Европа до Ердоган: Откъснал си се от реалността!

ЕНП и либералите искат замразяване на преговорите на Турция за ЕС
15 мар 2017 20:34,
202
Европа до Ердоган: Откъснал си се от реалността!
Снимка: БТА

Който свързва Ротердам с нацизма, се е откъснал напълно от реалността. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск по повод коментарите на турски министри и на президента Реджеп Ердоган, които свързаха отказите на властите в Холандия, Германия и Австрия, да допуснат техни политици на митинги, с нацизма и фашизма.
 
"Ротердам е градът на Еразъм, който е бил разрушен от нацистите, а днес има кмет, роден в Мароко", заяви Туск на холандски в Европарламента днес.
 

Още по темата

Той увери, че евроинституциите са на страната на Холандия, която пък днес провежда парламентарни избори.
 
През уикенда отношенията между Анкара и Хага се нажежиха, след като холандското правителство помоли турската министърка на семейството Фатма Кая, която трябваше да говори на митинг за конституционния референдум през април в Ротердам, да напусне страната и отказа разрешение за кацане на външния министър Мевлют Чавушоглу, който пристигаше в страната със същата цел.
 
Шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер също се включи в отговора на обвиненията на Ердоган към еврочленки, заявявайки, че е скандализиран от изявленията на турската страна.

Той припомни как баща му е бил принуден от нацистите да отиде в германската армия през Втората световна война и заяви, че никога няма да приеме сравнение на европейските демокрации с нацизма.
 
"Не ние искаме да влезем в Турция, а тя иска да стане член", заяви Юнкер.
 
Неговата партия – ЕНП, настоява за незабавно замразяване на преговорите за членството на Турция в ЕС.
 
"Ние трябва да обмислим как да продължим отношенията с Турция след референдума", заяви и лидерът на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер. Той добави, че за християн-демократите "не е реалистично в обозримо бъдеще членството на Турция в ЕС".
 
На същото мнение са и либералите, които станаха коалиционни партньори на ЕНП, след разпадането на отношенията между десноцентристите и социалистите в Европарламента.
 
Водачът на либералите Ги Верхофстат определи като цинично поведението на Ердоган, който по думите му "иска да установи авторитарна система в Турция, а сочи с пръст и нарича нацистки европейските страни и се застъпва за свободата на словото, при положение, че европейски журналисти лежат в турски затвори".
 
"Да замразим преговорите за членство сега. Това е единственият сериозен акт, с който можем да заклеймим ставащото. Да преговаряме с някого, който използва такъв език към демократичните общества в Европа, е неприемливо", настоя Верхофстат.
 
Социалистите също определят като "неприемливи" забележките на Ердоган към Германия и Холандия.
 
"Той е човекът, който тласка Турция към личен авторитарен режим, и смятам, че трябва да се извини на Холандия и Германия и на гражданите на тези страни от турски произход, които се радват на живот с върховенството на закона в тези държави", заяви парламентарният лидер на социалистите Джани Питела.
 
В неделя Ердоган нарече холандците "нацистки останки, фашисти", след като те отказаха кацане на външния му министър в неделя. Чавушоглу реши да лети за Ротердам, въпреки че кметът забрани участието му в митинга. Впоследствие той говори на подобно събиране във френския град Мец.

Турските власти провеждат активна кампания в полза на конституционни промени, които да преобразуват страната от парламентарна в президентска република и да отменят поста на министър-председателя. Референдум за това е насрочен за 16 април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе тия неандерталци нямат ли лекар да го прегледа тоя ку ку.
21
3
 
19
 
! Отговори
24 преди 7 години
Европа до Ердоган: Откъснал си се от реалността! Както става с всеки диктатор...
20
14
 
8
 
! Отговори
Амчъков преди 7 години
Хайде на бас,че Европа ще му клекне до месец най много два.
19
0
 
