Велев: Заради скъпия ток икономиката спира, фалитите са неизбежни

Сметките за септември двойни, за октомври вече ще са тройни
298
Велев: Заради скъпия ток икономиката спира, фалитите са неизбежни
Снимка: Pixabay

Необходими са допълнителни мерки за ограничаване щетите за българската икономика от високите цени на електроенергията. Цената на свободния пазар вече е рекордна - 482 лева за мегават час, призна Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал (АИК), пред bTV.

Според него компенсацията, която държавата се готви да даде от 50 лева за мегават час, е крайно недостатъчна, защото надвишението е 360 лева.

Още по темата

"Не се оценява размерът на бедствието. Това, което се обсъжда, са палиативни и закъсняващи мерки. Фалитите са неизбежни. Не само, че ще има много фалити, просто икономиката ще спре", прогнозира Васил Велев.

"Президентът разпореди да се работи така, че да се компенсира справедливо не само бизнесът, но и социалната сфера. Не само бизнесът е на свободния пазар, но и всички небитови абонати – болници, училища, читалища, театри, музеи и детски градини", посочи той за срещата по проблема, която се проведе вчера.

"За септември сметките са два пъти по-големи, за октомври сметките ще дойдат през ноември и те ще са три пъти по-големи. Ако цените продължават така, ноемврийските сметки могат да са и четири пъти по-големи", каза Васил Велев.  

Той съобщи, че бизнесът настоява да се компенсират всички небитови потребители, които са 600 000, с три четвърти от разликата, от надвишението от 119 лева, което е прогнозната цена.

Според Васил Велев причината за увеличението на цената на тока е в сбъркания пазарен модел на електроенергетиката.

С искания за незабавни и несимволични компенсации заради високите цени на тока днес на протест пред Министерския съвет излизат работодателски организации и синдикати.


298
Още по темата: токикономикаВелев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
0
 
1
 
! Отговори
ПОЧНАХА ФАЛИТИ преди 1 месец
МВР ДА ДОКЛАДВА ПОИМЕННО СПЕКУЛАНТИТЕ КОИТО ДЕСЕТКИ ГОДИНИ ОГРАБВАТ чрез цените на ТОКА България вкл централите производителки на ток..ИМАт ги всички се следят вкл и техните семейства..Ограбвани са МИЛИАРДИ ЖИВИ КЪРВАВИ ЛЕВА...
286
2
 
3
 
! Отговори
Възмутен преди 1 месец
Герберски панарджии. Защо вашият вожд - "да се слави името му "- не сключи договор за газта с Руснаците; защо спря изграждането на атомната централа в Белене. Не прикоазвайте , ами си попитайте вожда и го помолете да не говори врели некипали. Вие имате едно качество, че сте нахални и некадърни.
285
4
 
3
 
! Отговори
Анонимендо277 преди 1 месец
Радев великия бей мутра грозен нагъл български и руски връзкар лаянарски, нали сега той управлява, ще стане 1 година? Кой му с** в га****? Да не се оправдава, Да си ходи!
284
4
 
2
 
! Отговори
Бай Хъ преди 1 месец
Заради *** АЕЦ Белене е още гьол. Щяла да бъде скъпа и нерентабилна. И *** аците герберуги пляскат и се усмихват.. Лустрация ви чака!
283
2
 
7
 
! Отговори
Бай Хъ преди 1 месец
След Нова Година - Национализация! Няма ЕРП, Няма частни централи. Държавата си прибира вересийте, и продава тока на фиксирана цена. Тоя цирк ни го натресаха от ЕС, а Боко го одобри миналата година.
282
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
великите българи подариха електроцентрала на великия си вожд доган бей и ръкопляскат на приятеля му тиква по команда а сега се зачудили какво щели да правят без ток хаха
281
0
 
5
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
Ти си основният виновник за свободния пазар на електроенергия, за да се нагуши, а сега си силно загрижен. Хич не те интересува бизнеса, само се правиш на страдащ. Проблемът е в това, че няма да отидеш три пъти на Малдивите, в Джакарта, Сидни на Бали и т.н.
280
4
 
7
 
! Отговори
Радев преди 1 месец
Спокойно, ще се топлим през зимата с лицеви опори !
279
7
 
5
 
! Отговори
Е преди 1 месец
Нали искахте Радевци-мразевци, площадни "революционери", и т.н. ??! Е, на ви ги сега, получихте си ги !
278
7
 
4
 
! Отговори
да си върнем държава преди 1 месец
Още Април 2021 имаше предупреждения че камъните ще падат от небето. Всички знаехме че Радев не може да направи една разпивка в кварталната кръчма, иска държавата ни да управлява.
277
6
 
5
 
! Отговори
Игри на глада преди 1 месец
Две години искаха Бандата на Румен, сега плачат. Винагие било така при социализма. И при Жан Виденов беше така. После оправдания, то не било така, той бил честен . . .
276
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой беше казал че безплатен обяд няма?Да знаете бил е прав ЕС пари току така не дава . Сега ще на доят . С европейски доилки.
275
2
 
24
 
! Отговори
Бхти преди 1 месец
Даеа пизднесментитевии. Родителите ни създадоха енергийната система с пот и кръв и лишенията ни . И после дойдоха брадатите и после зализаните и изследователите на демокрацията и ЕС . И решиха че тези готови ресурси принадлежат на бизнеса и демокрацията и могат да ни продават продукта от това което ние сме построили на каквито си искат цени. А ние да чакаме още демокрацията. И по добрите времена. Не няма да дойдат . да си върнем държавата. Сега веднага.
274
1
 
1
 
! Отговори
Мария Симова преди 1 месец
Гледайте ми новото ми интервю!https://youtube/watch?v=hGLq6QhChlM
273
2
 
11
 
! Отговори
Зико преди 1 месец
Доган трябва да поеме отговорност за това че комунизма продължи след 1990 г. под друга форма, също толкова уродлива като предишната. Доган е пряко замесен в убийствата на Луканов и Илия Павлов.
272
7
 
7
 
! Отговори
чистота преди 1 месец
Радеееев, не вкара никого в затвора, нещо повече, ФАЛИРА ДЪРЖАВАТАХората ти повярваха, а ти се показа като един утвърден ВОЕНЕН.
271
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който не скача сметката да го удари, оле оле на павето...
270
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сериозно и аз ще крада .Щом няма кой да ги спира.
269
7
 
7
 
! Отговори
Щщщ преди 1 месец
Провалиха се сгръм и трясък! Добре, че не е Баце! Щеше да е виновен и за лунните затъмнения.
268
3
 
5
 
! Отговори
Маке от Северот преди 1 месец
Закривай татарската клоакка!!!