В центъра на новото гражданско дело срещу Брайвик е психологическото състояние на екстремиста. Неговият адвокат твърди, че клиентът му е "психически уязвим" поради условията, в които живее в затвора.

Властите на свой ред оспорват твърденията, че Брайвик е държан в изолация, като припомнят, че той контактува с надзирателите, лекарския персонал, адвоката си и с един пастор.

Трябва да се има предвид, че той се намира при по-добри условия от други затворници като компенсация, че няма контакти с другите осъдени, заяви главният прокурор, представляващ държавата, Фредрик Сайерстед във встъпителното си изложение днес. Нещата са много далече от нарушаване на правата на човека, допълни той.

Брайвик ще има възможност да говори в съда в четвъртък сутринта.

Тримата съдии от апелативния съд ще трябва да се произнесат по още един въпрос, повдигнат от екстремиста. Брайвик оспорва становище на съда, който подкрепи ограничаването на кореспонденцията му, за да му попречи да създаде мрежа, способна да извърши нови атаки. Според Брайвик това нарушава правото му на личен живот.

Решението на съда се очаква през февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моля
114
0
 
12
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Приятелю...прочетох речта на Брейвик, и тръпки ме побиха! Всичко е истина...и важи за цяла Европа не само за Норвегия! Просто страшно!Благодаря за линка!
113
0
 
10
 
! Отговори
Циник до 139 преди 7 години
Не се ядосвай - Призрак броди из Европа...Призракът на либерастията!Заразените са много!
112
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето ви линк, четете ! bultimes/zashto-brejvik-ubi-77-dushi-neka-razberem-ot-samiya-nego/
111
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След защитната му реч, съдията засекрети материалите по делото за 60!!! години !!!!!!!!!!!!! Сигурно защото е шизофреник и побъркан а или се е опасявал да не отвори очите на някого и да вземе народа да се събуди и да промени СТАТУКВОТО ??? Първо се информирайте и тогава съдете и плюйте...
110
1
 
14
 
! Отговори
ъ преди 7 години
Прочетете защитната му реч и тогава го плювайте ! Защо при нас тя не е публикувана ?? НАМЕРЕТЕ Я И Я ПРОЧЕТЕТЕ !!
109
0
 
20
 
! Отговори
Циник до 132 преди 7 години
Цяла Европа вече така мисли....но не и разрешават да гъкне! А вие сте жалки!
108
17
 
6
 
! Отговори
Архитекта преди 7 години
Срам и позор за Кралство Норвегия.*** като този и неговата античовешка идеология трябва никога да не се появяват на света.Подигравка с жертвите и всички отдали живота си срещу тази чума.Смъртта е най-малкото на този изверг и такива като него.Жалко, че някои от хората забравят уроците на историята.
107
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изтрепал е цвета на съответстващата на нашето младежко ДПС организация.
106
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунистите нямат деца те раждат ***
105
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЦиникТо вие само за пеeраси мислите, ама ние сме били такива. Толкова сте смешни :)
104
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 124Убил е 69 норвежки ДЕЦА и още 8 норвежки граждани, бе ***! Какви мюсюлмани бълнуваш??? И на тоя изверг са му дали 3-стайна килия, вероятно с южно изложение. Ако беше в САЩ щеше да е осъден на смърт с "хуманна инжекция" или 77 доживотни присъди без право на помилване и щеше да гние в железобетонна клетка 2 х 3 до края на жалкия си живот, да не говорим, че въобще нямаше да се появява по никакви СМИ...
103
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
някой трябва да обстреля левите *** по малко *** винаги е добро
102
15
 
14
 
! Отговори
Боркиша преди 7 години
Евала му правя!!!Очисти младите "социалисти", бъдещи комунисти~!
101
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
добрия комунист е мъртвия комунист и тука трябва да им се затрие лайня,ната мам.ица
100
5
 
10
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Бе не знам - за пишманнацистчетата...ама виж - мекокиткините, дъгоцветни мултикулти либерастчета - се нароихте, като зелени мухи на купчина то*р! :-)
99
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смешните ни пишман нацистчета гледам са плъзнли да се бият в гърдите на чужд гръб както обикновено :)
98
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До asНе се бори за нищо защото е шизофреник.
97
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"нарушава правото му на личен живот"Ти не наруши ли правото на ЖИВОТ на близо 80 души бе, тоз няма да излезе от там гаранция.
96
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
какво значение има дали жертвите са възрастни или деца, християнчета или мюсюлманчета и в името на какво, този с нищо не е по добър от главорезите на ИД, най-гадното е, че има хора дето му се кефят.