Европа до Ердоган: Откъснал си се от реалността!

ЕНП и либералите искат замразяване на преговорите на Турция за ЕС
15 мар 2017 20:34,
202
Европа до Ердоган: Откъснал си се от реалността!
Снимка: БТА

Който свързва Ротердам с нацизма, се е откъснал напълно от реалността. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск по повод коментарите на турски министри и на президента Реджеп Ердоган, които свързаха отказите на властите в Холандия, Германия и Австрия, да допуснат техни политици на митинги, с нацизма и фашизма.
 
"Ротердам е градът на Еразъм, който е бил разрушен от нацистите, а днес има кмет, роден в Мароко", заяви Туск на холандски в Европарламента днес.
 

Още по темата

Той увери, че евроинституциите са на страната на Холандия, която пък днес провежда парламентарни избори.
 
През уикенда отношенията между Анкара и Хага се нажежиха, след като холандското правителство помоли турската министърка на семейството Фатма Кая, която трябваше да говори на митинг за конституционния референдум през април в Ротердам, да напусне страната и отказа разрешение за кацане на външния министър Мевлют Чавушоглу, който пристигаше в страната със същата цел.
 
Шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер също се включи в отговора на обвиненията на Ердоган към еврочленки, заявявайки, че е скандализиран от изявленията на турската страна.

Той припомни как баща му е бил принуден от нацистите да отиде в германската армия през Втората световна война и заяви, че никога няма да приеме сравнение на европейските демокрации с нацизма.
 
"Не ние искаме да влезем в Турция, а тя иска да стане член", заяви Юнкер.
 
Неговата партия – ЕНП, настоява за незабавно замразяване на преговорите за членството на Турция в ЕС.
 
"Ние трябва да обмислим как да продължим отношенията с Турция след референдума", заяви и лидерът на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер. Той добави, че за християн-демократите "не е реалистично в обозримо бъдеще членството на Турция в ЕС".
 
На същото мнение са и либералите, които станаха коалиционни партньори на ЕНП, след разпадането на отношенията между десноцентристите и социалистите в Европарламента.
 
Водачът на либералите Ги Верхофстат определи като цинично поведението на Ердоган, който по думите му "иска да установи авторитарна система в Турция, а сочи с пръст и нарича нацистки европейските страни и се застъпва за свободата на словото, при положение, че европейски журналисти лежат в турски затвори".
 
"Да замразим преговорите за членство сега. Това е единственият сериозен акт, с който можем да заклеймим ставащото. Да преговаряме с някого, който използва такъв език към демократичните общества в Европа, е неприемливо", настоя Верхофстат.
 
Социалистите също определят като "неприемливи" забележките на Ердоган към Германия и Холандия.
 
"Той е човекът, който тласка Турция към личен авторитарен режим, и смятам, че трябва да се извини на Холандия и Германия и на гражданите на тези страни от турски произход, които се радват на живот с върховенството на закона в тези държави", заяви парламентарният лидер на социалистите Джани Питела.
 
В неделя Ердоган нарече холандците "нацистки останки, фашисти", след като те отказаха кацане на външния му министър в неделя. Чавушоглу реши да лети за Ротердам, въпреки че кметът забрани участието му в митинга. Впоследствие той говори на подобно събиране във френския град Мец.

Турските власти провеждат активна кампания в полза на конституционни промени, които да преобразуват страната от парламентарна в президентска република и да отменят поста на министър-председателя. Референдум за това е насрочен за 16 април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
21
 
! Отговори
Армен преди 7 години
Питали Радио Ереван:Може ли мъж да зачене?Не може - отвърнали от радиотоНо в Истанбул продължават опитите.
41
6
 
7
 
! Отговори
Ха,ха,хаа 65.... преди 7 години
ТО, ПЪК , *** СА С ЕДНО ВЪЗПИТАНИЕ И ОБРАЗОВАНИЕ ,/ получено по партийна линия / .....ВСЕ У МОСКВА ИЗКАРАНО .. И .....С КУ" , ДА ГО ПОКАЗВАШ!!НАЛИ ГИ ГЛЕДАМ ТИЯ НАШИТЕ "ЧЕРВЕНИ ВЪЗПИТАНИЦИ" ---КАТО СЕ ХРАНЯТ НА МАСАТА , НОЖА И ВИЛИЦАТА ГИ ДЪРЖАТ ....КАТО ОВЧАРСКА ТОЯГА....ХА,ХА,ХАААААААААААА......
40
6
 
13
 
! Отговори
Асен преди 7 години
Работата се нарежда добре.И на Путин и на Ердоган скоро ще им свирят Марсилезата.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до * с главните букви:вече не си и смешен, жалък си.
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАЙ-ВАЖНИЯ ВЪПРОС В МОМЕНТА Е, ЧЕ ИМАМ ЗАГУБА НА КОСА А ТОВА НЕ МИ ХАРЕСВА!
37
2
 
