Желев: Стремяхме се югоармията да не нападне Македония

Вестник в Скопие с измишльотини за помощ от България срещу Сърбия
Обновена: 21 дек 2010 17:44 | 21 дек 2010 17:44, Елка Василева
117
Желев: Стремяхме се югоармията да не нападне Македония
Македонският президент Георге Иванов награждава Желю Желев за заслугите при признаването независимостта на Македония. Снимка: БГНЕС

Това са измишльотини – така президентът (1990–1997 г.) Желю Желев коментира пред Dnes.bg твърденията в днешния брой на македонския „Утрински весник“, че през 1991 г. от Скопие са поискали България да предприеме нещо, ако Македония бъде нападната от югославската армия, и България била обещала такава помощ.

Македонският вестник твърди, че „през 1991 г. Драган Богдановски, Стойче Наумов и човек на Любчо Георгиевски отишли заедно в София, за да се срещнат с тогавашното българско ръководство. Били са приети на най-високо ниво от българския президент Желю Желев и от премиера Димитър Попов. Поискали България да признае Македония и там да се организират протести за нейната независимост.

„Поискахме България да предприеме нещо, ако Македония бъде нападната от Югославската армия. Тогава Желев и Попов ни обещаха, че ще получим всичко, което поиска македонското правителство. „Ние ви разбираме и ви подкрепяме, но не можем да ви признаем, ако това официално не го поиска Скопие. Ако македонското правителство изпрати искане, ние същия ден ще ви признаем. Ако бъдете нападнати от Сърбия и ако македонското правителство поиска помощ, и това ще ви дадем“. По онова време в България се записваха доброволци да воюват на страната на Хърватия срещу Сърбия. Показаха ни огромния списък с имената им. „А как мислите – колко доброволци ще се явят, ако Македония бъде нападната?“, ни попитаха те“, пише „Утрински весник“.

Ние се стремяхме югоармията да не вземе да нападне Македония и да провокира там безредици. При едно идване на американците ги помолихме да сложат по границата между Сърбия и Македония няколко поста, които да бъдат поддържащи, да разберат хората на Милошевич, че ако те се опитат да правят нещо подобно, ще срещнат там американците. Те обещаха и мисля, че разположиха (такива постове) за няколко седмици. Имаше такова нещо, казва Желев. 

Това беше разговор с американски военни, които бяха на посещение (в България) - генерали от НАТО и от САЩ и това стана, след като България призна Македония, уточни доктор Желев.

Той каза, че се е срещал по онова време с хора от Македония, „и Любчо (Георгиевски) е идвал общо да разговаряме – как е положението при тях, при нас, да ги информираме“, спомня си още Желев.

Не е имало обаче разговор, при който да е обсъждана евентуална помощ от България, ако Македония бъде нападната. „Ние гледахме всячески да се избегне подобен вариант, защото това значи войната да се разпространи извън пределите (на тогавашна Югославия). Ако наши доброволци тръгнеха, България фактически се включваше. Ние най-много се стремяхме, както и другите страни, хората с демократично мислене, се стремяхме да не се допуска войната да излезе извън пределите на бивша Югославия“, заявява Желев. 

Запитан защо според него излизат подобни твърдения в медиите, Желев отговори: "Разни хора има, които обичат да се хвалят, измислят какви ли не неща".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
12
 
3
 
! Отговори
187 преди 13 години
големи сте войнолюбци...ама ви разбират *** кратуни...
14
5
 
10
 
! Отговори
Зелка преди 13 години
Тая жаба живуща в с.Веселиново какво е направила
13
5
 
20
 
! Отговори
Трайчо от чистотата преди 13 години
Тоя Жельо, каквото и да каже, все едно голямо и рядко л-о излиза.
12
2
 
6
 
! Отговори
maskara преди 13 години
А вие мислите ли че ако е имало подобни разговори, Желев ще признае! Не съдете за история по политически отговори на *** въпроси!
11
5
 
37
 
! Отговори
а, не преди 13 години
Спрямо Македония вече не мисля еднозначно. Половината е заселена с шиптъри, а те са доста лоша зестра... та затова нещо не я искам и булката.Стигат ми и проблемите с ***, няма място за нови...
10
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Жельо,Жельо..каква грешка направи,като призна непризнатата от никого Македония!Селянин си беше и селянин си остана,а това,че си "червен" е отделен въпрос...ти си знаеш!!!
9
4
 
29
 
! Отговори
Онанимен. преди 13 години
Извънземните са щели да се включат в помощ на Македонците. Те още помнели Македон, на който били подарили дори летяща чиния, но жена му я строшила, като я метнала по него в един от семейните им разговори.
8
5
 
50
 
! Отговори
Б... преди 13 години
И понеже с признаването на Македония само и само да се избегне разрастването на войната България обяви пред света и пред самите македонци че няма никакви претенции към територията и населението там въпреки че това винаги е било българско и тая земя е била винаги българска братлетата "македонци" до ден днешен не оценяват това и само плюват по нас страхувайки се да не би някой ден Македония пак да стане българска.Споко македонците вие вече сте като камък на шията-никой не иска да плува с него;)
7
3
 
20
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Близо си до истината,нали си...умен.Пиша ги заради ДАНС;да мислят повече и даим подържам...формата.
6
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Погледнете снимката и ще се убедите, че най-отгоре вместо глава има зелка!
5
6
 
9
 
! Отговори
Пешо Умното преди 13 години
Човек, открай време искам да те питам нещо: Тия точки за какво ги плескаш? На морзов код ли комуникираш с някой? С извънземните например? Или имат някаква друга функция?
4
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Такива "пишман" политици, като българските предатели: Зелката и Соломончо - на въжето!
3
10
 
40
 
! Отговори
досадно преди 13 години
Написаното не е актуално. А и този *** Желев като го видя даже на свимка почва да ми се повдига....
2
11
 
49
 
! Отговори
Ватмана преди 13 години
Жабокът е страхливец ,едва ли би помогнал на братята от Вардар.
1
9
 
80
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Жельо,Жельооо,ако беше пратил тогава софийската танкова бригада иблагоевградската...дивизия на учение край Скопие,всички...скопяни щяха да са вече...първи българи.