Желев: Стремяхме се югоармията да не нападне Македония

Вестник в Скопие с измишльотини за помощ от България срещу Сърбия
Обновена: 21 дек 2010 17:44 | 21 дек 2010 17:44, Елка Василева
117
Желев: Стремяхме се югоармията да не нападне Македония
Македонският президент Георге Иванов награждава Желю Желев за заслугите при признаването независимостта на Македония. Снимка: БГНЕС

Това са измишльотини – така президентът (1990–1997 г.) Желю Желев коментира пред Dnes.bg твърденията в днешния брой на македонския „Утрински весник“, че през 1991 г. от Скопие са поискали България да предприеме нещо, ако Македония бъде нападната от югославската армия, и България била обещала такава помощ.

Македонският вестник твърди, че „през 1991 г. Драган Богдановски, Стойче Наумов и човек на Любчо Георгиевски отишли заедно в София, за да се срещнат с тогавашното българско ръководство. Били са приети на най-високо ниво от българския президент Желю Желев и от премиера Димитър Попов. Поискали България да признае Македония и там да се организират протести за нейната независимост.

„Поискахме България да предприеме нещо, ако Македония бъде нападната от Югославската армия. Тогава Желев и Попов ни обещаха, че ще получим всичко, което поиска македонското правителство. „Ние ви разбираме и ви подкрепяме, но не можем да ви признаем, ако това официално не го поиска Скопие. Ако македонското правителство изпрати искане, ние същия ден ще ви признаем. Ако бъдете нападнати от Сърбия и ако македонското правителство поиска помощ, и това ще ви дадем“. По онова време в България се записваха доброволци да воюват на страната на Хърватия срещу Сърбия. Показаха ни огромния списък с имената им. „А как мислите – колко доброволци ще се явят, ако Македония бъде нападната?“, ни попитаха те“, пише „Утрински весник“.

Ние се стремяхме югоармията да не вземе да нападне Македония и да провокира там безредици. При едно идване на американците ги помолихме да сложат по границата между Сърбия и Македония няколко поста, които да бъдат поддържащи, да разберат хората на Милошевич, че ако те се опитат да правят нещо подобно, ще срещнат там американците. Те обещаха и мисля, че разположиха (такива постове) за няколко седмици. Имаше такова нещо, казва Желев. 

Това беше разговор с американски военни, които бяха на посещение (в България) - генерали от НАТО и от САЩ и това стана, след като България призна Македония, уточни доктор Желев.

Той каза, че се е срещал по онова време с хора от Македония, „и Любчо (Георгиевски) е идвал общо да разговаряме – как е положението при тях, при нас, да ги информираме“, спомня си още Желев.

Не е имало обаче разговор, при който да е обсъждана евентуална помощ от България, ако Македония бъде нападната. „Ние гледахме всячески да се избегне подобен вариант, защото това значи войната да се разпространи извън пределите (на тогавашна Югославия). Ако наши доброволци тръгнеха, България фактически се включваше. Ние най-много се стремяхме, както и другите страни, хората с демократично мислене, се стремяхме да не се допуска войната да излезе извън пределите на бивша Югославия“, заявява Желев. 

Запитан защо според него излизат подобни твърдения в медиите, Желев отговори: "Разни хора има, които обичат да се хвалят, измислят какви ли не неща".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
9
 
5
 
! Отговори
БДЖ преди 13 години
Само *** могат да се надяват за преобщаване на македонците към "***" българска нация
94
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво я интересува България дали БЮРМ щяла да гори или не???Докога ще подпомагаме тези,които ни мразят и в червата ДОКОГА???Като им дадохме танкове та какво-били стари и като им свършиха работа ги продадоха за скрап,не спряха 45+20 ГОДИНИ ДА ЛЕЯТ ПОМИЯ против нас нагли безкруполни клептомани и фалшификатори на история,с претенции към част от България наричащи македонските българи и наследниците на бежанците"побугарчени,потатарчени еничари"????.Медиите били лоши?? И НАРОДЪТ ИМ СКАПАН!!!!
93
6
 
11
 
! Отговори
бг преди 13 години
Югоармията не влезе във Македония , ама УДБА /тайните служби на югосл. / вече 20 години управляват държавата и потъпкват всичко българско .
92
3
 
9
 
! Отговори
Stratosferen преди 13 години
Желев е пълен ***!! Не еднократно го е потвърждавал, посредством постъпките си!!
91
3
 
11
 
! Отговори
!!! преди 13 години
Абе що ревете против Желев бе ? Естествено, че трябваше да ги признае и помогне, за да няма война. Предпочитате войната пред мира ли ? Политиците се сменят, отношенията се променят. Мървите от гроба не можете да върнете !!!
90
5
 
8
 
! Отговори
яаз преди 13 години
Този няма ли да влезе в затвора за фалшифициране на първите демократични избори през 1990г.Комунистическа ***.
89
6
 
6
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
Жельо е лъжец и предател!
88
2
 
