Учените от Харвардския университет създадоха инхалатор, наречен The Whif, който помага на любителите на шоколад безпроблемно да се наслаждават на този деликатес, без да се страхуват, че ще напълнеят.
Професор Дейвид Едвардс, който с група студенти работил върху откритието, е бил вдъхновен от разсъжденията за новия футуристичен начин за внасяне на храна в организма.
"През вековете хората започват да ядат все по-малки порции храна, на чести интервали от време. В общи линии изглежда, че храненето ни започва да наподобява процеса на дишане.
Затова чрез комбинация от кулинарни трикове и аерозолни методи ще помогнем навиците за хранене да бъдат приведени до логичния им край", обяснява професорът.
При употреба на Whif човек вдишва шоколадовия прах, намиращ се в малък пластмасов цилиндър.
Създателите твърдят, че е абсолютно безвредно, защото намиращите се парчета са достатъчно големи, за да не може да стигнат до белия дроб.
Според учените инхалаторът е първата крачка в настъпващата гастрономична еволюция.
Те подчертават, че шоколадът е само началото и че възнамеряват в бъдеще да произведат нови инхалатори с различни видове храни, от които някой ще бъдат разработени заедно с големите готвачи.
Инхалаторът ще започне да се продава от края на април, а цената му ще бъде 2 долара. Той ще се предлага в четири вкуса - млечен шоколад, мента, манго и малина.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.