4
 
! Отговори
nl eu преди 7 години
Zaradi edin diktator sizofren strada tsalata drijava,no i ima dosta negramotni umstveni izostanali kato reco seytana.No skoro usa,rusia ili eu ste mu dripnat saltera i ste idi na gosti pri saddam i kadafi.
36
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе нали много убу в Тюркието, бе джанъм, какво прави сичкия тоз талибан по Европата?
35
10
 
4
 
! Отговори
ЕРПДОГАН Е ПРАВ! преди 7 години
ЛЕВИЧАРСКАТА ЕВРОПА ----БАВНО , НО СИГУРНО СТАВА "СОЦИАЛИСТИЧЕСКА" ЩОМ ПОДКРЕПЯ , ТЕРОРИСТИТЕ ОТ ПКК!А , КАКТО ЗНАЕМ----"СОЦИАЛИСТИ " и "НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИ "-----СА ИДЕНТИЧНИ ПО ИДЕОЛОГИЯ!/..дори бяха съюзници--преди да опитат да разделят света../НИЩО НОВО ПОД НЕБЕТО !!!!!
34
3
 
6
 
! Отговори
НИЕ, ВИЕ, ТЕ. преди 7 години
БЪЛГАРИЯ НА, ЧИЯ СТРАНА ЩЕ Е,,,, НА ТУРЦИЯ ИЛИ ХОЛАНДИЯ,,,,, ШАХ И МАТ....
33
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Старата Европа ! Ха,ха, не я погребвайте, в момента изглежда беззъба и третополова, но всъщност е цивилизацията покорила всички други. Османската,,империя", винаги е била просто в***сал на стария свят, служещ да лае по,, мечката" и да я дърпа за опашката. Не особено грамотният, грузински,,швед"си служи с исторически факти, каквито са му прожектирали в турските сериали, само, че не знае, че,,старата госпожа"Европа, може да го одави в собствената му слюнка за дни !
32
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя ще увисне като Садам, и онзи много се репчеше и голям го вадеше...но видяхме какво стана! А това че тука, го подкрепят *** напитки, и турчеещи се такива си е проблем на медията, защото цензурата е за българите, а за другите не. На който не му харесва Европа, да си стои в ***...
31
8
 
6
 
! Отговори
ЕРДОГАН Е ПРАВ!! преди 7 години
ЕВРОПА ЗАПОЧВА ДА СТАВА ...."СОЦИАЛИСТИЧЕСКА"!!/...или по-точно --"НАЦИОНАЛ--СОЦИАЛИСТИЧЕСКА".../НЕЩАТА , МНОГО СИЛНО ЩЕ СЕ ИЗМЕСТЯТ В ДЯСНОТО ПОЛИТИЧЕСКО ПРОСТРАНСТВО!!НЕИЗБЕЖНО Е!!ТОЧНО ЗА ТОВА ГОВОРИ ЕРДОГАН ------НО , МАЛЦИНА ГО РАЗБИРАТ!!!!
30
1
 
7
 
! Отговори
за бежанците преди 7 години
Икато пусне бежанците какво ще стане.Тази година има избори в Германия,днес в Холандия и другия месец във Франция евентоално към края на годината може и в Италия.В парламентите им влизат и крайно десни партии,определено ще спират помощите на бежанците и се чува че ще им правят лагери в Армения и Египет.Като им спрът помощите сами ще се изнесат от ЕС емигрантите никой няма да даде 5000 евро на човек за да стигне до европа и да умре от глад там.Те сега пари им дават и пак не им харесва а тогавахич
29
3
 
14
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Самозабравилият се фанатичен *** на снимката отряза завинаги надеждите на гадджалите да влязат в ЕС! ФАКТ!
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган е смешен. Как е възможно да говори за нацисти и фашизъм точно той. Турция не участва във втората световна, запазва неутралитет и въпреки това получава пари по плана Маршал.
27
2
 
7
 
! Отговори
до 42 преди 7 години
Нима Европа не знае как да спира бежанци? Нещо си в грешка.
26
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С Европа било свършено, абе туркоманчетата, според вас, за колко време Европа може да съсипе Турция?Отговорът е, точно за три месеца.
25
1
 
4
 
! Отговори
zzp преди 7 години
До Анонимен- Pik evropa nema da stoi s skristeni ritse,kato vi tresne vsicki amudji ot eu posoka turkiya i vi udari suta ot nato i nakraya edno embargo posle s pilna gaz kim kamennata era.
24
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С европа е свършено Еродоган скоро ще пусне бежанците, нека видим кой е диктатор и кой либерал като плъзнат към Eвропа 10 млн бежанеца.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Професор !?!? По какво бе меен? Та на теб ти е скучно и подсъзнанието, толкова посредствен и безличен !