Вандализъм с кауза: Екоактивисти заляха с картофено пюре картина на Моне

Все още тече проверка дали платното е с трайни щети
Обновена: 24 окт 2022 09:37 | 24 окт 2022 09:36, Камелия Цветанова
66
Вандализъм с кауза: Екоактивисти заляха с картофено пюре картина на Моне
Снимка: БГНЕС, архив

Двама активисти срещу климатичните промени от движението "Последно поколение" заляха с картофено пюре ценна картина на френския импресионист Клод Моне, изложена в музей в германския град Потсдам край Берлин, съобщи БТА като се позова на ДПА.

Все още тече проверка дали платното от поредицата “Les Meules” („Купи сено“) на Моне е претърпяло трайни щети, каза днес говорител на музея "Барберини".

Още по темата
Двамата активисти, облечени в светлоотразителни оранжеви жилетки, са се залепили за пода. Според говорителя общо в протеста са участвали четирима души.

"Последно поколение" публикува видео от акцията в Туитър, в което се казва, че веществото, хвърлено срещу картината, е картофено пюре и призова политиците да вземат ефективни мерки срещу климатичните промени.

"Ние правим този Моне сцена, а обществото – публика. Ако е необходима картина – залята с картофено пюре или доматена супа – за да накараме обществото да си спомни, че пътят на фосилните горива убива всички нас: тогава ще ви дадем картофено пюре на картина!"

Лица, свързани с групата, проведоха серия от протести през последните седмици, включително в Германия. Изглежда, че климатичните активисти са развили предпочитание към хранителните продукти при акциите си, като двама демонстранти, макар и от различно движение, бяха арестувани в Лондон преди седмица, след като хвърлиха доматена супа по картината „Слънчогледи“ от Ван Гог. Платното там обаче претърпя само леки щети по рамката, защото е защитено със стъкло.

Засега не е ясно дали в Потсдам са били извършени арести. Полицията потвърди само, че е била извикана в музея в неделя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: картинаМонееколози
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези с каузата, след като са толкова загрижени за природата, защо не се погрижат за дивите животни/да им носят храна и вода/, за горите/да засаждат дървета/, за хората/да отглеждат животни и да садят храна, да строят жилища, за да няма гладни и бедни, за да живеят по добре/, екосистемата е взаимно свързана, природа, животни, хора! До сега всички живееха в симбиоза и никакви проблеми нямаше! Опасността, за всички са войните! Нека тези хора с енергия правят нещо полезно!
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ме е страх от Путин - *** ме е точно от тези поколения ,които утре ще поемат контрола в/у всички технологии и оръжия и съдбата на планетата ще е в ръцете им !
46
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е само началото ! Почакайте само Грета Тунберг да я издигнат на водещ политически пост и ще видите какво ще се случи - Ще ни горят на клади по площадите барабар скниги и картини !
45
0
 
15
 
! Отговори
Мъка преди 1 година
До къде ни доведе либералната демокрация.
44
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе я съберете всичките тези картини на едно място и ги унищожете! Или пък, ако искате да гледате картини, а не отккачени активистки - направете същото с тях и ги разкарайте от хоризонта! Нема никаква нужда от 560 такива статии, смао името на картината е друго
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 42. След време няма да те има, поколенията се сменят, живота продължава, това което остава е изкуството независимо в каква форма. Ако не го пазим - губим знания за историята си, живота на миналите поколения, знанията, постиженията и т.н. не очаквам да ме разбереш, коментарата ти сам говори за теб достатъчно.
42
11
 
4
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
И те имат цели, които постигат постранен начин!А Моне какво би казал , ако можеше в този случай!?Може да одобри, а може и да не одбри акцията!Изводът според мен е, че екологията е в криза и че, ако не се взеат спешни и драстични мерки, след време, няма да има кой да се любува нито на Моне, нито на който и да е!
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е щом са се залепили, никакво одлепване. Моне, казваш или Мане? Важното е че не са осквернили Майстора. Та дали Моне или Мане нема значение. Да им разчекант устата да може да лопнат по двапикателни органа и да праат двуканелен Манет или Монет, се таа.
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я вземете да смените това заглавие, обидно е! "Вандализъм с кауза", тези две неща не са съвместими! Може ли да има "палеж с кауза", "изнасилване с кауза" или "побой с кауза"? Вандализмът си е вандализъм, каквато и изкривена идея да опитва да го оправдае.
39
1
 
17
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Вместо да снимате и да пускате как хлепат картините и после говорят някакви зелено-джендърски идеологии, просто някой да хване и да ги бие пред картината ... и да снимат това хората и да го качат в интернет. Да видим после други дали ще посмеят.
38
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ги бях видял, щяха да останат най-малко без зъби и със счупени капачки.
37
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе сакво ни занимавате със глупостите с ена драсканица рисунка по реални проблеми нямаме ли
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еко ненормалници :D
35
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са западните ценности! Всеки индивид НАД ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ хахаххахахахахаххах
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доживотен затвор за тези ***!
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалка ***, агресивно проповядваща една от огромните измами.
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми научете се да ги слагате картините под стъклен похлупак, то много сложно.
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът на "по-умните деца" е, че защото са били с 2-3% пред средното, някой амбициозен даскал, родители, роднини и техни познати, цял живота са повтаряли на "маминото детенце", какво специално и надарено е то, като са го сравнявали с изостаналите деца от класа. И нашето, като стане голямо си вярва, че е "превъзходно", че знае, може и вижда повече от другите. Абе хитлеровата младеж! Таквиа калинки са все едни и същи - просто работата е кой държи юздите!
30
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Активисти сектанти, разрушават труда на велики художници, останали в историята. Да ги пратят в една художествена академия, да ги линчуват студентите.
29
0
 
23
 
! Отговори
Бай 100ян преди 1 година
Утре ще почнат да заливат с киселина не картини а живи хора и "каузата" им ще ги защитава. Тяхното движение е против цивилизацията, против просперитета, против целия прогрес на нашия вид. Ето това е нашата кауза която трябва да ни води когато им опъваме въжето на бесилката !