5 италиански трика за прекрасно лято

Как живеят италианците и какво можем да вземем от тях?
Обновена: 28 авг 2023 23:23 | 28 авг 2023 22:36, Дарена Найденова
5
5 италиански трика за прекрасно лято
Снимка: Istockphoto

 Ако трябва да си избера филм, чиято история да превърна в свой собствен живот, определено ще бъде "Яж, моли се и обичай". Пътуванията, преживяванията, срещите с различни култури и опитването на различния ястия от героинята на Джулия Робъртс са нещата, които винаги съм искала да правя. Срещата с нови хора винаги ме зарежда с положителна енергия и изпълва душата ми с щастие. 

 
Ваканциите ми обаче, независимо дали са в България, или чужбина, никога не преминават така, както при Елизабет Гил. Късните вечери, обилните хранения и прекалено многото коктейли карат тялото ми да се чувства много по-изморено, отколкото преди самата ваканция. Често дори ми трябват няколко дни почивка след прибирането ми, за да се наспя, тялото ми да се възстанови и чак тогава да бъда готова за работа.
 
Единственото място, което напуснах отпочинала, беше Италия. Душата ми стенеше, когато трябваше да се разделям с прекрасните пейзажи, но пък се усмихнах, когато вкъщи разбрах, че всъщност не съм качила толкова, колкото си мислех. Независимо, че дните ми бяха изпълнени с вкусни сладоледи, обилно количество паста, сирене и аперол, тялото ми всъщност не чувстваше умора нито във физически, нито в психически план. 
 
Оказва се, че това е доста обичайно чувство за жените, които посещават Земята на романтиката и виното. Докато много популярни дието демонизират италианските основни храни като паста и пица, Италия е една от най-здравословните държави в света. Но не е нужно да живеете там, за да се възползвате от предимствата на италианския начин на живот. Разбира се, ако искате, никога не бихме ви спрели, дори бихме ви придружили. 
 
Какво обаче прави Италия толкова привлекателна страна, освен красивата природа и ведрите хора? Как, след толкова много пица, паста и сладолед, италианците не са с наднормено тегло? Истината се крие в начина им на живот, който предразполага тялото към повече спокойствие и това се отразява положително на фигурата. 
 

Как да се грижим за себе си по примера на италианците

1. Водете активен начин на живот

Вдигнете ръка, ако прекарвате само два часа във фитнеса, но през останалото време сте на стола пред комппютъра. Въпреки че някакво движение е по-добре от никакво, воденето на активен начин на живот е много по-здравословно от това просто да спортувате за определено време. В Италия може и да не ходех на фитнес, но стигах до всяко едно място пеша, като забелязах, че това е предпочитан начин за придвижване. Много от градовете не позволяват автомобили в голяма част от улиците си, така че трябва да стигнете до забележителностите им пеша. 
Въпреки че за някои може да се струва странно, че ваканцията си трябва да я прекара в километрично ходене, това всъщност е навик, който е хубаво да включите в ежедневието си. Ако работите от вкъщи или пък офисът ви е много близо до вас, направете си вечерна разходка след работа. Целта е не са да изпотите, а по-скоро да разговаряте с близките си хора, докато се наслаждавате на хубавото време. Този момент на спокойствие ще ви позволи да се отпуснете и да забравите за тежкия работен ден. 
 

2. Насладете се на въглехидратите

Вероятно всяка една дама, която някога се е опитвала да започне диета, е отказвала напълно въглехидратите заради тяхното бавно разграждане и погрешното схващане, че водят до напълняване. Но ястията, съдържащи само протеини и мазнини, по-скоро биха ви оставили емоционално и физически неудовлетворени, колкото и хубава фигура да имате. Също така е напълно възможно това ограничение да ви накара да жадувате за повече сладко и захарни изделия, което сериозно пречи на здравословния режим. 
 
Когато кацнеш в Италия, всички ограничения, свързани с въглехидратите, сякаш се изпаряват. Навсякъде се носи миризма на вкусна паста или пица, което кара коремът ти да къркори постоянно. Затова още преди заминаването си казах, че ще си позволявам няколко тестени изделия, пък после ще изгарям калориите. Започвах дните си с кроасан и кафе, след което преминавах през сладолед, а вечерите завършвах с пица или паста. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Майната Ви преди 8 месеца
Още в заглавието си личи "тарикатщината по български! 5 "ТРИКА"! Не , не са трикове, а начин на живот!
2
2
 
2
 
! Отговори
Майната Ви преди 8 месеца
От Италия не можем да вземем нищо. Българите могат да крадат, но не и да вземат. Освен, ако "вземам" не е ефеизъм на "крада". Италия е държава с култура изграждана от няколко хилядолетия. През последното хилядолетия България не е съществувала нито като държава, нито като култура, нито като науука над 600 г. Няма да правя повече сравнения. В Италия се прави строг контрол на храните. В България под формата на патриотизъм се продават скъпи и некачествени храни българско производство.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Италия е да си прекарват лятото богати ню-йорчанки, работещи на свободна практика. Но чак душата да плаче за това.