3
 
! Отговори
Трайчо от чистотата преди 13 години
Абе хора, тук снощи имаше куп коментари по въпроса с фундаменталните интервюта на Желю. Къде ли се изпариха?
87
9
 
5
 
! Отговори
37438 преди 13 години
голям човек !
86
5
 
6
 
! Отговори
tit преди 13 години
da napadnem vednaga sirbiya po dobre kisno ot kolkoto nikoga imame 60 000 polisai 35 000 vounisi i 240 deputati napred
85
9
 
13
 
! Отговори
Жого преди 13 години
Предател!Повече не може да се напише за човечето от Веселиново!
84
2
 
3
 
! Отговори
asa преди 13 години
ne znaeh che ima oshte tolkova nedorazviti 8-godishni deca
83
8
 
12
 
! Отговори
маке преди 13 години
2011 гОдина МакЕдониа бУгарско ке биде... ке биде. Мооорен сооокол пииие воода на вардааару.
82
5
 
26
 
! Отговори
Македонец преди 13 години
до 69 (95986). Досега наверно кажано.Чиста ВИСТИНА. ас, еден месец ги пратам коментарите и буквално сите се убедени дека ние Македонците не ве сакаме Вас Бугарите, дека сме неблагодарни кон Вас. Вие едноставно не мразите. Зошто имате таква претстава. Ви гарантирам дека не е така.Ние Грците не ги мразиме, а не пак Вас Бугарите.Ка Македонците, во нивните гени нема запишано омраза.ас едноставно не знам како да Ве убедам дека е така.НЕМА ОМРАЗА ОД МАКЕДОНЦИТЕ КОН БУГАРИТЕ. THAT'S TRUE.
81
18
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 13 години
Чалга-мангалското племе наречено български народ и неговото държавно формирование наречено България са гнусна издънка на човечеството.
80
2
 
11
 
! Отговори
БРИГО Е ПРЕДАТЕЛ преди 13 години
Г-Н ЖЕЛЕВ ПРОПУСКА ДА СПОМЕНЕ И ОРЪЖЕЙНИЯТ НА УЖКИМ ,,ГАФ,, НА КОНСТАНТИН МИШЕВ - СЪВЕТНИК НА ПРЕМИЕРА ФИЛИП ДИМИТРОВ , КОЙТО УРЕЖДА ИЗНАСЯНЕТО НА ТЕЖКИ КАРТЕЧНИЦИ , РАКЕТИ ,,ИГЛА,, И МОЩНИ ,,РПГ, -та В ПОМОЩ НА МАКЕДОНИЯ . ПРОПУСКА И ПОМОЩА НА ИВАН КОСТОВ , КОЙТО НАРЕЖДА СЪКРАТЕНИТЕ ТАНКОВЕ ОТ ПОДЕЛЕНИЯТА НИ ДА СЕ ДАДЪТ БЕЗВЪЗМЕЗНО НА МАКЕДОНИЯ . А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ПРЕДАТЕЛСКОТО ПОВЕДЕНИЕ НА БРИГАДИРА ОТ ВИСКЯР, ТОВА ОСТАВЯМ НА СЪДЪТ !
79
15
 
9
 
! Отговори
US ARMY преди 13 години
Добре, че са САЩ, за да пазят интересите на България. Русия само е цепила и разделяла България.
78
8
 
13
 
! Отговори
ДО НАРКОМАНА 69 преди 13 години
БЪЛГАРИТЕ СПАСИХА ЕВРЕИТЕ. ВЪВ ВСИЧКИ АРАБСКИ СТРАНИ ИМА КЛУБОВЕ ЗА ПРИЯТЕЛСТВО СЪС БЪЛГАРИЯ / на студенти учели във БЪЛГАРИЯ/ ВЪВ НИТО ЕДИН ЕЗИК БЪЛГАРИН НЕ Е СИНОНИМ НА НИЩО ЛОШО АКО Е докажи.БЪЛГАРИНА ОБИЧА ДЪРЖАВАТА И ЗЕМЯТА СИ ОТ 1300г . И ЗАТОВА СЪЩЕСТВУВА ЗА ДА БЪРКА ВЪВ ГАЗА НА *** КАТО ТЕБ
77
12
 
9
 
! Отговори
AAA преди 13 години
Българската държавност е продукт на шибаният български народ и всеки опит да се прехвърли несполуките на България върхо политиците и е изпразнено от съдържание. Шибаният български народ заслужава управлението си. На всеки покварен народ Господ изпращща вулгарно управление
76
5
 
5
 
! Отговори
ДФ преди 13 години
Тебе някои маи те е излъгал . *** от *** нация и за *** не ви искат . Да те вържа със една верига на двора да лаеш , НЕ ТЕ ИСКАМ . НИТО ДА ЗНАМ НЕЩО ЗА ВАС , НИТО НЯКОГА ПРЕЗ ЖИВОТА ДА ВИ ВИЖДАМ .*** И НЕ НИ ЗАНИМАВАИТЕ СЪС ШИПТАРИ И МАК ед ДОНЗИ