Месото от кафяви мечки, защитен вид в ЕС, скоро може да бъде достъпно за консумация в Словакия, след като правителството на страната одобри планове за продажба, предава BBC. Миналия месец кабинетът одобри и план за отстрел на около една четвърт от 1300-те кафяви мечки в страната в отговор на някои скорошни фатални инцидента със загинали хора.
Разрешеното от държавата умъртвяване е критикувано от природозащитници и опозиционни политици, включително в Европейския парламент. Кафявата мечка е посочена като "почти застрашен" вид в ЕС от Международния съюз за опазване на природата. Словашкото правителство обаче продължава с плана и тази седмица обяви, че месото от умъртвени мечки ще се продава на обществеността, за да се предотврати разхищението.
От следващата седмица организациите под юрисдикцията на министерството на околната среда могат да предлагат месото за продажба, при условие че са спазени всички законови и хигиенни условия.
Държавният министър Филип Куфа заяви, че е разточителство животните преди това да са били изпращани в центрове за екарисаж: "Ще пуснем на свобода всяко отстреляно животно, което отговаря на определени условия за консумация. Защо? Защото мечето месо е годно за консумация", обясни той мотивите на изпълнителната власт.
Мечките се превърнаха в политически проблем в Словакия след нарастващия брой срещи с хора, включително фатални нападения.
Словакия е на второ място в Европа по брой нападения, след Румъния, където се смята, че има около 13 000 кафяви мечки. Страната е съобщила за общо 54 нападения на мечки от 2000 до 2020 г. Средният брой нападения също се е увеличил до 10 годишно, показват приблизителни данни.
През април мъж беше наранен до смърт, докато се разхождаше в гора в Централна Словакия. Малко след това премиерът Роберт Фицо обяви унищожаването, казвайки: "Не можем да живеем в страна, в която хората се страхуват да ходят в гората". Министър-председателят заяви, че правителството му ще отстреля до 350 кафяви мечки - число, еквивалентно на цялата популация на вида в Испания. Неговото правителство твърди, че проблемът с пренаселването на мечките е довел до нападенията.
Екологични групи и критици обаче казват, че фокусът трябва да бъде върху превенцията.
Мечешкото месо не се консумира често в Европа и се счита за деликатес само в няколко региона, като например части от Източна Европа и скандинавските страни. В повечето държави-членки на ЕС, строгите правила за лов и защитеният статут на мечките означават, че месото рядко се предлага.
Когато е налично, то обикновено е от контролирано унищожаване на животни или лицензиран лов и не се среща често в ресторанти или магазини. Там, където се консумира мече месо, здравните власти предупреждават за риска от трихинела - паразит, който може да причини сериозно заболяване при хората.
Регламентът на Европейския съюз за безопасност на храните изисква цялото мечешко месо да бъде тествано за ларви на трихинела, преди да може да бъде продадено, а Центърът за контрол и превенция на заболяванията на САЩ определя вътрешна температура на готвене от поне 70 градуса по Целзий, за да се убие паразитът. Замразяването, опушването или сушенето на месото не го правят безопасно./Труд
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.