Простотия: Екоактивисти заляха "Слънчогледите" на Ван Гог с доматена супа

Кое струва повече, изкуството или животът, питат те
Обновена: 14 окт 2022 16:23 | 14 окт 2022 16:23, Нели Христова
141
Простотия: Екоактивисти заляха "Слънчогледите" на Ван Гог с доматена супа
Снимка: Twitter

Поренда вандалска проява на екоактивисти вбеси потребителите в онлайн пространството.

Протестиращи с тениски на групата Just Stop Oil ("Просто спрете петрола") заляха "Слънчогледите" на Винсент Ван Гог в Националната галерия на Лондон с доматена супа, а след това се залепиха с моментно лепило за стената. Картината е едно от най-важните произведения на изкуството за галерията.

"Кое струва повече, изкуството или животът?", попита една от активистките - 21-годишната Фийби Плъмър от Лондон.

Тя беше придружена от 20-годишната Анна Холанд от Нюкасъл. "Струва ли си повече от храната? Повече от справедливост? Загрижени ли сте повече за защитата на една картина или защитата на нашата планета и хората?"

"Кризата с цената на живота е част от цената на петролната криза, горивото е недостъпно за милиони гладни семейства, които стоят на студено. Те дори не могат да си позволят да стоплят консерва със супа", заявиха активистките, цитирани от The Guardian.

Служителите на Националната художествена галерия бързо изпразниха помещението. В изявление по-късно те успокояват, че е повредена само част от рамката на "Слънчогледите", състоянието на самият шедьовър обаче е добро.

През последните две седмици групата организира седящи протести по пътищата около централен Лондон, вбесявайки шофьори и пътуващи, но действието в петък изглежда е ескалация на нейните практики.

Случайните минувачи в Националната галерия бяха със смесени чувства. Един мъж, който отказва да назове името си, споделя пред The Guardian, че може да разбере тяхната кауза, но се притеснява, че тя е насочена към "красиво произведение на изкуството, което показва най-доброто от човечеството". Той добавя: "Те може да се опитват да накарат хората да мислят за проблемите, но всичко, което накрая постигнаха, е да накарат хората наистина да се раздразнят и ядосат. Типичният немислещ човек, който не мисли за големите проблеми на планетата, не е човекът, който се разхожда из Националната галерия."

Потребителите в социалните мрежи също бяха разгневени. "Просто вече няма уважение към нищо и никого. Хората смятат, че имат право да правят каквото си искат, стига това да ги кара да се чувстват добре. Те използват "активизма" като щит, за да бъдат жестоките хора, каквито наистина са по душа", пише един потребител в Twitter.

Някои обаче отбелязват, че е взет предвид факта, че картината е зад защитно стъкло и само подобни екстремни акции биха постигнали някаква промяна.

Това не е първата атака на произведение на изкуството.

През юли тази година активисти на същата организация се залепиха за "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи в Кралската академия на изкуствата в Лондон, както и на "Сенокос" на Джон Констабъл в Националната галерия.

Лондонската столична полиция съобщи, че нейни служители са задържали двамата протестиращи за нанасяне на щети и навлизане в чужд имот при утежняващи обстоятелства, след като хвърлили супа върху картината на Ван Гог.

Стойността на "Слънчогледи" се оценява на 84,2 млн. долара, предаде британското издание на LeMonde.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако зависеше от мен , аз да им определя наказанието , щеше да е следното : Ще мият пода и стените на галерията докато изплатят реставрацията на картината и така музеят или галерията ще си има чистачки доживот ! Другият вариант е да купят картината , а това означава че за да се изхранват тази супа ще я *** докато са живи !
89
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брутални и садистични екоактивисти! Заради тях са отнети животите на едно кило домати! Как нямат нито жал, нито милост към растенията!? А уж били еко...
88
3
 
7
 
! Отговори
Кон преди 1 година
Е, авторът е излъгал. Заляли са с домати стъкло, не картината. Та кой от двамата е по-вандал?
87
1
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
мили Боже,какво падение . Връщаме се към варварството и то не само заради липса на ток ш газ. Това са млади хора и поколението което ще управлява света в близко бъдеще.
86
2
 
14
 
! Отговори
АК-47 преди 1 година
Тези излишни за Земята сбърканячки заслужават да ги обръснат до голо, да ги намажат с мед, отгоре с гъши пера и така да проседят един месец. Типични представителки на наложените европейски ценности.
85
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
толкова са модерни и красиви това са новите водачи на европа и ние ще ги следваме! вангог е *** добре го заляха хахаха
84
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е Сорос югенд.
83
15
 
3
 
! Отговори
! преди 1 година
Защо медиите не кажат истината а тя е че това са привърженици на кремълския диктатор. Погледнете мутрите им са типично руски.
82
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не са слънчогледи, а пукнатата ваза с големите маргарити, чиито оригинал е надлежно увит в един гестаповски салам.
81
20
 
5
 
! Отговори
Пепито преди 1 година
Отново да споделя че Българина си е глупаво семе, Самата картина няма никава стойност въобще, но е напрвано така че ако имаш милиарди мръсни пари трябва да ги вложиш някъде , в картини , футбол, Бербатов фондация , тоест трябва да ги изпереш тези пари. В Австрия има огромен склад тоест борса за картини и антики където цялата тази грозни картини стоят и богаташите си ги съхраняват там и когато дойде време за надиграване да си мерят кой е по по най почва да се върти перялната за мръсни пари.
80
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради тия поскъпна олиото :) Слънчогледите са по скъпи .
79
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Момичетата знаят. Заляли са копие на картината. Никой не излага оригинали ...
78
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Relax people и Ван Гог сигурно би я залял
77
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те и тукашните русофоби така действат - заливаха чужда собственост с боя !
76
1
 
5
 
! Отговори
До 85 преди 1 година
Абсолютно ! Фигуранта мафиот от Банкя - да се уточним !
75
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като ги накарат да платят щетите ще им минат мераците за "активизъм". До края на живота си ще работят, за да изплатят "активизма си". Да се научат как се разрушава.
74
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива са членовете и гласувалите за ПП, ДБ и ГЕРБ.
73
1
 
14
 
! Отговори
**** преди 1 година
Евроатлантически ценности и свободи.
72
2
 
18
 
! Отговори
Айшето от Сливен преди 1 година
Казан с доматена супа и да ги топнат там за три месеца
71
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Двамата да си подпалят собствените домове, понеже транссексуалният Емили страда. Не може да кара тротинетката дрогиран със 100 км/ч, а това е чудовищна дискриминация за транссексуалистите. Да си унищожат цялото имущество, за да привлекат много хора за каузата.