Как "узбекската принцеса" Гулнараси купи имоти за $240 млн. с корупция и подкупи?

Лекотата, с която го е направила, е притеснителна за Великобритания
13 мар 2023 21:33, Нели Христова
90
Как "узбекската принцеса" Гулнараси купи имоти за $240 млн. с корупция и подкупи?
Снимка: БГНЕС

Гулнара Каримова, дъщерята на диктатора на Узбекистан Искам Каримов, работи като поп звезда и дипломат. А с подкупи и корупция, тя е успяла да натрупа солидно количество средства и да похарчи близо 240 милиона долара за имоти от Лондон до Хонконг.

Това сочи проучване Freedom For Eurasia.

Добавя се, че счетоводни фирми в Лондон и Британските Вирджински острови са действали за британски компании, участващи в сделките.Историята поражда нови съмнения относно усилията на Обединеното кралство да се справи с незаконното богатство.

Британските власти отдавна са обвинявани, че не правят достатъчно, за да попречат на престъпниците от чужбина да използват имуществото на Обединеното кралство за пране на пари.

В доклада се казва, че лекотата, с която Каримова е получила имоти в Обединеното кралство, е "притеснителна".

Не е ясно, дали тези, които са работили по сделката, са знаели за някаква връзка с нея, нито че източникът на средства може да е подозрителен. Никой, предоставящ тези услуги в Обединеното кралство, не е бил разследван или глобен.

За известно време Гулнара Каримова беше спрягана за наследник на баща си Ислам Каримов, който управлява Узбекистан като президент на централноазиатската държава от 1989 г. до смъртта си през 2016 г. Тя се появява в музикални видеоклипове под артистичния псевдоним Googoosha, управлява компания за бижута и служи като посланик в Испания.

Но през 2014 г. тя изчезна от публичното пространство. По-късно стана ясно, че тя е била задържана по обвинения в корупция, докато баща й все още беше на власт и беше осъдена през декември 2017 г. През 2019 г. тя беше изпратена в затвора за нарушаване на условията на домашния й арест.

Прокурорите я обвиниха, че е част от престъпна група, която контролира активи за над 1 милиард долара в 12 страни, включително Обединеното кралство, Русия и Обединените арабски емирства. "Случаят Каримова е един от най-големите случаи на подкупи и корупция на всички времена“, казва Том Мейн, един от изследователите на доклада "Свобода за Евразия" и научен сътрудник в Оксфордския университет, пред BBC.

"Свобода за Евразия" проучава регистрите на собствеността и поземления регистър, за да идентифицира най-малко 14 имота, които според тях са били закупени, преди тя да бъде арестувана, с предполагаеми подозрителни средства в различни страни, включително Обединеното кралство, Швейцария, Франция, Дубай и Хонг Конг.

Докладът, който ще бъде публикуван във вторник, 14 март, озаглавен Who Enabled the Uzbek Princess?, се фокусира върху пет имота, закупени в и около Лондон, които сега струват около £50 милиона - включително три апартамента в Белгрейвия, точно на запад от Бъкингамския дворец, къща в Мейфеър и имение в Съри за £18 милиона с частно езеро за разходка с лодка.

Два от апартаментите в Белгравия бяха продадени през 2013 г., преди Каримова да бъде задържана. През 2017 г. къщата в Мейфеър, имението Съри и трети апартамент в Белгравия бяха замразени от Службата за сериозни измами.

Докладът на "Свобода за Евразия" също посочва фирми в Лондон и Британските Вирджински острови, за които се твърди, че са били използвани от Каримова или нейни съдружници, за да им позволят да харчат приходите от престъпна дейност за имотите, както и за частни самолети.

Приятелят на Каримова, Рустам Мадумаров, и други, за които сега се твърди, че са нейни сътрудници, бяха посочени в официални документи като "действителни собственици" – правен термин за лицето, което в крайна сметка контролира компании, базирани в Обединеното кралство, Гибралтар и Великобритания Вирджински острови. Но в доклада се казва, че те са били просто подставени лица на Каримова, която е използвала фирмите за пране на стотици милиони долари.

Счетоводните услуги за две британски компании, свързани с Каримова - Panally Ltd и Odenton Management Ltd - бяха предоставени от SH Landes LLP, фирма, която преди това се намираше на New Oxford Street в Лондон.

В края на юли 2010 г. SH Landes иска да регистрира или придобие друга компания. Целта е била да се закупи частен самолет за около 40 милиона долара, като Мадумаров е посочен като бенефициер. Всъщност според доклада Каримова наистина стои зад покупката.

Бившият имот на Каримова в Мейфеър, Лондон, беше конфискуван от Службата за сериозни измами
Попитан тогава за източника на средствата му, SH Landes отговаря: "Смятаме, че въпросът относно личното му богатство не е от значение в тази ситуация." Изглежда, че парите за купуването на самолета не са били предоставени от Мадумаров от негови лични средства.

Базираната в Лондон фирма по-късно казва, че богатството на Мадумаров идва отчасти от компания за мобилни телефони, базирана в Узбекистан - Uzdonrobita. Вече бяха повдигнати въпроси за възможните връзки на компанията с Каримова. Още през 2004 г. в статия за Moscow Times се твърди, че Каримова е източила около 20 милиона долара от Uzdunrobita, използвайки фалшиви фактури. Бивш съветник също обвини Каримова в "рекет".

