Простотия: Екоактивисти заляха "Слънчогледите" на Ван Гог с доматена супа

Кое струва повече, изкуството или животът, питат те
Обновена: 14 окт 2022 16:23 | 14 окт 2022 16:23, Нели Христова
141
Простотия: Екоактивисти заляха "Слънчогледите" на Ван Гог с доматена супа
Снимка: Twitter

Поренда вандалска проява на екоактивисти вбеси потребителите в онлайн пространството.

Протестиращи с тениски на групата Just Stop Oil ("Просто спрете петрола") заляха "Слънчогледите" на Винсент Ван Гог в Националната галерия на Лондон с доматена супа, а след това се залепиха с моментно лепило за стената. Картината е едно от най-важните произведения на изкуството за галерията.

"Кое струва повече, изкуството или животът?", попита една от активистките - 21-годишната Фийби Плъмър от Лондон.

Тя беше придружена от 20-годишната Анна Холанд от Нюкасъл. "Струва ли си повече от храната? Повече от справедливост? Загрижени ли сте повече за защитата на една картина или защитата на нашата планета и хората?"

"Кризата с цената на живота е част от цената на петролната криза, горивото е недостъпно за милиони гладни семейства, които стоят на студено. Те дори не могат да си позволят да стоплят консерва със супа", заявиха активистките, цитирани от The Guardian.

Служителите на Националната художествена галерия бързо изпразниха помещението. В изявление по-късно те успокояват, че е повредена само част от рамката на "Слънчогледите", състоянието на самият шедьовър обаче е добро.

През последните две седмици групата организира седящи протести по пътищата около централен Лондон, вбесявайки шофьори и пътуващи, но действието в петък изглежда е ескалация на нейните практики.

Случайните минувачи в Националната галерия бяха със смесени чувства. Един мъж, който отказва да назове името си, споделя пред The Guardian, че може да разбере тяхната кауза, но се притеснява, че тя е насочена към "красиво произведение на изкуството, което показва най-доброто от човечеството". Той добавя: "Те може да се опитват да накарат хората да мислят за проблемите, но всичко, което накрая постигнаха, е да накарат хората наистина да се раздразнят и ядосат. Типичният немислещ човек, който не мисли за големите проблеми на планетата, не е човекът, който се разхожда из Националната галерия."

Потребителите в социалните мрежи също бяха разгневени. "Просто вече няма уважение към нищо и никого. Хората смятат, че имат право да правят каквото си искат, стига това да ги кара да се чувстват добре. Те използват "активизма" като щит, за да бъдат жестоките хора, каквито наистина са по душа", пише един потребител в Twitter.

Някои обаче отбелязват, че е взет предвид факта, че картината е зад защитно стъкло и само подобни екстремни акции биха постигнали някаква промяна.

Това не е първата атака на произведение на изкуството.

През юли тази година активисти на същата организация се залепиха за "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи в Кралската академия на изкуствата в Лондон, както и на "Сенокос" на Джон Констабъл в Националната галерия.

Лондонската столична полиция съобщи, че нейни служители са задържали двамата протестиращи за нанасяне на щети и навлизане в чужд имот при утежняващи обстоятелства, след като хвърлили супа върху картината на Ван Гог.

Стойността на "Слънчогледи" се оценява на 84,2 млн. долара, предаде британското издание на LeMonde.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
12
 
6
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 1 година
Не че са нещо особено,т.е. нищо особено не са "Слънчогледите" но все пак това деяние е прекалено и наказуемо....
69
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днешните тинейджъри уж, защитници на природата, са само жалки хейтъри, необразовани, невъзпитани, дрогирани хулигани.
68
0
 
44
 
! Отговори
Краят на Европа преди 1 година
Про. стотия след про. стотия в Европа откакто на власт дойдоха различни видове еко *** зелени леви либерастий. То не бяха Зелени сделки затваряне на АЕЦ и ТЕЦ забрани за нормални автомобили Ковид карантини санкции срещу Русия откази от руски газ и нефт война срещу Русия щастливи кокошки прави краставици 32 пола отричане на майка и татко родител 7 и родител 17 тотална цензура в медиите....да продължавам ли ? Докато не свалим тези от власт с избори, Европа ще затъва още повече.
67
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
затвор и без много шум в медиите.
66
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАПАДА СЪЗДАВА ИЗТРЕЩЕНЯЦИ
65
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тез са само за шамари.
64
1
 
16
 
! Отговори
T преди 1 година
Имат вид на типичните ***, които по цял ден пият бири в квартал Екзархия в Атина. Само Че Гевара и червени знамена с петолъчки са им в *** кратуни. Шарени коси в крещящи цветове, равен бретон, обеца тук и там, ЛГБТ наклонности... По един и същ калъп са правени.
63
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вероятно картината е копие.
62
2
 
7
 
! Отговори
до 63 преди 1 година
Те СА зад бронирано стъкло
61
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е кво толкова са направили? Заляли с оригинална супа картина копие, която даже е зад стъкло! Споко де! За няма и 5 минути ще забършат стъклото и пак ще я показват на баламите, които си мислят, че от музеите са улави да излагат оригинали!
60
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Ван Гог беше жив, щеше да одобри!
59
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евроатлантически ценности и нихилизъм
58
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТВУ, работа и бой за такива
57
4
 
12
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
О, това е толкова по европейски, и свежо, и екологично, и младежки, и интелигентно!!! Отличен performance! Грейт джоб!
56
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ги оставят да се отлепят сами от стената. Следващите няма да посмеят да се залепват.
55
0
 
14
 
! Отговори
Ff преди 1 година
Безделници ***, като искате да привлечете внимание, работете и дарете парите на нуждаещите се! Щяха да отворят сърцата на много хора и да ги последват. Но готованчетата тръгнали да унищожават. Но НЕ Е лесно да си тиква.
54
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради такива недорасляци картините явно трябва да са зад бронирано стъкло.
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бяхя запалили бензиностанция или петролна рафинерия. Само гняв ще привлекат с тая проява...
52
3
 
17
 
! Отговори
Бай Х преди 1 година
100% юро *** с неясен пол.Картината била зад стъкло.Това ми прилича на дръзка реклама на кетчуп Heinz.От компанията за лютеници да им платят хонорар.
51
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей до това води свободията/неолиберализма - изпростяване, затъпяване и желание да станеш звезда на всяка цена. Тия недорасляци едва ли могат да осъзнаят има ли нещо общо между цените на петрола и едно произведение на изкуството от преди близо 150 г. С това възпитание "защо пък не", "какво лошо" и "всичко ми е позволено" да не чакаме нещо различно