Първите човекоподобни са прояли растения преди 80 хиляди години

Без зеленчуци мозъците им е нямало да се развият
23 сеп 2012 15:03, Петя Славова
116
Първите човекоподобни са прояли растения преди 80 хиляди години
Ако ги е нямало зеленчуците мозъкът на хората е щял да остане недоразвит, смятат американски експерти. Снимка: Архив Getty Images/Guliver Photos

Първите човешки същества са започнали да ядат растения преди 80 хиляди години. Това им е позволило да напуснат богатите на риба езера и да мигрират масово към други части на Африка, установи американско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".

Новите открития със сигурност ще дадат отговор на въпроса защо различните етноси реагират различно на съвременния "западен" начин на хранене. Ако прародителите на човешкия род не бяха се адаптирали към усвояването на зърнените култури, плодовете и зеленчуците, мозъците на днешните им потомци щяха да останат недоразвити.

Модерните хора са могли да се разпространят от люлката на човечеството, Африка, към други части на континента и света, след като генетична мутация им е позволила да станат вегетарианци. Така те са могли да напуснат богатите на риба водоизточници, като променили хранителния си режим, пише БТА.

Три американски екипа безспорно установиха, че тази ключова генетична мутация е позволила на човешкия род да трансформира мазнините от растенията в нужните хранителни вещества за мозъка.

До тези изводи стигнаха учени от университетите "Уейк Форест" в Северна Каролина, "Джонс Хопкинс" в Балтимор и от Медицинския институт "Вашингтон" в Сиатъл.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
4
 
5
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 11 години
67,"Безумният рече в сърцето си;Няма Бог." Псалми 53.1
60
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Разбира се тук еволюционистите няма какво да направят."Много дървен философ се е събрало тука, много нещо. И колко много знаеееее... ;)"Еволюционистите" ... все едно има и други сериозни обяснения. :) Религията може да вирее само сред общност от предимно неграмотни индивиди.
59
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По принцип Земята не е и толкоз стара, колкото я изкарват.Но за да се докаже еволюцията е необходимо време - и то много време.Затова от година на година Земята "остарява" все повече.Едно обаче не достига на еволюционистите - площ.По математически модел, за да се премине от низша форма на живот в по висша е необходимо не само време но и огромно количества материал.Но количествата материал са толкова огромни, че Земята не би могла да побере този материал.Т.е. тя трябва да е много по-голяма.Но тя не е.Разбира се тук еволюционистите няма какво да направят.
58
1
 
4
 
! Отговори
64 преди 11 години
тъй тъй, не са създадени в завод, а са замесяни от кал и ребра. връзка с главния мозък при теб има ли бе човек? мухахаха
57
1
 
3
 
! Отговори
Крис до 61 преди 11 години
Това показва колко си непросветен , глупостите , които ръсиш... Ледников период е имало , но не е бил по цялата земя, освен това полюсите тогава не са били там , където са сега... ама кои да почете малко... Няма за съжаление :(
56
1
 
1
 
! Отговори
ко4а преди 11 години
ха покажи си истинската същност. ей тва се вика да си вярващ човеколюбец.
55
5
 
1
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 11 години
57,ти само потвръждаваш моите думи! За продуктите,които си изредил,трябва творец/създател/,те не са се пръкнали ей така случайно след някакъв взрив в завод. Пак ти повтарям-светът е много сложна система от взаимоотношения между отделните елементи,за да е възникнал от зрънце,което е избухнало и създало милиони звезди и планети/с живот на поне една от тях/!
54
2
 
6
 
! Отговори
ИЗУЧЕНИТЕ ОТ ФОРУМА, преди 11 години
*** ДОКАЗАХА, ЧЕ ДАРВИН Е ПРАВ, ЧРЕЗ 70-ГОДИШНОТО СИ УПРАВЛЕНИЕ. НАПРАВИХА ХОРАТА - ВЕГЕТАРИАНЦИ И БЕДНИ, КРАДЛИВИ, ХИТРИ, ЗАВИСТЛИВИ, ЕБЛИВИ, ***, ***, СТРАХЛИВИ И ......ОЩЕ "НАМ КВИ СИ" МРЪСНИ МАЙМУНИ. ТАКА, ЧЕ ПРАВИ СА УЧААНИТЕ....
53
2
 
1
 
! Отговори
ко4а преди 11 години
ама ти май пак си бръщолевиш твойте глупости. Престани с тая еволюция, какво толкова те сърби *** за нея. Доказана недоказана, това въобще не доказва, че съществува бог. А като ти чета писанията, може тези "учени" да са ги изгонили щото са били пълни кукувци, като теб. За да си учен трябва малко малко да имаш реална преценка, а не да си шизофреник. Виждал съм ги тия твоите учени, с някви полуистини се опитват да замаят простата публика, но отказват дискусия с други учени... айде вервай си
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имаше един филм даван в щатите по една от националните им телевизии.Доста интересен.И след първото излъчване, еволюционистите са искали да забранят повторното излъчване на филма - какви демократи!Упражняват натиск, върху телевизията да няма повторно излъчване, но телевизията не се поддава.И двете излъчвания на филма са с голям рейтинг.И странното е, че в днешно време информацията се филтрира - демокрация.А филма трябва да се гледа.Разбира се в този филм даваха, как учени, които не защитават еволюционната теория, а я оспорват губят работата си и кариерата си.Но тези учени твърдяха, че за тях истината е по скъпа от кариерата.Т.е. много от учените еволюционисти, които не са *** като Доусън, явно се продават, за да могат да правят кариера.Защото в днешно време вече еволюцията е догма и религия.Както казва един учен еволюционист Вярвам, че има еволюция.
51
0
 