Тъй като това беше транзакция на висока стойност, свързана с високорискова юрисдикция, Узбекистан, в доклада се твърди, че SH Landes е трябвало да проведе "засилена надлежна проверка" – задълбочени проверки на миналото, за да се гарантира, че източникът на средства е законен и не произтича от престъпна дейност .

SH Landes също представи финансовите отчети за 2012 г. на Panally Ltd. В доклада се казва, че през септември 2013 г. те са били подписани от близък сътрудник на Каримова: Гаяне Авакян, тогава на 30 години.

Предходната година BBC публикува твърдения, че Авакян е регистриран бенефициер на Takilant, регистрирана в Гибралтар компания в центъра на "многомилионна измама и корупционен скандал на високо ниво в Узбекистан".

В изявление за BBC Стивън Ландес каза: "SH Landes LLP никога не е бил ангажиран от Гулнара Каримова. SH Landes LLP наистина е действала от името на Рустам Мадумаров. SH Landes LLP извърши надлежна проверка на всички свои клиенти и съответните регулаторни органи бяха уведомени и държани оценявани."

Том Мейн от Freedom For Eurasia каза, че очевидната лекота, с която Каримова успява да купи толкова много имоти в Обединеното кралство, е тревожна.

"На властите им трябваше до 2017 г., за да направят нещо, години след като други държави вече бяха замразили банкови сметки и имоти, които й принадлежаха", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
рускии мир
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лекотата, с която крадците получават имоти в Наглобритания, е покъртителна, но разбираема. По този начин Наглобритания държи крадливите жужди олигарси в шах и щом олигарсите понечат да са независими, Наглобритания им национализира имотите.
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мошеничеството в е издигнато в култ от обитателите на това кълбо.
53
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами развали ха го социализма , зашото всичко беше безплатно , хранате беше много качествена , нямаше пластмасови опаковки , нямаше и измами с ценовата политика . Отдавна казах , че запада тогава бъквално ни завидяха , защото имахме икономика , прозводство , семейства с по 2-3 деца и всичко осигурено . Сега за една гарсониера ше си роб на някоя банка за поне 20 години .Демокрацията се оказа недоносче
52
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледай сега , ако при лошия социализъм , някой си позволи да се заиграва със стандарта на храните или цените ,изобщо нямаше да го бавят .Ако пък само някой да си беше помислил да затвори Козлодуй , щеше да бъде 'ИЧЕЗНАЛ'
51
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1989 света беше що годе нормален.Запада беше на стероиди и виждаше края си .Развалиха социализма , защото всико беше безплатно с грижа за хората и вкараха платената демокрация . Нищо не направиха , отложиха колапса с 30 години
50
1
 
8
 
! Отговори
Джо преди 1 година
И в България младите девойки не раждат и не се омъжват защото си правят селфита за Инстаграм. Увредено поколение бе другари!
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, как, как? Знаеме как - като нашийот Бойко
48
2
 
3
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
И Узбекистан иска да скъса с Русия.
47
1
 
6
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
До Любопитко 75 Диктатор е този който диктува , послушко е този който вярва в думите на диктатора , любопитко е този който пита.
46
8
 
3
 
! Отговори
Любопитко преди 1 година
Любопитно ми е да знам какви са критериите за диктатор? Много често тази "медия" приписва тази титла на разни ръководители. Не изказвам мнение, просто питам за един приятел.
45
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още има да гони кражбите на зеленски.
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обикновено такива случаи на корупция са свързани с покупка на имоти в скъпи курорти в западна Европа и на други популярни места. Как така купуващият е корумпиран, а продавача - не? Корупцията не е едностранен процес. Някой някъде е взел едни пари под масата и виновни са руснаците. Ти да видиш. И после удобно за демокрацията имота се конфискува и се подарява на някоя фондация или нпо - много благододно и никакви съмнения за измама. Колко благородно.
43
1
 
3
 
! Отговори
силно замислЕна преди 1 година
Е как?!С 240 милиона гущерчета......
42
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на бас, че Баце е по-богат ?
41
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо ново под слънцето. Моамар кадафи купил много земя преди 1990 год. в беналавис близо до марбея, испания. Преди около 6 години му я отнеха под предлог, че било пране на пари! Когато я е купил всеки е можел да дойде с куфарче в брой и да купи каквото иска. Тези закони влязоха много по- късно. Но е много апетитно да отнемеш чуждото, а после ощетените да ходили в съда да си търсили правата. Ако възкръснели преди това. Или децата им, ако изобщо им дадат виза да дойдат да протестират.
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гулнара Каримова, дъщерята на диктатора на Узбекистан Искам Каримов, . . . Учете български за да не ИСКАТЕ Искам Каримов!
39
0
 
7
 
! Отговори
И те като швейцария преди 1 година
Парите не миришат, кой бяга от пачките? Стари изтъркани номерца.
38
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В московия под управлението на цар путин, корупцията е на същите, дори по-високи нива."------------Да не забравяме, че само допреди войната, западните медии посочваха Подмосковия (Украйна) за лице на корупцията в световен мащаб.
37
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лично аз бих се учудил ако принцеса не разполагаше с милиони, ами вместо това пестеше от вода за къпане, ток за елементарни нужди, и пари за храна, както правят "преуспяващите" европейци в днешно време.