Давате ли си сметка към какво сте пристрастени?

Зависимости, които може би имате, но не знаете
16 фев 2013 15:25,
50
Давате ли си сметка към какво сте пристрастени?
Снимка: sxc.hu

Когато човек се сети за зависимости, той си мисли за вредните вещества алкохол, наркотици и цигари и най-много да се сети за прословутата шопингмания (заради думата мания вероятно).

Но истината е, че може да бъдете пристрастени към използването на телевизора и да не си давате сметка за това.

През последните години учените прекарват доста време в изучаване на поведенческото пристрастяване или непреодолимото желание да се ангажирате с определен вид действие или поведение.

Някои от характеристиките на наркоманите като поведение са същите, включително липсата на контрол върху действията или обсебване от нещо въпреки ясното съзнание, че то вреди.

Някои зависимости се считат за социално приемливи и лесно минават незабелязано, но къде е границата между нормалното поведение и пристрастяването?

Ето и кои могат да са вашите зависимости, които не осъзнавате:

1. Работата

"Работохолик" е термин, който е се използва доста свободно в наши дни. Дори да прекарвате много време на работното си място и да сте посветени на професията си, не е задължително да сте работохолици.

Работохолиците намират причини да работят, дори когато няма нужда да го правят. Техните умове са постоянно заети с мисли за работа. Някои работохолици имат нужда от адреналин, други са привлечени от чувството на удовлетворение, което идва с претоварването.

Както всяко пристрастяване, пристрастяването към работата може да се отрази негативно върху други области на живота, като отношенията със семейството и приятелите или да влоши здравето ви.

2. Интернет

Въпреки че интернет се появи само преди няколко десетилетия, той бързо се превърна от хоби до пристрастяване за някои хора.

Съвременният човек е все повече и повече ориентиран към технологиите и на някои хора им е трудно да „се изключат от мрежата". Според изследователите интернет пристрастяването завладява между 5 и 10 на сто от хората, които използването интернет всеки ден. Този процент е най-висок сред студентите (достига до 15%).

За пристрастените времето, прекарано онлайн, има приоритет над почти всичко останало в живота им, което се отразява зле на взаимоотношенията им с другите.

3. Телевизията

За някои хора мисълта, че ще изпуснат любимия си телевизионен сериал, е ужасяваща. 12,5% от хората казват, че са пристрастени към телевизията, а до 70 процента от анкетираните смятат, че познават други пристрастени.

Често гледането на телевизия е вид самолечение. С други думи, използва се като начин за справяне с негативизма, тъгата, самотата или стреса.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
сексманиак преди 11 години
Според всеки биолог желанието да продължиш рода и да предадеш гените си е нормално, то аз не се смятам за пристрастен. Смятам се за възможно най хармоничен природен маниак.
34
0
 
3
 
! Отговори
стефан преди 11 години
аз съм пристрастен към бирата. не мога без нея да си представя живота,всичко друго е парлама и не си струва....казвам ви го от погледа на 40 годишен човек ,който е видял доста и се е опарил и пробвал какво ли не. нищо не си струва в днешно време-само студената БИРА !
33
0
 
0
 
! Отговори
ДО-41 преди 11 години
Това го знаем ,всички са чули звука който издава твоята флигорна -ЮСУФ-Ф-Ф-Ф-Ф-Ф-Ф-Ф-А преди да се перкаш издаваше по мелодичния -ЯШАР-Р-Р-Р-Р-Р-Р-Р-Р
32
0
 
2
 
! Отговори
Валери преди 11 години
ИМА И ЕДНО ОЩЕ ДОСТА ГАДНА ПРИСТРАСТЕНОСТ КЪМ ХАЗАРТА ЗА СЪЖАЛЕНИЯ ДОСТА ХОРА И АЗ ВКЛЮЧИТЕЛНО СЪМ ПРИСТРАСТЕН КЪМ ТОВА НЕЩО ХАЗАРТА
31
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ох, дадох си сметка. Всеки ден трябва храна и вода - зависимост. Трябва да бачкам на компа - зависимост. Трябват ми пари и мисля нон стоп за тях - зависимост. Вечер у нас отвсякъде включени телевизори - зависимост. Ми, в пещера ли да ида, бе?!?!?!?!
30
1
 
5
 
! Отговори
бай Шано преди 11 години
ужасно е как сме по зависими към всякакави технологии ,наскоро влязох в един бар и 3 момичета седят и трите се взират в екрана !? и после като отидохме на дискотека хората губеха повече време с телефона отколкото да се забавляват ......тъжно
29
3
 
