Бебето тиранозавър е било пухкаво като пиленце

Големината на новоизлюпения кръвожаден убиец е била колкото пуйка
7 мар 2019 17:15,
10
Бебето тиранозавър е било пухкаво като пиленце
Снимка: Reuters

Новоизлюпеното динозавърче Т-Рекс било пухкаво оперено, голямо колкото пуйка и с по-дълги предни лапи в сравнение с непропорционално дребните горни крайници на своите родители, показва изложба с най-новите научни открития за тиранозаврите, съобщи Лайв сайънс.

Още по темата

Изложбата се открива на 11 март в Американския музей по естествена история в Ню Йорк, предаде БТА.

Преди началото на 21-ви век повечето видове тиранозаври са непознати на науката, казва Мартин Швабахер, който е написал обяснителния текст към експонатите. Не само Т-рекс, но и неговите братовчеди са имали пера. Оперението оставало по главата и опашката, дори когато тиранозаврите пораснели. За 20 години малкото тиранозавърче достигало размера на своите родители - височина почти 4 метра, дължина от главата до опашката 12-13 метра и тегло 6-9 тона. В продължение на 13 години малкият хищник наддава по три килограма на ден, казва един от кураторите на изложбата - палеонтологът Марк Норел.

Силата на тиранозавърската захапка е приблизително 34 500 нютона - най-мощната на същество, живеещо или живяло някога на Земята.

Първите тиранозаври се появяват преди около 167 милиона години. Те били по-дребни и по-подвижни. Тиранозавър Рекс властва в епохата на кредата - преди около 67 милиона години. Въпреки малкото на брой открити предни крайници на тиранозавър, учените констатират, че тези месоядни са били доста сръчни. Ръцете на Т-рекс "не са крехки; костите са здрави, ставите - подвижни и изглежда добре обвити в мускули," казва Швабахер. Тиранозавърът е нанасял удари или разкъсвал плячката със зъби, с предни и задни крайници, а с натиск на главата е можел да счупи кост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Хан Крум преди 5 години
Да го изпапкаш - миличкото то.
8
0
 
10
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
едно такова мъниче в парламента и ще наддава по 10 кила на час
7
1
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
САЩ-страна,в която киното е яко замесено в науката,политиката и икономиката.Едно време поне се придържаха към реализма,ама сега хептен са го ударили през просото.
6
3
 
3
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До ГАДОРЯНЛесно е да стреляш по големи мишени като тиранозаврите, но ако попаднеш на група раптори, едва ли ще ти е толкова забавно. Ние не знаем колко добри ловци са били тези животни, за да сме сигурни, че нашите оръжия ще са ефективни срещу тях. Освен ако не ги бомбардираш или не щурмуваш с танкове гората, в която се намират... Но да се изправиш лице в лице срещу тях, си е чиста лудост, дори и въоръжен с най-добрия автомат.
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ой, шЪ си взема едно домашно Т-Рексче шЪ го водя на разходка в Морската градина да си играе с другите динозавърчета!-)))))
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тяхно ДНК нали има? Скоро ги очакваме.
3
5
 
4
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 5 години
Ех да имаше машина на времето ко яко Юрско сафари щеше да става. Ама уви нема. Човек разполага с такива оръжия че няма създание което да им устои.
2
1
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
И вкусни!
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пиленцата са много сладки!