1
 
! Отговори
до 52 преди 11 години
... или аз да позная? Седи грей се.
50
2
 
5
 
! Отговори
Крис преди 11 години
Стига заблуди , преди 80 000г. е имало хора на земята вече от милиони години. Има не малко рисунки (справка камъните от ика) на , които има изрисувани хора съвременници на динозаври ,които яздят диплодоци и воюват с тях. Има не малко градове (справка 5 града под Мачу Пикчу) , които са на повече от 100 000г. Не на последно място пирамидите , Картите на Пири Рейс, които показват Антрактида без ледове (това е било преди около 100 000г.) които са по-точни от съвременна карта и т.н. и т.н.
49
1
 
1
 
! Отговори
до 52 преди 11 години
ми де да знам...да беше написал аджеба от какво са съставени тия камъни,че да не си блъскаме главите 2000г.Да беше рекъл как да си направят хората двигател с вътрешно горене,че да не се возят на каруци.Да беше рекъл как да си направят gsm-и хората,та да могат да пускат молитвите и в арабските страни.Абсолютно всичко не може да се напише в една книга,*** толкова интересни неща дето и сега биха ни вълнували може да се напише в нея.Ако всичко е подставено от някой, какъв е смисълът ша каиш ли?
48
5
 
2
 
! Отговори
До 50 Анонимен преди 11 години
Учените вече са толкова напред, че могат да преобразуват нежива материя в жива. Още не са достигнали да и предават интелект, ама това не е толкова просто, както си личи и твоите изказвания. Ама къде ще ти кажат в църквата такива неща, то ще ти преобърне живота, после вече няма да има смисъл в него ;)
47
1
 
3
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 11 години
49,то и камъните нито ги ядеш,нито ги е+еш,но ги има. Как според те ще представлява една книга,в която е написано абсолютно всичко за всичко? "И има много други дела,които извърши Исус,но ако се напишеха едно по едно,струва ми се,че цял свят не щеше да побере написаните книги." - Еванг. от Йоан 21.25
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То на еволюцията нищо не противоречи.Тя е господ за някои.Безгрешна е.Всички факти, които се казват против еволюцията (а те са много) не и противоречат.Само ако нещо потвърждава теорията за еволюцията е истина.Сега друг е въпроса, че и до днес това се нарича - теория за еволюцията, или еволюционна теория.Не е приета еволюцията за факт сред учените.Теория е - измислена за да обясни по някакъв начин произхода на видовете (Дарвин не е неин баща, защото и преди него е имало наченки, на такива теоритии).Все още учените, които твърдят, че има еволюция (защото има и учени, които твърдят, че няма еволюция представете си) се опитват да я докацат и да обяснят по някакъв начин многото факти, които са против наличието на еволюция.Те. за учените както казах това не е факт.Но за интернет многознайковците тя е факт.Проблемът е в главите на някои хора.
45
2
 
4
 
! Отговори
уфф 44 преди 11 години
То ясно е, че библията не отрича динозаврите, ама ако господ ни е подшушнал библията щеше да знае и за тях, но не би.Тогава учените толкова са знаели, толкова са можели...такива "научни" трудове са написали от рода на библията и толкоз.Това за кораба колко е голям, въобще няма да го коментирам...Като искаш живей си с "науката" от преди 2000 или 6000г.А за бактериите, как ще знаеш то всичко създадено от бог е за храна или развлечение на човека,бактериите нито ги ядеш нито ги е*еш,значи майната им
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хаосът е естествено положение на вселената. Ние подреждаме...Неживата природа разгражда и елементаризира - жива гради и конструрира ;)
43
2
 
2
 
! Отговори
до 42 преди 11 години
.. върху земята. Хаоса може да съществува само ако има някакъв наблюдател, да речем хората, защото без наблюдател какво е хаос. Ние си представяме нещата като подредени по някакъв начин и като неподредени(haos) и това е обикновено докато, не разберем как са устроени. Когато разберем вече не е хаос, айде стига моля ти се с такива евтини манипулации на псевдонаука в името на религията.Религията казва едно- хората са велики и всичко се върти около хората,ами сори разбиранията се променят с времето
42
2
 
3
 
! Отговори
до 42 преди 11 години
Абе брат ти наред ли си? Първо ентропията не изключва по никакъв начин еволюцията. Второ ентропията не е господ, т.е. дори и от хаос да е произлязло всичко, не можеш да го представиш като днешните ни разбирания за господ. Затова казах, че господ е въпрос на дефиниция, но със сигурност не е това кеоте е написано в библията, ако въобще съществува.Трето земята по никакъв начин не е затворена система, мисля че няма смисъл да ти обяснявам за влиянието на слънцето, на луната, на метеорити и прочие..