6
 
! Отговори
Andreshko преди 11 години
До # 30.Компютърът ще бъде вертуалния наркотик на следващите поколения,които е много по-опасен от другите наркотици.Хората спират реално да контактуват помежду си.Какво можете да направите?Можете след работа вместо да сядате отново на компютъра да спортувате ,тенис,волеибол или да бягате,въобще някакъв спорт,които обичате.Това ще е в полза и за вашето здраве,а що се отнася за шоколада,опитаите се да го замените с пчелен мед,които също ще ви помогне за здравето.Това мога да ви посъветвам.
28
6
 
3
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
Не съм пристрастен към нищо... освен към близките си :) Е, може би и към цигарите, но това е нещо, което мога да контролирам.
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз пък само към цигарите.
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРЕДАЙ НАТАТЪК! В НЕДЕЛЯ В 19 ЧАСА ГАСИМ ЛАМПИТЕ В ПОДКРЕПА НА ПРОТЕСТА
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм към плейстейшъна пристрастен. Хайде отивам да играя.
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Aз съм осъзнала, че съм пристрастена към Интернет и шоколад. И без двете се побърквам. Чудя се как да се отърва от зависимостите. Шоколада засега минава леко, защото съм млада и не се лепи, но ако продължавам така...след няколко годинки ще съм....ужас! Трябва да намеря начин! Трябва! Но нямам воля май...А Интернета, ох, при условие, че и работата ми е свързана 90% с Интернет....Не знам... и за жалост в БГ няма професионална помощ за подобни зависимости (не че за другите има). :(
23
2
 
3
 
! Отговори
До Беатрис 36год преди 11 години
Браво на теб :) Ама не вярвам този малчуган да е.е по-хубаво от някой улегнал мъж.
22
1
 
5
 
! Отговори
до 25 преди 11 години
В кой дух?? Окъде разбра че лъскам по толкова всеки ден? Ами ако ти кажа че това е на месеца веднъж, когато жената я няма и аз съм сам? Преди да пишеш поне малко вникни в написаното, моля!)))
21
1
 
2
 
! Отговори
ivan преди 11 години
Не виждам алкохол.Значи,не си давам сметка.
20
3
 
0
 
! Отговори
kvo si преди 11 години
kakvo si zadavate vaprosite tuka ima psiholozi idete tam pogovorete vijte dali mogat da vi pomognat
19
6
 
6
 
! Отговори
до19 преди 11 години
АКО ПРОДЬЛЖАВАШ В ТОЯ ДУХ, ОНЯ ДЕТО ГО ЛЬСКАШ НЯМА ДА ТЕ СЛУША СЛЕД ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ, ПОВЯРВАЙ МИ !
18
1
 
2
 
! Отговори
СПАСИТЕЛ НА БЪЛГАРИ преди 11 години
До до 20 ЧАКАЙТЕ БРЕ , НАЛИ СМЕ ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА ????????????? НАЛИ НЯМА ИНФОРМАЦИОННО ЗАТЪМНЕНИЕ ????????????КАКВО СТАВА ТУКА , КАКВИ ЗАБРАНИ ЗА НОВИНИ ОТ ЕЖЕДНЕВИЕТО ?!?!?
17
1
 
2
 
! Отговори
до 20 преди 11 години
Имаме забрана да пишем относно протестите. Съжаляваме, но не всичко зависи от нас! Посетете портала "Дир.бг" - там ще получите необходимата ви информациа, а ние още веднъж се извиняваме за наложеното ни затъмнение!
16
2
 
10
 
! Отговори
НАЙДЖЪЛ МЕНСЪЛ преди 11 години
########################################## --------------> НЕ МИ СЕДЕТЕ САМО ПО ФОРУМИТЕ , АМИ СЕ ПОДГОТВЯЙТЕ ЗА НЕДЕЛЯ И ПОНЕДЕЛНИК С ***, БЕНЗИН, НАФТА, БОЯ, ЛАК КОЙ КАКВОТО ИМА БЪРЗО ЗАПАЛИМО-ЗА ДА ЗАПАЛИМ ВСИЧКИ КОЛИ И ОФИСИ НА ЕНЕРГИЙНИТЕ МАФИОТИ :@ :-3 И ЧЕРНИ ИЛИ ТЪМНИ ДРЕХИ И КАЧУЛКИ ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !