Не ни харесва заяждането с България от Македония!

Тя не е видяла нищо лошо от България, заяви Н. Младенов
Обновена: 8 юни 2012 21:21 | 8 юни 2012 21:15, Елка Василева
283
Не ни харесва заяждането с България от Македония!
Николай Младенов. Снимка: архив, БТА

На мен лично и на всички в България не ни харесва постоянното заяждане с България, защото Македония не е видяла нищо лошо от България. Това каза министърът на външните работи Николай Младенов в отговор на въпрос на македонски журналист „защо сте люти на македонското ръководство; политиката, що се води от вас, води до студен мир между България и Македония и няма контакти между двете страни“.

Министър Младенов отново посочи, че България винаги е подкрепяла евроатлантическата ориентация на Македония, но допълни, че дали и как тя ще се реализира, зависи в най-голяма степен от самата Македония, от реформите, които се извършват там, от процесите, които текат в страната, от намирането на компромисно решение с Гърция по двустранния въпрос.

Още по темата

България не се намесва в диалога между Македония и Гърция, защото той е двустранен, но когато различни варианти се слагат на масата и се обсъждат, ние също имаме нашите виждания по това, коментира Младенов.

По думите му за развитието на отношенията на Балканите е много по-важно да се съсредоточим върху това, което ще създаде условията регионът като цяло да се развива, а за да стане това, трябва да видим всички наши съседи част от европейските правила, реализирайки своята европейска перспектива. За да може всяка една страна да го направи, тя трябва да отговори на изискванията на ЕС, посочи министърът и допълни, че всичките въпроси - двустранни, исторически, политически, търговски, инфраструктурни могат да бъдат решени само в този контекст. Колкото по-дълго страните от региона стоят встрани от европейската интеграция, толкова по-сложни ще стават тези въпроси за решаване, посочи Николай Младенов.

В отговор на въпрос на македонски журналист министър Младенов каза, че няма конкретни въпроси между двете страни, които трябва да бъдат решавани по някакъв радикален начин. Той отбеляза ,че има натрупване на нерешени теми, които години наред остават без действия като липсващата все още жп връзка между София и Скопие; има забавяне през последните месеци на сътрудничеството между двете страни по трансграничните програми, които са финансирани от ЕС.

И постоянният фокус в Македония върху това кой какво казал в България със сигурност не помага на общественото мнение тук. От наша страна всичко, което до този момент сме правили, и всичко, което правим и ще правим занапред, е само и единствено в подкрепа на сигурността на Македония, на нейната цялост, развитие, европейска интеграция, но пътят, който тя трябва да извърви, трябва да го извърви самостоятелно, ние не можем да го извървим вместо нея, заяви Николай Младенов.

Между България и Македония има достатъчно добро сътрудничество, ако погледнете колко много хора идват, почиват, търгуват и си сътрудничат, това е реалната основа, върху която стъпваме. Всичко друго е спекулация, опит да се намерят някакви
оправдания на проблеми, които реално не съществуват, каза българският министър на външните работи. Нашето желание е да работим абсолютно конструктивно с всички наши съседи, да решаваме всички проблеми, които имаме, те не са толкова много, и
заедно да градим основата на развитието на целия Балкански регион, каза министър Младенов. Така че колкото по-бързо всички погледнат напред, а не се вглеждат в миналото, не търсят оправдание в него, толкова по-бързо ще се реализира европейската перспектива за целия регион, каза Николай Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
0
 
16
 
! Отговори
"мали pуси" преди 11 години
Македония е затpовена от комунистическа pускосpъбска пpопаганда и затова винаги ще клечи пpед вpатата на ЕС и НАТО!Pуснаците доpи са поставили pуснак,владеещ сpъбски със сpъбско име за кмет на община в Севеpно Косово.
198
0
 
15
 
! Отговори
?! преди 11 години
Сpъбските учебници,написани от най-негpамотните истоpици в Евpопа,каквита са сpъбските,пpоизведоха неуки ултpанационалисти,които не могат да напpавят pазлика между наpод,етност и гpажданин на една дъ,жаваСъpбия е била винаги васална дъpжава и често в пpеделите на бългаpското цаpство.Когато съpбите са били племе,ние сме ималли силна дъpжава,покpъстили сме се пpеди тях и в бъ.гаpския двоpец глаголицата е пpеоб,азувана в киpиpилица.Доpи и след бомбаpдиpането си мечтаят за етнически чиста дъpжава?!
197
1
 
11
 
! Отговори
Бургас преди 11 години
Не се заяждайте с Бат Бойко че лошо става за вас *** македонци
196
0
 
11
 
! Отговори
До"Ве.ика Макед преди 11 години
Съpбите са малко номадско племе,което,населявало Хъpватска кpаина, и отглеждало ***.Пpез сpедновековието,то се е пpемествало на севеpоизток и възползвайки се от помощта на Византия и по-сетне великите сили,загpабвайки теpитоpии и асимилиpайки славянско население.По-късно сpъбската лудост и агpесия запалиха Балканите и сpъбските националисти pешиха,че всички югославяни са съpб.Затова тези,които кpеиpаха изкуствената дъpжава Югославия,я pазpушиха и бомбаpдиpаха Съpбия.
195
0
 
9
 
! Отговори
кико преди 11 години
до гурбетчия: хаха приятел, ставаш смешен. Написал съм ти по-отдолу как стоят нещата. Българите нямаме никакви турски корени : )))). Това незнам къде си го чел. За разлика от теб колекционирам интересни вещи от много години назад преди въобще да е имало държава Турция. На много места се пише за държавата България не от българи, а от вече изчезнали империи, така че си направи заключение. Невярвам да си глупав. Относно твойте изказвания, българите сме изключително толерантен народ.
194
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
българинът хахо на НИКОЙ не забранява да се самоопределя както си иска,ето и турците са си турци берабер с нашите ***,които се турчеят,дотолкова ги възприемат като турци че вече българите наистина не правят разлика м/у турчин и *** ЗА ВАШЕ СЪЖАЛЕНИЕ!НО БЪЛГАРИТЕ КАТО ВСЕКИ НАРОД НЯМА ПРАВО ДА СИ ЗАБРАВИ МИНАЛОТО ЗАРАДИ КЕФА НА Н..ЕКАКВИ СИ *** ПРОИЗВОДСТВО 1945ГОД.Ататюрк е от Македония,когато го обяват за етнички македонец-муслиман и ти се съгласиш ТОГАВА ДАВАЙ АКЪЛ НА БЪЛГАРИТЕ!О,К?
193
0
 
4
 
! Отговори
infinity преди 11 години
Emi kato ne ti xaresva g-n Mladenov 6to im se svaliate tolkova na BYRMcite preustanuvete izvazdaneto na BG pasporti,zatvorete im smradlivata granica i da varviat na pu... se mai4ina izrezvate idiotskata im karta ot atlasa i da go duxat pisna ni i na nas da se zanimavame s prodaznici i bezrodnici tova e dolno pleme.
192
2
 
17
 
! Отговори
тъп и прост преди 11 години
до 217 АЗ СЪМ ЕДИН ОТ ТЕЗИ 1000-2000 БЪЛГАРИ - И СТРУВАМ 2000 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН МАКЕДОНЕЦ - всъшност МАКЕДОНЦИ НЯМА - ТОВА Е ИЗМИСЛЕНО ИМЕ !!!!!!!!!!!!!!!!
191
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако между БЪЛГАРИТЕ нямаше хора ТИ И ВСИЧКИ ТУРЦИ ЩЯХТЕ ДА СТЕ ПРИ АЛЛАХ,да се БЛАГОДАРИТЕ,ЧЕ ПОПАДНАХТЕ НА НАРОД,НЕ НА СРБИ,ЧЕ ТОГАВА ЩЕЩЕ ДА ВИ СЕ СЛУЧИ СРЕБРЕНИЦА..и то много пъти НЕБЛАГОДАРНИЦИ!Нищо нямаше да ви спаси,НИЩО ако са искали българите да ви изтребят или прогонят до крак!Ето такива простотии вбесяват и мен дори която нямам ама абсолютно нищо против турците и Турция и не съм зомбирана на тема "лоши съседи",но точно нашата толерантност се възприема като слабост,затова бой по тиквите
190
4
 
3
 
! Отговори
гурбетчийо ще те преди 11 години
изтрият независимо ,че си прав ! Ти май не познаваш българите ?! Или ще се съгласяваш с тях и дори ако трябва на черното бяло ще казваш ,или веднага те пишат за ВРАГ 1
189
9
 
4
 
! Отговори
гурбетчия до 217 преди 11 години
Абе македонецо ,в България има българи ,но няма хора,няма човеци сред българите ,в това е трагедията!!!
188
0
 
19
 
! Отговори
до 217 преди 11 години
Българи а не ***, бе *** инфантилно
187
0
 
13
 
! Отговори
до 210 преди 11 години
Посмали малко с кладенците, бате, и от един е достатъчно вода да се носи, стига той да е чист и бистър. Истината за Македония е,че на времето първи я признахме като отделна държава,за да запазим българите си там от сръбско претопяване и албански натиск.Те обаче тръгнаха срещу нас,измислиха си,по добре познатата ДС схема,изкуствена собствена нация и сега съшиват компрофакти от прекрояване на по-новата история на Балканите.Езикът им е сърбизиран диалект на българския език и това е лесно доказуемо.
186
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БЮРМ да гледа ЕС през крив макарон!Това е правилната държавна позиция!
185
39
 
5
 
! Отговори
Велика Македониj преди 11 години
В бугарско нема ***.Всите са славяни ,***,турци, помаци,арменци,траки.Бугарите са саво 1000-2000 човека.
184
0
 
16
 
! Отговори
уууууууууу преди 11 години
Ако зависи от мен,ще следвам политиката на Гърция....да ви зачеркнем като държава,тотална изолация със затваряне на границата....и си си се преоткривайте и развивайте самостоятелно,има една приказка що е маке..... знаеш как е по натам
183
0
 
27
 
! Отговори
123 преди 11 години
Абе смешници македонски, като ви напънат албанците до година две ще се чудите на кой да ревете. Толкова простотия сте насъбрали, че не виждате как се самозатривате. Да не мислите че в Европа на някой му пука за смешната ви държава.
182
9
 
2
 
! Отговори
гурбетчия до 211 преди 11 години
Не , просто го знаеш че не си прав ,но ти е мъчно дори и като си помислиш,че не си прав! Към нас се приобщават ,дори вашите *** вече се турчеят,защо не избраха вас ,а нас?!В чужбина турците не си губят корените ,а поколения наред запазват турското в себе си ,понеже не се срамуват ,че са турци ,за разлика от българите ,като пример дадох ДЖОН Атанасов,а такива като него са милиони ! Преди да триете ,помислете дали не съм прав !
181
0
 
7
 
! Отговори
ей, николайчо... преди 11 години
Порасни най-сетне малко момченце, терминът заяждания го има само в речника на децата от детската градина, за такова системно, злоумишлено и непочиващо на факти набеждаване на страната ни от друга държава си има официални дипломатически процедури.като не знаеш как се защитава достойнство на държавата, чийто външен министър за злощастие се явяваш ти, поне питай батковците с по-сериозен опит, плували свободно в тези води, когато ти все още си ходел прав под масата.
180
1
 
6
 
! Отговори
хахаха преди 11 години
И не гласувай сам за себе си МАКЕДОНЕЦО