5 начина, по които родителите отдалечават децата от себе си

Споделяте с други това, което детето ви е доверило или е направило
21 окт 2021 19:35, Михаела Лазарова
6
5 начина, по които родителите отдалечават децата от себе си
Снимка: Istock

Комуникацията между децата и родителите е сложен процес. Понякога възрастните се отнасят към малките така, сякаш те не са деца. Истината е, че децата понасят всичко – хубавите и лошите мигове, взаимоотношенията с партньора. Нашите действия понякога правят така, че те да се отдалечат от нас. Вижте как родителите отдалечават децата от себе си.

Позволявате на настроенията ви да повлияят на отношенията ви с децата

Родителите не бива да крият своите емоции, но е важно да намерят начин да ги управляват, да се опитат да се справят със стресовите ситуации. Децата са много чувствителни към нашите нагласи и настроения. Понякога са твърде малки, за да ни разберат, а и от нас се учат как те самите да се справят с трудностите. Твърде много напрежение може да доведе до бурни реакции от ваша страна и в крайна сметка този стрес да се прехвърли върху децата. В дългосрочен план, те биха могли да започнат да ви избягват.

Когато се правите, че ги слушате

Децата са приказливи, имат много за питане и разказване. Когато дойдат при вас, те очакват вашето внимание на 100 процента. Това означава, не да им кажете, че ги слушате и да продължите да гледате в телефона си, телевизора или да вършите нещо друго, а да им покажете, че са приоритет за вас. Само така малките се учат да споделят емоциите си.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
... преди 1 месец
ima nad kakvo da se zamislim
4
0
 
5
 
! Отговори
Ами преди 1 месец
До ДопълнениеВъзможно е да търси внимание. Ако родителите го игнорират често, когато е добричък, а внезапно го "забелязват", когато направи пакост, то детето може да реши, че правенето на пакости е начин мама и татко да общуват с него (дори, ако общуването включва шамар). Детската логика работи като тока - винаги по най-прекия път.
3
0
 
0
 
! Отговори
Допълнение преди 1 месец
Занимава се с играчки и оцветяване, яде в нормални количества. В резултат на това почти никога не се е случвало да се повиши тон, за да му се скараме и т.н. Не мога да си обясна какво го кара така диво да се държи пред нашите. Който има мнение по въпроса, моля да го сподели :)
2
0
 
3
 
! Отговори
21-годишен преди 1 месец
Аз съм батко на 4-годишно момче. По време на онлайн обучението миналата година той всеки ден бягаше от нашите в моята стая. А от тях се чуваше предимно викове и заплахи от рода на "Ще те напляскам", а понякога чашата прелива и наистина си го шамарят. Да, ама тази практика я правят вече 2 години и той все си е същият пакостник. Но той само около нашите е така. Когато аз или баба се наложи да го гледаме никога не е имало такива драми.
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много нашенски родители правят тези неща. Чужденците не знам как възпитават децата си. Във всяка страна сигурно е различно, според местните традиции и според това, доколко съвременните психолози имат влияние върху родителите относно проблемите, свързани с възпитаването на децата.