Възход на крайнодесните в Германия, президентът обезпокоен

Трябва да възпрем бизнеса със страха в тази страна, заяви Щайнмайер
10 юли 2023 09:19, Елка Василева
88
Възход на крайнодесните в Германия, президентът обезпокоен
Снимка: архив, БГНЕС

В пет федерални провинции в Германия крайнодясната популистка партия „Алтернатива за Германия“ има рейтинг близо до или над 30%. В лятното си интервю за телевизионния обществен канал Цет Де Еф германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова гражданите да гласуват отговорно и да осъзнават последствията от вота си, предаде кореспендентът на БНР.

В германските провинции Саксония, Тюрингия, Саксония-Анхалт, Бранденбург и Мекленбург-Предна Померания крайните популисти от „Алтернатива за Германия“ имат одобрение, което приближава или дори надхвърля 30%. За федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер числата са "обезпокоителни", както каза той в интервюто.

"Трябва отново да се научим да водим споровете помежду си демократично. Не с омраза и не с насъскване. Трябва да възпрем бизнеса със страха в тази страна. Ние нямаме нужда от политици, които внушават страх, а от такива, които решават проблеми", посочи Щайнмайер.

Въпреки това, каза още президентът, трябва да се проявява "разбиране към факта, че хората имат въпроси и са обезпокоени". От 2008 г. насам трябваше да бъдат преодолени много кризи. В момента „Алтернатива за Германия“ повдига въпроси, на които "много хора очакват отговори", заяви Щайнмайер. И именно това трябва да предоставят политиците, каза той. "Какво ще се случи с моята работа, как ще се развива инфлацията, къде се позиционираме правилно във войната на Русия срещу Украйна, какво ще се случи с движението на бежанците по границите на Европа?".

Всеки гласоподавател поема обаче и отговорност за това, което прави. И ако гражданите укрепват партия, която допринася за брутализирането на дебатите, то това също е отговорност на отговорния гражданин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Хубаво е, че демократите са обезпокоени. Както казват в САЩ: "По добре руснак, отколкото демократ"!
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От какво е обезпокоен не се разбра -- безсмислена статийка. Това е партия, която е възникнала и се подкрепя в провинциите на бившата гдр.Хората там са с друго мислене и имат други виждания.
72
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 10 месеца
вчера излезе информация че сириец от 8 години в германия е станал кмет на малконаселено място 2500 жители меркел и щолц бяха в коалиция 16 години сегада си носят отговорността
71
0
 
5
 
! Отговори
Ханс Цюбергрюгер преди 10 месеца
Ааааа ферщейн! Подкрепата за крайно десните в Германия расте, т.е. все повече германци им симпатизират, ама президентът им притеснен. Какво значение има тук волята на народа, все пак това е демокрация. При нея имаш и свобода на словото, но трябва да говориш политкоректно и задължително в синхрон с мейнстрийма. И много права имаш, най-важното от които е да се подчиняваш безпрекословно.
70
0
 
8
 
! Отговори
Чичко Долфи преди 10 месеца
Искате май пак аз да дойда!? Разюзданата либерастия накрая води до мен, не разбрахте ли?!
69
1
 
9
 
! Отговори
Тъпанар преди 10 месеца
Явно е време за новия човешки експеримент. Ако се вгледаме в историята, ще видим, че промяната на строй винаги идва с някоя касапница. Викат му революции. Винаги има нещо, което поляризира хората, разделя ги и следва геноцид. Появата на евроатлантическите ценности обаче е изкуствено насадена. Т.е. някой умишлено се стреми към конфронтация и този път не иска революция само в една или няколко страни, а едновременно в целия свят.
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Урсула начело на НАТО,голям майтап,цирк арена..
67
1
 
12
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 10 месеца
Нищо чудно в Германия да се появи, не след много време, и новият хитлер,който ще се справи с все по нарастващата имиграция,която пък заплашва със срив икономиката на тази висококотехнологична и със силна икономика страна.
66
0
 
13
 
! Отговори
Шоп преди 10 месеца
Демек на швабенците почна да им идва акъла, лека-полека.... но Германия вече е oaкaнa и такава ще си остане..
65
0
 
12
 
! Отговори
Панта преди 10 месеца
Когато народа иска, а власта не дава, идва революцията. Споко. Българите ако не могат да си плащат водата, ще крадат от комшията. За Франция иде реч. Там власта не давала, и после паднали едни напудрени кратуни. Либералните фашистки болшевики, лесно ползват епитетите. Ако ти вземат детето, щото се изтървало в училище, че твоята религия не подкрепя Содом и Гомор, това е език на омразата. Дете в риск. Ако си ужастно ядосан, на едни с "специфични нужди." Това е фашизъм.
64
0
 
7
 
! Отговори
не може да бъде! преди 10 месеца
Четете внимателно немски вестници и ше разберете какво става .Даже парацалът Билд вече се чуди как точно да изрази ставащото в Германия,а какво точно става се вижда във форумите след статиите и информацията .В Ди Цайт един форумец беше написал мнението си,след това многоточие и накрая -"Само в AfD ли останаха нормални хора!?"
63
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо не пишете техните искани , те не са много .Тази партия ОБМИСЛЯ излизането на Германия от ЕС , премахване на еврото и всички държави от ЕС да преминат към своите валути , да се спре ИЗЛЯМИЗАЦИЯТА на Европа , всички евро депутати да напуснат ЕП , като същите да бъдат заменени със СПЕЦИАЛИСТИ , спиране помощите за Украйна !
62
1
 
14
 
! Отговори
Хм преди 10 месеца
След като така наречените "системни" партии тотално се провалиха, какво друго да стане? Даже е голямо търпението на германците! АзГ трябваше вече да е с 40%!Между другото АзГ далеч не е крайнодясна партия.
61
0
 
23
 
! Отговори
someone преди 10 месеца
Ама нали е демокрация, хората имат право да избират който си пожелаят, не този който вие искате отгоре, няма такова популист бил, щом искат него той ще е.Това че вие игнорирате заплахата от имиграцията и страховете на европейците и рисуването му като измислен си е също ваш проблем, вие си живеете в измисления ви ултра либерален свят.
60
0
 
23
 
! Отговори
Ромо Мраз преди 10 месеца
Тя Германия вече е толкова Германия,колкото България е България!Популацията на ония с азиатски ген расте в геометрична прогресия!
59
2
 
25
 
! Отговори
един преди 10 месеца
Скоро очаквайте и в България подобни заглавия, но за Възраждане. Обсебилите политическото поле псевдодемократи без да осъзнават тласкат все повече българи към тъжни размисли и ги правят потенциални избиратели на Възраждане.колкото по-бързо го разберат и се махнат - толкова по-малко щети. Иначе ни чака възход на популизма и все по-краен национализъм.
58
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нацистите са обезпокоени.
57
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако задаваш резонни въпроси в немските форуми - веднага ти слагат същите крайно-десни етикети.
56
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В Германия ако излезеш на улицата, било то заради ваксинирането, бежанците, джендърствоти, инфлацията или позицията на Германия в чужд конфликт - мигновено си дамгосван като крайно-десен, радикал или екстремист. Демокрация!
55
0
 
23
 
! Отговори
Малко за политика преди 10 месеца
"В момента Алтернатива за Германия повдига въпроси, на които "много хора очакват отговори", заяви Щайнмайер". ......................................................................................... Това е в корена на проблема. Когато хората не получават отговори, а им се налагат решения (както става в уж демократични държави, но сателити на САЩ) няма как да не се появят радикални партии като тази Алтернатива за Германия а и като нашата "Възраждане".