Как да се справим с неадекватния шеф

Преборете се с "идиота", който ви е пряк началник
23 май 2012 11:07,
45
Как да се справим с неадекватния шеф
Снимка: outnow.ch Колин Фарел, като Боби Пелит - отвратителният офис хулиган във филма „Шефове гадняри”

Всеки, който някога е имал шеф, е преживявал фрустриращи моменти, но повечето хора на ръководни постове са не случайно на такава позиция. И в повечето случаи са сравнително адекватни. Ала понякога и недоволните служители са прави и хората, пред които се налага да отговарят, са некомпетентни.

Ако случаят е такъв, на всички ни се приисква да можем да постъпим като героите от филма "Шефове гадняри", който гледахме неотдавна по кината: да сформираме отмъстителна група, да спретнем план за действие и да унищожим по един или друг начин тъпанара, който ни тормози. Но... тези блянове се сбъдват само на кино, а за нас остава да се борим с реалността - кой както може.

Съществуват толкова категории лоши шефове, колкото и лоши хора има по земята, а съответно и техники за справяне с тях, защото имайте предвид, че не сте безпомощни. Тук сме изброили някои често срещани случаи, за да ви помогнем в неравната борба с некомпетентния шеф:

Хулиганът на фирмата

Характеристики: Грубиян, замаян от властта, с която разполага, той ще направи невъзможното, за да ви унижи пред клиенти, колеги и разбира се, пред собствените си началници. Неговата мениджърска стратегия се състои в това да прави надменни и снизходителни забележки и да заплашва с уволнение наред при всеки появил се проблем, независимо от това кой е виновен.

Метод на действие: Този типаж е истинско предизвикателство, тъй като винаги е нащрек за ваши грешки и не пропуска нищо. Номерът е незабелязано от радара му да се стремите да привлечете вниманието на по-висшестоящите от него. Защитавайте се от нападките му, но бъдете лукави и умели – без повишаване на тон, в рамките на доброто възпитание, но с необорими аргументи и тънки средства (един неодобрителен поглед във верния момент понякога върши повече работа от куп изприказвани думи).

Мениджър маниак

Характеристики: Знаете поговорката: "Ако искаш нещо да се свърши добре, свърши си го сам", а мениджърът маниак живее, за да я спазва. Той се меси, следи и окупира всеки аспект от работата ви, включително брои пътите, които ходите до тоалетна и времето, прекарано там. Понякога оказва голяма помощ, но ако сте от хората, които ценят независимостта си, този непрестанен контрол би ви побъркал.

Метод на действие: Когато искате да постигнете нещо с такъв шеф, е много важно да му покажете, че не искате да узурпирате властта или позицията му. Маниаците по принцип са несигурни и затова е добре да ги държите информирани за всичките си действия, но... впоследствие. Идеята е да създадете усещането за контрол у тях, а всъщност да вършите нещата самостоятелно по своя си начин предварително.

Вижте останалите неприятни типажи шефове в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
1
 
! Отговори
wili преди 11 години
to4no taka
31
2
 
2
 
! Отговори
Любо преди 11 години
Ако не ви харесва шефа направете следното напуснете работа по собствено желание и се опитайте да намерите работа след това в истинска компания в която шефа не е син на собственика ама то в Бг такова нещо няма така че успех И другото което е ако допринасяш с работата си много и докарваш добри доходи на фирмата с твоя капацитет винаги ще бъдеш защитен ако ли не проблема е в теб помисли какъв е и престани плюй другите ИМА И ОГЛЕДАЛА ЗАПИТАЙ СЕ КАКВО СТАВА
30
1
 
5
 
! Отговори
лулу до 39 преди 11 години
Не отричам, че понякога шефът може да е ***, меко казано. Да се оправя! Ако работникът е по-малко *** от него ( а би трябвало да е , щом реагира) обаче, да си намери по-читав ръководител. Иначе се получава присмял се хърбел на щърбел или всеки си заслужава управниците/шефовете.
29
1
 
7
 
! Отговори
a7 преди 11 години
имам мазен, дебел, космат, страхлив, манипулиращ мениджър, тип гнида, подтип мекотело, който лиже яко ***, лъже всички, вкл. себе си и има сериозни психически отклонения. и най-жалкото е, че мина пред сериозно изпитание от съдбата и изобщо не се поучи, че е добре да си промени светогледа и отношението към хората.
28
0
 
13
 
! Отговори
до # 38 преди 11 години
Голямото текучество на кадрите в една фирма говори за лош мениджмънт, а това бързо се разчува и после се налага да се наемат фирми, за да ти четкат имиджа като пишат позитивни коментари по сайтовете, не без пари разбира се. А има и по-евтини начини, като например да изгониш некадърния мениджър. Така че, изненадите станаха две :))))
27
13
 