0
 
! Отговори
SS преди 7 години
GURBETCIA , DAI DA GI SRUTIM , OTVAI V BLITZ BG !
18
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко е лесно Европа да достави 10 ядрени глави в България и Румъния и всичко ще заспи. След като мустака се пъчи с арми, трябва да му се отговори с армия. Не е толкова сложно.
17
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са ала - бала за пред баламурите, нито Турция иска да влиза в ЕС, нито ЕС я иска, тези преговори са пълни глупости, турците го обърнаха на гордост защото от години са в чакалнята но реално им е все тази за ЕС който и без това няма повече от 5-10 години живот, не и в тази форма, може да се запази но след реформи и напускането на няколко страни и стане по-различен ЕС !
16
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа вече ясно осъзнава какво зло е Ердоган и накъде води Турция.Най лошото е че Турция граничи с България и ако ще става нещо ние ще го отнесем първи.Жалко е че нямаме армия и разрешихме да унищожим най опасното си оръжие.И не си правете илюзии че НАТО ще ни защити, ние ще бъдем пушечно месо.
15
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ И БУДА СА ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА БЪЛГАРИЯ ЩОТО СА С БАБА ШМЕРКЕЛ!!!НА БЪЛГАРИЯ И ТРЯБВА ПРО РУСКО ПРАВИТЕЛСТВО ЗА ДА МОЖЕ ХАЛИФА ДА СЕ ПЛАШИ И ДА НЕ ЗАКАЧА ИНТЕРЕСИТЕ НА ПУТЛЕРА В БЪЛГАРИЯ!-----------ДОЙДЕ ЛИ ПАК БУДА НА ВЛАСТ НЕ НИ ЧАКА НИЩО ДОБРО С ЕРДОГАНИЯ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧАТ САМО ЛОШИ НЕЩА!!!!ВСИЧКИ КОИТО ГЛАСУВАТ ЗА БУДА СА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ И СА ЗА РАЗСТРЕЛ ПУБЛИЧЕН!
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КЪРВАВИЯ ХАЛИФ ЕРДОГЬОН МОМЕНТАЛНО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗВАДЕН ОТ НАТО!!!!ИНАЧЕ НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ НЕ СА ПРОБЛЕМ ЗА БЪЛГАРИЯ ЩОТО ТЕ ТУК НЯМА ДА ИСКАТ ДА ОСТАНАТ И ТРАНЗИТНО ЩЕ ЗАМИНАТ ПО ПОСОКА НА БАБА ШМЕРКЕЛ!
13
20
 
6
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Герб, ти си надежда,С теб е наш'та вяра,ГЕРБ, България е в нас.И ни зове в този час.ГЕРБ нас ни повеждаГЕРБ евронадежда,С теб изгрява светлинаВ нашия дом и сърца.
12
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган отряза Европа и то не от вчера а не Европа Ердоган...нека да сме ясни и точни и ви го повторя всеки ден вие уши нямате ли.
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕРДОКУКУНДРЕЛА ИЗТРЕПА БАЯ ОТ СВОЯ НАРОД САМО И САМО ДА ОСТАНЕ НА ВЛАСТ , А СЕГА ТОЗИ ХАХАВОТЕЛ САМО МРЪСОТИЙ МОЖЕ ДА ПРАВИ НА ЕВРОПА И НИЩО ПОЛОЖИТЕЛНО!ЗА ВАС НЕЗНАМ НО АЗ НЕВИЖДАМ НИЩО ПОЛОЖИТЕЛНО ОТ ТОВА, ЧЕ БЪЛГАРИЯ ИМА СУХУПЪТНА ГРАНИЦА С ЕРДОГАНИЯ!ЕРДОГАНИЯ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ЗАПЛАХА ЗА БЪЛГАРИЯ!!ИМАМЕ ГРАНИЦА С ФАНАТИЦИ ТОВА НЕ Е НИКАК ХУБАВО
10
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИЗОБЩО НЕ МИ ХАРЕСВА, ЧЕ ИМАМЕ СУХУПЪТНА ГРАНИЦА С ТОЗИ ХАЛИФАТ!!!ОГРАДАТА ПО ГРАНИЦАТА С ЕРДОГАНИЯ ТРЯБВАШЕ ДА Е КАТО ТАЗИ СЪС ИВИЦАТА ГАЗА ОТ ЛЯТ БЕТОН!!!!!!!!!!!
9
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турчина трябва незабавно да забрани влизанетона холандски гасарбайтери в Турция,както и масовото строителството на християнски храмове....:)
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пенсионерите изперкаха, от некачественната храна ще да е вижте ''***''.
7
6
 
11
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Да се разположат войски на НАТО в България за защита от Турция.
6
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европейците сутрин говорят едно след обед друго а вечерта отричат всичко, точно като Бойко са.
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турския народ не иска в ЕС. Ердоган го знае. Европейците пък не искат турците. Ердоган знае това. Турците също.
4
2
 
2
 
! Отговори
малииии преди 7 години
Ауууу, як спам си измислил :) Работи качествено, да му мислят администраторите.
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕРДОГАНИЯ ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА Е ИЗХВЪРЛЕНА ОТ НАТО!!!!!!!!!!!!!!!