Желев: Стремяхме се югоармията да не нападне Македония

Вестник в Скопие с измишльотини за помощ от България срещу Сърбия
Обновена: 21 дек 2010 17:44 | 21 дек 2010 17:44, Елка Василева
117
Желев: Стремяхме се югоармията да не нападне Македония
Македонският президент Георге Иванов награждава Желю Желев за заслугите при признаването независимостта на Македония. Снимка: БГНЕС

Това са измишльотини – така президентът (1990–1997 г.) Желю Желев коментира пред Dnes.bg твърденията в днешния брой на македонския „Утрински весник“, че през 1991 г. от Скопие са поискали България да предприеме нещо, ако Македония бъде нападната от югославската армия, и България била обещала такава помощ.

Македонският вестник твърди, че „през 1991 г. Драган Богдановски, Стойче Наумов и човек на Любчо Георгиевски отишли заедно в София, за да се срещнат с тогавашното българско ръководство. Били са приети на най-високо ниво от българския президент Желю Желев и от премиера Димитър Попов. Поискали България да признае Македония и там да се организират протести за нейната независимост.

„Поискахме България да предприеме нещо, ако Македония бъде нападната от Югославската армия. Тогава Желев и Попов ни обещаха, че ще получим всичко, което поиска македонското правителство. „Ние ви разбираме и ви подкрепяме, но не можем да ви признаем, ако това официално не го поиска Скопие. Ако македонското правителство изпрати искане, ние същия ден ще ви признаем. Ако бъдете нападнати от Сърбия и ако македонското правителство поиска помощ, и това ще ви дадем“. По онова време в България се записваха доброволци да воюват на страната на Хърватия срещу Сърбия. Показаха ни огромния списък с имената им. „А как мислите – колко доброволци ще се явят, ако Македония бъде нападната?“, ни попитаха те“, пише „Утрински весник“.

Ние се стремяхме югоармията да не вземе да нападне Македония и да провокира там безредици. При едно идване на американците ги помолихме да сложат по границата между Сърбия и Македония няколко поста, които да бъдат поддържащи, да разберат хората на Милошевич, че ако те се опитат да правят нещо подобно, ще срещнат там американците. Те обещаха и мисля, че разположиха (такива постове) за няколко седмици. Имаше такова нещо, казва Желев. 

Това беше разговор с американски военни, които бяха на посещение (в България) - генерали от НАТО и от САЩ и това стана, след като България призна Македония, уточни доктор Желев.

Той каза, че се е срещал по онова време с хора от Македония, „и Любчо (Георгиевски) е идвал общо да разговаряме – как е положението при тях, при нас, да ги информираме“, спомня си още Желев.

Не е имало обаче разговор, при който да е обсъждана евентуална помощ от България, ако Македония бъде нападната. „Ние гледахме всячески да се избегне подобен вариант, защото това значи войната да се разпространи извън пределите (на тогавашна Югославия). Ако наши доброволци тръгнеха, България фактически се включваше. Ние най-много се стремяхме, както и другите страни, хората с демократично мислене, се стремяхме да не се допуска войната да излезе извън пределите на бивша Югославия“, заявява Желев. 

Запитан защо според него излизат подобни твърдения в медиите, Желев отговори: "Разни хора има, които обичат да се хвалят, измислят какви ли не неща".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
14
 
! Отговори
киро преди 13 години
ЗЕЛЬО ЖЕЛЕВ да кажа как е разработван от ДС и откъде накъде уж забраняван пък книгата му пусната нормално на пазара в доста голям тираж;))))eй, от такива селски тарикати БЪЛГАРИЯ се ГЪРЧИ В ДС ПРЕГРЪДКА НА БИВШИ МАНДРАДЖИИ УБИЙЦИ И ТЕРОРИСТИ И ТЕХНИТЕ ДЕЦА!!Тоя Е СЪЩИЯТ тарикат като радомирското *** СЕДЕФЧО ПАРАВАНА!само КАЛАШНИКА ги оправя другото е ДЕМАГОГИЯ
54
5
 
23
 
! Отговори
ДЖАБА преди 13 години
Този се *** да възхвалява македонците макар самите те да ни смятат за *** и да ни псуват постояно . Е толкова нескупосан президент никоя държава не е имала.
53
2
 
7
 
! Отговори
ДЕЛИ преди 13 години
Ти от коя кошара излезна бе . Прибра овцете и почна да сричаш . Я се научи да пишеш бе неадерталецо и тогава пак пробваи да даваш мнение
52
3
 