5
 
! Отговори
лулу преди 11 години
Нещо повече абсурдно е да вярвате, че шефът ви е по-голям *** от вас. Може да е връзкар, може да е спуснат, може да е нервак, може да е всякакъв, но ВИЕ работите за него, ВИЕ сте ПОД него и това автоматично го прави НАД вас. Ако сте толкова сигурни, че е кофти човек, просто напуснете. Като сте такива пичове, все някой ще се сбие за вас. Какво, не се бият? Еми, имам изненада за вас...
26
6
 
9
 
! Отговори
лулу преди 11 години
Има една книга, нарича се Буквар. Ако я прочетете, може би ще ри просветне защо шефовете се *** свободно с вас. Подсказка - неграмотни сте като скотове, а се мислите за велики. Ха ха! Специално за ЛИУБО МАНИПОЛАТОРА.
25
8
 
3
 
! Отговори
Liybo преди 11 години
Има една книга казва се ''КАК ДА МАНИПОЛИРАМЕ ХОРАТА " Прочети я и ще разберете как да се справяте в далеч по лоши варианти И разберете едно *** на *** се нарича ласкателство и се използва във всяка една област и винаги е най успешно, а който не го приема просто винаги ще си остане общ работник
24
1
 
6
 
! Отговори
До 32 преди 11 години
Ако е такъв, теглиш му една м.а.*** и вършиш нещата така, както си знаеш, или пък напускаш.Ако и ти, и той сте млади мъже, може и да го понапердашиш - за акъл.
23
0
 
8
 
! Отговори
Читател преди 11 години
А какво да правиш, ако шефът ти е нещастна компилация от всички изброени?
22
7
 
4
 
! Отговори
THE BOSS преди 11 години
като не ви харесва, довиждане, няма незаменими, нали можете , оправяйте се сами и какви са тези шефове, който имат по големи началници и са на заплата ха ха на вас ви е объркано мисленето
21
2
 
6
 
! Отговори
тъп и прост преди 11 години
Напротив - нужно е да се мазниш,приспи му бдителността и когато дойде нужният момент(а той не закъснява) най-добре да е оперативка и е хубаво същият този или тази да е сгафил малко - и точно тогава идва твоят миг - започваш на висок глас да го обвиняваш за създалото се убеждение , да му изкарваш кирливите ризи ... така семенцето е посято , не след дълго този-тази същата ще бъдат помолени да напуснат !!! Разбира се това се прави ако не харесваш методите им на работа !!!
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фрустриращ? Каква прекрасна българска дума. Езиковата ви култура е дисгрейсфул.
19
2
 
3
 
! Отговори
тъп и прост преди 11 години
Лицемерие му е майката
18
0
 
12
 
! Отговори
Деян преди 11 години
Аз съм се убедил, че в България, Мениджър е диагноза. мога да пиша много, но мисля, че нищо няма да се промени, защото 'шефчетата' отдавна са забравили поговорката: 'Поздравявай всички, като се качваш по стълбичката на горе. Не се знае кого ще срещнеш на слизане?!' И как и да я значт, като са станали шефчета за да си излекуват комплексите, не защото си разбират от работата.
17
3
 
11
 
! Отговори
С. преди 11 години
Преди 8 години имах супервайзор който не само беше некомпетентен, но и много дразнещ и противен с поведение и държание. Чисто и просто го причаках една вечер във входа на блока му, строших му левия крак с една геда и ми дадоха година и 3 месеца условно. Всичко се връща в тая държава!
16
4
 
6
 
! Отговори
go 13 преди 11 години
извинявай, че това трябва да го напиша сега, ама поведението ти не е нито повод да се хвалиш, нито пък повод за подражание! За мен това е поведение на мижитурка! Като не харесваш някого на работа, не е нужно да му го казваш или показваш, но и не е нужно, да му се подмазваш, а зад гърба му да плюеш по него. Това си е двуличие и лицемерие ...
15
6
 
5
 
! Отговори
Liybo преди 11 години
Аз лично мисля, че не сте прави работа има, но много подбирате. Никой не ви е молил да сте на последната работа която се намирате в момента. И дами и господа ВИСШИСТИТЕ са за персонал не за собственици. Разберете го веднъж за винаги. Политиката винаги е била една и съща собственика навиква управителя - управителя навиква персонала и така собственика винаги е добър. Има изключително некадърни управители и не забравяйте 1 всеки работи за пари никои за слава а парите трябва да се изкарат
14
1
 
15
 
! Отговори
Луд преди 11 години
Когато влязох в юмручна схватка с последния си шеф го унизих пред всичките му служители, после по чл 78А от НК ме оправдаха заради провокацията му пред колегите ми. Бих му казал и имената на тва селско милионерче ама този път сигурно ще ме осъди ! ВНИМАВАЙ за кого работиш, в БГ повечето се мислят за безмсъртни
13
0
 
7
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 11 години
А мое ли да спреш гората да се разлиства....