5
 
! Отговори
BR преди 13 години
Kakvo e tova POMAK . I zasto imash Balgarski pasport i na takiva li gi davat ve4e
51
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Жельо,Жельо-*** нещастна!Ти ни нагласи на туй дереже!Проклинам те от името на всички страдащи българи.Ти обрече тази страна на вечен комунизъм.Демокрацията в България ще дойде след като дойде в Северна Корея!Ръчичките да изсъхнат дето подписаха указа-узаконил управлението на мафията(разбирай ДС) за вечни времена!
50
18
 
0
 
! Отговори
77 преди 13 години
da ne zabravim 4e i v bg jiveyat povece ot 1 milyon makedonci. niye pone tyah da gi pe4elim, 4e ne e sigurno kolko vreme ste iskat da ostanana pod bilgarsko robstvo
49
5
 
11
 
! Отговори
Доктур иксперт преди 13 години
Всеки който нарича българоалбанската БЮРМ с гръцкия термин Македония ,трябва да бъде съден в Европа,защото тук и съдиите и прокурорите и полицаите са бюромци и постоянно са затънали до шията в блатото на конфликти на интереси!
48
12
 
1
 
! Отговори
77 преди 13 години
i az imam bilgarski pasport no sam pomak !!!!!!!!!!!!
47
17
 
15
 
! Отговори
Не забравяйте! преди 13 години
Гошо ***: "Жельо,Жельооо,ако беше пратил тогава софийската танкова бригада и благоевградската...дивизия на учение край Скопие,всички...скопяни щяха да са вече...първи българи."Ти наистина си ***! Три пъти през миналия век България окупира Македония и това й докара само национални катастрофи. Поредната национална катастрофа ли желаеш?
46
10
 
30
 
! Отговори
АТИЛА преди 13 години
Жельо е Турчин и Комунист не му вярвайтеИ без да искат помощ всеки Истински Българин ще тегли ножа на Шумайдийска Сърбо-Цървулска Славянска *** ако излизе от пределите на отпуснатия и по милост, но не за дълго Белгардски Пашалък.Днешното население на т.н държава Македония се състои в основната си част от Славяно-Албански *** които не заслужават нашата помощ, но Земята на Вардар, Охрид и Скопие е Българска така че....КАЗАХ !!!ЕДИН КАН--ЕДИН БОГ--ЕДИН НАРОД---БЪЛГАРИbulgarya.tk
45
6
 
27
 
! Отговори
Samo minavam преди 13 години
Този Юда,предаде народа си,сключи споразумение с *** на кръглата маса.Историята можеше да го величае,но тази *** избра пътя на предателя.
44
3
 
3
 
! Отговори
xx преди 13 години
do anonimen .ne po sviasnost ovagenie sadim xorata a po dela i tiaxnite psledichi
43
7
 
31
 
! Отговори
вжв преди 13 години
Желев беше страхлива мижитурка,която подложи гърбът си за мост,по който комунистите минаха на сегашния бряг на спасението си!Правешкия хитрец живков,беше наследен от друг селски хитрец,който и до сега се хвали,че в България,по онова време...нищо не е станало!Жалко,че тогава в България нямаше решителни хора от опозицията,а само инфилтрирани от ДС,двуличници,които и сега си правят устата,да не се променя нищо,за да си останат пак ,задкулисно на власт!
42
12
 
4
 
! Отговори
xx преди 13 години
gely gelev e albanski podlezurko. v makedonia njama balgari .balgarite sa v balgaria koito se e 4ystvl balgarin se e varnal i gevee v balgaria i ima balgarski pasport
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Номер 32 я разкажи за адютанта, че не съм го чувал, за Фердидант, че е гей това се знае, ама и синчето му ли?!
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вярно Баце. На какво ще кажеш за всички последващи - сребролюбци, алчни, мерзавци, крадливи, слабо интелигентни и продажни ко...та
39
4
 
15
 
! Отговори
Баце преди 13 години
Може да е бил свестен като философ-писател, но беше кръгла нула като държавник и администратор.
38
4
 
28
 
! Отговори
Баце преди 13 години
Желю е много смотан. Голяма грешка беше избирането му за президент. Проспа всичко и забатачи всичко тая гъба!Всичкото насрано - като отношенията с македония и с турското малцинство - ги оправдава с едни и същи приказки: "В тоя момент имахме много по-важни неща"
37
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей хиксчо, явно си много малък и не знаеш, че той беше единствения свестен човек с репутация по онова време. В тези години никой не предполагаше, че нещата ще се развият по този гаден и мръсен начин / визирам Луканов и Костов/. Човекът беше и си е честен и справедлив. На който не му понася това да си обуе памперса и да си ляга.
36
5
 
10
 
! Отговори
xx преди 13 години
da go obesim kato predatel